Πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας, στην πλειοψηφία τους διδακτικό προσωπικό, απειλούνται λόγω δραστικών περικοπών στα βρετανικά πανεπιστήμια τα επόμενα τρία χρόνια. Σε μερικά, όπως του Λιντς που ανήκει στα ελίτ ιδρύματα του γκρουπ Ράσελ, οι προβλεπόμενες απολύσεις φτάνουν τις 700, δηλαδή στο 25% των διδασκόντων. Ήδη πέρσι καταργήθηκαν 1.318 θέσεις σύμφωνα με το εθνικό συνδικάτο των καθηγητών (UCU).
Την ίδια στιγμή, η κρίση έχει στρέψει περισσότερους προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση παρά τον τριπλασιασμό των διδάκτρων πριν από τρία χρόνια. Οι περικοπές και η επιβολή ανώτατου ορίου στον αριθμό νεοεισαχθέντων από την κυβέρνηση, προκειμένου να περιοριστεί η κρατική χρηματοδότηση των σχολών, πιέζει για νέα άνοδο των ετήσιων διδάκτρων από 3.225 σε 7.000 λίρες.
Στις 11/3 αναμένεται η ανακοίνωση της χρηματοδότησης του κάθε πανεπιστημίου με βάση την αξιολόγησή του, που καθορίζει ουσιαστικά την αναδιάρθρωση που επιχειρείται. Όπως υποστηρίζουν πολλοί ακαδημαϊκοί και συνδικαλιστές, οι περικοπές δεν σχετίζονται τόσο με την κρίση, αφού κλείνουν και κερδοφόρα τμήματα, αλλά με την προσπάθεια αλλαγής κατεύθυνσης των πανεπιστημίων προς πιο εφαρμοσμένα και συνδεδεμένα με τις επιχειρήσεις πεδία. Αυτό επιβεβαιώνει και η έκτακτη ενίσχυση 10 εκατομμυρίων λιρών προς τους κλάδους των θετικών επιστημών, τεχνολογίας και μηχανικών, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο λόρδος Μάντελσον, υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για την ανώτατη εκπαίδευση, όπως και η εξαίρεση των σχολών αυτών από τον περιορισμό σε νέες θέσεις φοιτητών. Έτσι η πλειονότητα των τμημάτων που κλείνουν ή αποδυναμώνονται αφορά τις ανθρωπιστικές, φιλολογικές και καλλιτεχνικές σπουδές. Μέσω της αξιολόγησης, πριμοδοτούνται σχολές αποδοτικές σε έρευνα παρά όσες προσανατολίζονται στην εκπαίδευση, αναγκάζοντάς τες σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις. Ακαδημαϊκοί και συνδικάτα καταγγέλλουν ως αιτία την επικράτηση της επιχειρηματικής λογικής που εισήγαγαν την τελευταία δεκαετία οι Εργατικοί με την προώθηση πρυτάνεων-μάνατζερ, τάση που οδηγεί προς αμερικανικού στυλ ημι-ιδιωτικά ιδρύματα.
Τα νέα μέτρα έχουν φέρει στα βρετανικά πανεπιστήμια τη μεγαλύτερη κινητικότητα και αναταραχή των τελευταίων δύο δεκαετιών. Μαζικές συνελεύσεις καθηγητών, διαμαρτυρίες, αντιμαθήματα, ψηφοφορίες για απεργιακή δράση σε πολλές σχολές, απεργίες ανά σχολή, κοινή δράση με τα φοιτητικά συνδικάτα. Έχει συσταθεί Εθνική Καμπάνια Ενάντια στα Δίδακτρα και τις Περικοπές, που ετοιμάζει σειρά δράσεων την επόμενη περίοδο υπό το τρίπτυχο: Στοπ στις περικοπές – Καταργήστε τα δίδακτρα – Φορολογήστε τους πλούσιους για την παιδεία.
Η 3 και η 4 Μάρτη ήταν μέρες εθνικής και διεθνούς δράσης με διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια όλης της χώρας, ενώ φοιτητές προχώρησαν σε καταλήψεις αλληλεγγύης προς τον αγώνα των καθηγητών, όπως στο Πανεπιστήμιο του Ουεστμίνστερ. Επίσης, ετοιμάζονται για συμμετοχή στην Αντισύνοδο ενάντια στο Σύμφωνο της Μπολόνια, στη Βιέννη στις 11 Μαρτίου για συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο για τη Χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Αγγλία, στις 18 Μάρτη -ημέρα ανακοίνωσης των οριστικών περικοπών- και κορύφωση με πανεθνική διαδήλωση το Σάββατο 20 Μαρτίου.
Χρήστος Γιοβανόπουλος
https://conventionagainstfeesandcuts.wordpress.com/
https://defendhighereducation.org.uk/