«Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη δραστική αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία». Με αυτό τον τίτλο, η επίσημη σελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσιάζει το ψήφισμα που ενέκρινε την προηγούμενη βδομάδα, η Ευρωβουλή, σαν απάντηση-καταδίκη, στην ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς, για αναγνώριση των δημοψηφισμάτων στις τέσσερις ρωσόφωνες επαρχίες της Ανατολικής Ουκρανίας, και την προσάρτηση των εδαφών αυτών στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 504 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 36 αποχές, δείχνοντας την εντυπωσιακή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ομοφωνία, στην φιλοπόλεμη γραμμή, την οποία ακολουθεί η Ε.Ε., σε απόλυτο συντονισμό με τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.
Πιο συγκεκριμένα το ψήφισμα επικροτεί την απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, κριτικάρει όσες χώρες εμφανίζονται διστακτικές να επισπεύσουν την αποστολή όπλων, και καλεί στη συγκρότηση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού οπλικών συστημάτων προς την Ουκρανία. Συντάσσονται λοιπόν οι ευρωβουλευτές, με τις πλέον φιλοπόλεμες φωνές του ευρωατλαντισμού, που βλέπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ως πόλεμο της συλλογικής Δύσης εναντίον της Ρωσίας, και καλούν την Ευρώπη σε μεγαλύτερη εμπλοκή σε αυτόν. Κάνουν πως δεν βλέπουν ότι μια τέτοια απόφαση, όχι μόνο δεν οδηγεί σε γρηγορότερη λήξη του πολέμου, αντιθέτως συμβάλει στην κλιμάκωση αυτού, το γεωγραφικό του άπλωμα, τη μεγαλύτερη διεθνοποίηση του, απειλώντας με ακόμη δραστικότερο τρόπο την ήδη εύθραυστη ασφάλεια της Ευρώπης.
Από ελληνικής πλευράς και τα τρία μεγάλα κόμματα (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά την εκτίμηση πως, σύσσωμο το εγχώριο πολιτικό σύστημα, παρά τις επικοινωνιακές κόντρες, ομονοεί στις βασικές επιλογές, που θέλουν τη χώρα πιστό βραχίονα της πολιτικής του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί στο ελληνικό κοινοβούλιο να καταψήφισε την αποστολή όπλων, κάνοντας λόγο για στήριξη μόνο στην αποστολή ανθρωπιστικής προς το Κίεβο, μέλη του να καλούν ή να συμμετέχουν σε αντιπολεμικές εκδηλώσεις, ενώ την ίδια στιγμή στις Βρυξέλες οι ευρωβουλευτές του επικροτούν την απόφαση αυτή, και με τη ψήφο τους καλούν σε ενίσχυση και επιτάχυνση της αποστολής όπλων και κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης.
Πίσω από την εντυπωσιακή αυτή ομοφωνία των ελίτ, δεξιάς ή «αριστερής» κοπής, κρύβονται οι τεράστιες αντιφάσεις της κρίσης, της πολεμικής οικονομίας, των γεωπολιτικών αδιεξόδων που πληθαίνουν τόσο στο στρατόπεδο της Δύσης όσο και σ΄αυτό των ευρασιατικών δυνάμεων. Ο βούρκος του ουκρανικού πολέμου, παρασύρει όλο τον πλανήτη σε μια πολεμική σύγκρουση διαρκείας, με μη ορατό, αυτή τη στιγμή, ορίζοντα εξόδου, με απρόβλεπτες συνέπειες από την κλιμάκωση των πολεμικών μέσων ή κάποιου ατυχήματος, με τραγικές για τους λαούς συνέπειες που φέρνει η πολεμική οικονομία σε όλο τον πλανήτη και ειδικά στις χώρες της Ευρώπης. Η ανάγκη να εκφραστεί η αντίθεση των λαών και των μικρών και ενδιάμεσων χωρών στις φωνές που καλούν σε επέκταση του πολέμου είναι πιο επιτακτική από ποτέ.