Η Υεμένη εξακολουθεί να μετατρέπεται σιγά-σιγά σε ερείπια, καθώς συνεχίζεται η επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των σουνιτών συμμάχων της, με την άρρητη υποστήριξη της Δύσης και του Ισραήλ. Ήδη οι νεκροί, κυρίως άμαχοι, μετριούνται σε χιλιάδες, και η καταστροφή κτιρίων και υποδομών σε αυτήν την ήδη πάμφτωχη χώρα είναι τεράστια. Τα μικρά διαλείμματα στις εχθροπραξίες δεν αρκούν ώστε να φτάσει η απαραίτητη βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό… Αντίθετα, φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες, λίγο πριν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές διαβουλεύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου στη Γενεύη, η Σαουδική Αραβία εντατικοποιεί τις στρατιωτικές επιθέσεις της εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι.

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ απείλησαν να μπλοκάρουν ένα ιρανικό πλοίο που μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα στην Υεμένη, επειδή υποπτεύονταν ότι μεταφέρει όπλα στους αντάρτες Χούθι. Το πλοίο άλλαξε πορεία, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε συνέντευξη στο Middle East Eye, και θα πάει στο Τζιμπουτί για έλεγχο από προσωπικό του ΟΗΕ, «όχι λόγω των απειλών, αλλά επειδή το λιμάνι προορισμού Αλ Χουνταϊντά δεν ήταν ασφαλές». Το Ιράν έχει ζητήσει επανειλημμένα εκεχειρία, τουλάχιστον στα σημεία εκφόρτωσης ανθρωπιστικής βοήθειας – χωρίς μεγάλη επιτυχία μέχρι στιγμής…

Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, με στόχο μια «πολιτική μετάβαση» στην Υεμένη, θα γίνουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι διαβουλεύσεις αυτές φαίνεται ότι τελικά θα περιλαμβάνουν και τους Χούθι οι οποίοι, παρότι ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας, είχαν αποκλειστεί από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις που είχαν οργανώσει οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία στο Ριάντ.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε συζήτηση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για την κατάσταση στην Υεμένη, αφού οι διμερείς συνομιλίες τους είχαν επικεντρωθεί στην επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ενδιαφέρον είχε και η απάντησή του σε ερώτηση σχετικά με τον… προηγούμενο πρώην ισχυρό άνδρα της Υεμένης, τον μισητό Σάλεχ, που ανατράπηκε από τη λαϊκή εξέγερση του 2011, αλλά τώρα επιχειρεί να επιστρέψει στη χώρα συμμαχώντας με τους φιλοϊρανούς σιίτες Χούθι: «Ο Σάλεχ δεν μπορεί να έχει ρόλο στη νέα περίοδο». Σ’ αυτό τουλάχιστον θα συμφωνήσει και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Υεμένης, που ενωμένοι μάτωσαν το 2011 για να τον ανατρέψουν!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!