Την ίδρυση εταιρίας βιομηχανικών ΑΠΕ προωθεί η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης
Tου Μάριου Διονέλλη
Ενδεδυμένες με… ιερό περίβλημα συνεχίζουν την επέλασή τους στην Κρήτη οι βιομηχανικές ΑΠΕ. Μετά τις συνεχείς και χωρίς σχεδιασμό αδειοδοτήσεις της ΡΑΕ σε πολυεθνικές και τους εκπροσώπους τους επί ελληνικού εδάφους πλέον η Εκκλησία της Κρήτης, μέσω της Ορθόδοξης Ακαδημίας, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση μεγάλου κομματιού από τη χρυσοφόρα ενεργειακή πίτα του νησιού.
Το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση Εταιρίας Λαϊκής Βάσης για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου με χρήση των αξιών της «συλλογικότητας» και της «συνεταιριστικής φιλοσοφίας» και εμπλέκει, σε πρώτη φάση, φορείς των Χανίων με σκοπό την επέκταση σε όλη την Κρήτη. Για το θέμα η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης διοργάνωσε στις 18/4 και σχετική ημερίδα στα Χανιά, στην οποία μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από την Περιφέρεια Κρήτης, το Πολυτεχνείο, το ΤΕΙ, το τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων αλλά και ιδιωτικές εταιρίες υπό την δελεαστική μορφή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ).
Στόχος, όπως ρητά αναφέρθηκε, ήταν «η σύμπραξη της πολιτικής ηγεσίας, των τοπικών φορέων και της επιστημονικής κοινότητας προς την κατεύθυνση της δημιουργίας Συνεταιριστικής Εταιρίας Λαϊκής Βάσης, ώστε τα Χανιά και κατ’ επέκταση ολόκληρη η Κρήτη να επιλύσουν το ενεργειακό τους πρόβλημα, σεβόμενοι το περιβάλλον και τον άνθρωπο, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις ποικίλες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Με τη χάρη του Θεού και των ιδιωτών
Ωστόσο, αποκαλυπτική για τις προθέσεις και τις συνέπειες της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η σχετική ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ. Τα μέλη του Δικτύου, αφού θυμίζουν και την προηγούμενη προσπάθεια σύστασης Εταιρίας Λαϊκής Βάσης για τις ΑΠΕ (Από την Παγκρήτια Τράπεζα) που έπεσε στο κενό, τονίζουν τα βασικά αντεπιχειρήματα, που προφανώς διέλαθαν της προσοχής όσων συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα. Συγκεκριμένα, αμφισβητούν τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου αφού σύμφωνα με τις στατιστικές, πουθενά στον κόσμο δεν έχει αποδειχθεί ότι οι βΑΠΕ συνετέλεσαν στον περιορισμό τους και πουθενά δεν συνέβαλαν στη μείωση των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με συμβατικά καύσιμα.
Το Παγκρήτιο Δίκτυο υπενθυμίζει, επίσης, στην Ορθόδοξη Ακαδημία πως δεν υπάρχουν ακίνδυνες για το περιβάλλον εγκαταστάσεις βΑΠΕ αλλά και πως έχουν δοθεί από την ΡΑΕ άδειες για ΑΠΕ περίπου 6000 MW, έχοντας έτσι «καπαρώσει» οι εταιρίες όλες σχεδόν τις βουνοκορφές από άκρη σε άκρη στην Κρήτη. Με αυτά τα δεδομένα το ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης θεωρείται ήδη κορεσμένο και δεν «σηκώνει» περισσότερες βΑΠΕ.
Τέλος υπενθυμίζουν στους πρωτεργάτες της νέας αυτής συνεταιριστικής πρωτοβουλίας την τεράστια αύξηση (71,22%) στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που προήλθε κυρίως λόγω των υψηλών επιδοτήσεων στις βΑΠΕ και πως κάθε νέα επένδυση στην ουσία αυξάνει την τιμή του ρεύματος. «Στο όνομα του Θεού, των τοπικών κοινωνιών και του οικολόγου Οικουμενικού Πατριάρχη, θα “πουλάνε” ρεύμα από ΑΠΕ που θα έχουμε πληρώσει με τους φόρους μας και θα επιδοτούμε αδρά με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Όλα αυτά αποκρύπτονται από τους Κρητικούς και τώρα πλέον και η Εκκλησία μπαίνει στο κυνήγι του κέρδους, αντί να προτρέπει τους ντόπιους να ασχοληθούν με τις πραγματικά παραγωγικές δραστηριότητες του νησιού. Τέλος, ειδικά για τα συνεταιριστικά εγχειρήματα της Κρήτης, το Παγκρήτιο Δίκτυο θυμίζει την τύχη παρόμοιων εταιριών όπως η ΑΝΕΚ, οι Μινωικές κ.ά. που πέρασαν σαν ώριμα φρούτα στα χέρια ιδιωτικών ομίλων.