Γενικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στο Πακιστάν, μετά από μια αιματηρή προεκλογική περίοδο στην οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι – μεταξύ των οποίων 20 υποστηρικτές του αριστερού κόμματος ΑΝΡ όταν τζιχαντιστές πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πεσάβαρ. Ακόμη και τη μέρα των εκλογών δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 31 όταν «άγνωστοι» πυροδότησαν βόμβα σε εκλογικό κέντρο της πόλης Κουέτα στο Μπαλοχιστάν, παρόλο που οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αναπτύξει συνολικά 400.000 στρατιώτες για να προστατεύσουν, υποτίθεται, τους πολίτες.

Στην πραγματικότητα ο πακιστανικός στρατός και οι πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες της χώρας πήραν μέρος «ενεργητικά» στην προεκλογική εκστρατεία – είτε απευθείας, απειλώντας υποψήφιους, είτε μέσω της επιρροής που έχουν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, οι οποίες ανέλαβαν με βόμβες να πείσουν τους πιο ξεροκέφαλους… Η πιο κραυγαλέα όμως παρέμβαση ήταν ότι οι στρατιωτικοί σχεδόν ανοιχτά υιοθέτησαν το «μοντέρνο» κόμμα ΡΤΙ, επικεφαλής του οποίου είναι ο Ιμράν Χαν, πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας του κρίκετ – αθλήματος ιδιαίτερα δημοφιλούς στο Πακιστάν. Στόχος, να χτυπηθούν τόσο οι ισλαμιστές του PML(N) όσο και το ιστορικό προοδευτικό κόμμα ΡΡΡ, ηγέτης του οποίου είναι ο Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, εγγονός του Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο (προέδρου του Πακιστάν που ανατράπηκε από αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα το 1978 και απαγχονίστηκε από το καθεστώς του στρατηγού Ζία Ουλ-Χακ τον επόμενο χρόνο…).

Το πρωί της Πέμπτης, ενώ ακόμη δεν είχε καταμετρηθεί ούτε το 40% των ψήφων, ο Ιμράν Χαν αυτοανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών, ξεσηκώνοντας την κατακραυγή των υπόλοιπων κομμάτων, που καταγγέλλουν νοθεία και παρέμβαση του στρατού. Το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε «οριστική βλάβη» στο σύστημα πληροφορικής… Ακόμη έλειπαν αποτελέσματα από μεγάλες πόλεις όταν η ελεγχόμενη από τον στρατό «εθνική εφορευτική επιτροπή» έδωσε νικητή τον Ιμράν Χαν – βασιζόμενη σε… χειρόγραφα ανυπόγραφα σημειώματα από την πλειοψηφία των εκλογικών τμημάτων. Ο στρατηγός Ασίφ Γκαφούρ, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, απέρριψε ως «κακόβουλη προπαγάνδα» τις κατηγορίες για ανάμειξη του στρατού. Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών στην έβδομη πυρηνική δύναμη και την πέμπτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου δεν αναμένεται να έχουν… μαγειρευτεί πριν την επόμενη εβδομάδα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!