Ένα κατασκευασμένο δίλημμα
Ελάχιστη συζήτηση έχει ανοίξει γύρω από το Διατλαντικό Σύμφωνο Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), το οποίο διαπραγματεύονται μυστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ. Τα λίγα που έχουν γίνει γνωστά προδιαγράφουν μια συμφωνία εφιαλτική για τους λαούς. Ωστόσο οι κινητοποιήσεις σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης έχουν πάρει καινούργια ώθηση ενόψει της σχετικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο. Το κείμενο της πρωτοβουλίας ενάντια στο TTIP, που θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 1,8 εκατομμύριο υπογραφές. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει:
«Πρέπει να αποτρέψουμε το TTIP και τη CETA επειδή περιλαμβάνουν πολλά κρίσιμα σημεία, όπως συστήματα διευθέτησης των διαφορών μεταξύ κρατών και επενδυτών και κανόνες για τις κρατικές ρυθμίσεις, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Θέλουμε να αποτρέψουμε την υποβάθμιση των αρχών που διέπουν τα θέματα απασχόλησης, περιβάλλοντος, προστασίας προσωπικών δεδομένων και καταναλωτών και να μην επιτρέψουμε την απορρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών όπως το νερό και των πολιτιστικών αγαθών με διαπραγματεύσεις χωρίς διαφάνεια.»
Η CETA, μια μακροσκελής αλλά πιο περιορισμένη στην ουσία της εμπορική συμφωνία, έχει ήδη υπογραφεί ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον Καναδά, αλλά εκκρεμεί η επικύρωσή της. Η συμφωνία TTIP, που αποσκοπεί στη δημιουργία του μεγαλύτερου χώρου νεοφιλελεύθερης… φαντασίωσης σε διεθνές επίπεδο, έχει προφανώς στόχο να αντικρουστεί η οικονομική άνοδος της Κίνας. Ωστόσο ούτε αυτό δεν λέγεται ανοιχτά, αλλά αναφέρονται διάφοροι αλλοπρόσαλλοι και οφθαλμοφανώς κατασκευασμένοι υπολογισμοί για τα εκατομμύρια κερδών και θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από τη συμφωνία!
Η οικονομική άνοδος της Κίνας και γενικότερα των BRICS περιγράφεται με τόσο εκφοβιστικούς όρους ώστε να μοιάζει ούτε λίγο ούτε πολύ με την απειλή της «διεθνούς τρομοκρατίας». Άρα, όπως και με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», όλα δικαιολογούνται για την αποτροπή της. Ακόμη και η κατάργηση στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και κρατικών ρυθμίσεων που προστατεύουν τους πολίτες, όπως η δικαιοσύνη, η εργατική νομοθεσία (ή τέλος πάντων ό,τι έχει απομείνει απ’ αυτήν), η περιβαλλοντική νομοθεσία, η αναγνώριση του νερού και άλλων αγαθών ως κοινωνικών και της πρόσβασης σε αυτά ως δικαίωμα των πολιτών. Πάνω απ’ όλα όμως, με το ΤΤΙΡ καταργείται αυτή καθαυτή η έννοια της κρατικής κυριαρχίας, αφού τα κράτη εξισώνονται νομικά με τις πολυεθνικές εταιρίες! Έτσι θα γίνει η Δύση πιο «ανταγωνιστική»…
info: stop-ttip.org