Εταιρικά ψέματα και εσκεμμένη παραπλάνηση
Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο αρχιτέκτονας κ. Αλεξάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Βόρειας Εύβοιας ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ., στην εκστρατεία συσκότισης πρέπει να απαντήσουμε με τα γεγονότα. Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για την πρώτη ΒΙ.ΠΕ. που θα είναι ιδιωτική, αφού το κράτος ουσιαστικά την παραχωρεί εξ ολοκλήρου στην ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Αυτό είναι όμως μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Πριν από περίπου ένα χρόνο, υποβλήθηκε αίτημα και αδειοδοτήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η δημιουργία εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 1.160 mW (2η μεγαλύτερη μονάδα στην Ελλάδα), καθώς και έτερο αίτημα για την χωροθέτηση ΒΙ.ΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω έγιναν με τη χρήση του νεόκοπου μνημονιακού νομοθετικού πλαισίου, που κυριολεκτικά εκπαραθυρώνει τον οποιονδήποτε περιβαλλοντικό και κοινωνικό έλεγχο.
Επίσης, οι υποσχέσεις για θέσεις εργασίας, μέσω των οποίων η εταιρία εκβιάζει τη συναίνεση των κατοίκων του Μαντουδίου, εκμεταλλευόμενη το μεγάλο πρόβλημα ανεργίας που μαστίζει τον τόπο τους, αποδεικνύονται ένα μεγάλο ψέμα. Μόλις 84 θέσεις εργασίας, από τις οποίες πάνω από 60 είναι θέσεις ειδικευμένων (χημικοί, μηχανικοί κοκ) και οι οποίες θα καλυφθούν με προσωπικό εκτός Μαντουδίου.
Στη συνέχεια, κατατίθεται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) -μια πραγματική παρωδία-, η οποία εγκρίθηκε από το αρμόδιο περιφερειακό συμβούλιο. Το ότι εγκρίθηκε μια μελέτη ουσιαστικά διάτρητη θα το διαπιστώσουμε αμέσως. Στο νομικό κομμάτι: Η ΜΠΕ ισχυρίζεται ότι κινείται σύμφωνα με τις επιταγές του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στο Μαντούδι. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν ισχύει, καθώς το Μαντούδι είναι σαφώς μια περιοχή, η οποία δεν προβλέπεται για τέτοιες δραστηριότητες.
Επίσης, αντιβαίνει στο χωροταξικό σχεδιασμό της Στερεάς Ελλάδας και το ειδικό χωροταξικό της βιομηχανίας. Έχουμε, δηλαδή, ένα έργο το οποίο αντιβαίνει κάθε νομική διάταξη του κράτους!
Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, φυσικά, ισχυρίζεται ότι τα σχέδιά της για δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής καθώς και ΒΙ.ΠΕ. δεν αποτελούν δραστηριότητες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Ο συγκεκριμένος σταθμός θα αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, ο οποίος θα εκπέμπει μεθάνιο, οξείδια του αζώτου, 3.000.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κ.ά. – ένα μείγμα αερίων τοξικό, καρκινογόνο, που προκαλεί πνευμονοπάθειες και πρωταγωνιστεί στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Στο έδαφος οι επιπτώσεις θα είναι επίσης τεράστιες. Λόγω του οξειδίου του αζώτου (1.200 τόνοι ετησίως), θα έχουμε τη δημιουργία όξινης βροχής καθώς και μόλυνση-αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα λόγω των μεγάλων αναγκών του εργοστασίου σε νερό. Τέλος, οι επιπτώσεις στη θάλασσα θα είναι εξίσου σημαντικές. Δύο κολοσσιαίοι εργοστασιακοί αγωγοί θα διαταράξουν το θερμικό ισοζύγιο της θάλασσας και θα την εμποτίσουν με τοξικά καθώς και με χλώριο, βάζοντας σε κίνδυνο την ευαίσθητη βιοποικιλότητα σε μια μεγάλη περιοχή (με πρόχειρους υπολογισμούς, μέχρι το θαλάσσιο πάρκο των Σποράδων). Όλα αυτά σε μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς, όπως η Βόρεια Εύβοια, υποψήφια μάλιστα για ένταξη στο δίκτυο Natura 2000. Λόγω πιέσεων, τελικά, δεν εντάχθηκε στο δίκτυο προστασίας. Και ο νοών νοείτω.
Η στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης
Κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της περιφέρειας, στην οποία συζητιόταν η επίμαχη μελέτη, ομάδα κατοίκων εισέβαλε στη διαδικασία και εξέθεσε τα παραπάνω στοιχεία.
Η αντίδραση των μελών; Αδιαφορία, ειρωνικά σχόλια και υπερψήφιση (7-2). Οι αιτιάσεις, μάλιστα, των κατοίκων για απαγόρευση οριοθέτησης εργοστασίου καύσης σκουπιδιών στον τόπο τους (η ανάδοχος εταιρία αρνείται να διευκρινίσει τι θα φτιάξει στη ΒΙ.ΠΕ. της) εξαφανίστηκαν από τα πρακτικά της συνεδρίασης. Το κράτος των εργολάβων γιγαντώνεται…