Τα ταραγμένα Βαλκάνια συνεχίζουν να δίνουν νέα επεισόδια αστάθειας. Πρωταγωνιστές αυτή τη φορά, ο Έντι Ράμα και Ιλίρ Μέτα, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Αλβανίας αντίστοιχα. Επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους, που λαμβάνει χαρακτήρα πολιτειακής κρίσης είναι οι προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου, δημοτικές εκλογές της χώρας.

Ταυτιζόμενος με την αντιπολίτευση που από καιρό είχε ανακοινώσει την μη συμμετοχή της στις εκλογές αυτές, ο πρόεδρος Μέτα, με διάταγμα που εξέδωσε στις 10 Ιουνίου, ανακοίνωσε την απόφασή του να ακυρώσει την διαδικασία των εκλογών, αναζητώντας μαζί με τα κόμματα εναλλακτική ημερομηνία. Αιτία της απόφασής του αυτής, σύμφωνα με δηλώσεις του ο φόβος ότι δεν μπορούν να γίνουν δίκαιες εκλογές στο διαμορφωμένο περιβάλλον έντασης. Ο Έντι Ράμα από την πλευρά του, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τις δημοτικές εκλογές «μια μάχη ζωής και θανάτου» και όλα έδειχναν ότι το κόμμα του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα είχε μια άνετη νίκη, δηλώνει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά, ενώ παράλληλα, η κυβέρνησή του, εκκινεί την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές τις διαδικασίες αποπομπής του προέδρου Μέτα, κρίνοντας την στάση του ως αντισυνταγματική. Για να επικυρώσει όμως αυτή την απόφαση στη βουλή χρειάζεται και τις ψήφους βουλευτών άλλων κομμάτων, προς τους οποίους αναμένεται τις επόμενες μέρες να ενταθούν οι πιέσεις και οι δωροδοκίες.

Διαφθορά, ναρκομαφίες και κοινωνική δυσαρέσκεια

Η κρίση αυτή δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και μήνες η κοινωνική αναταραχή δεν λέει να κοπάσει στη γειτονική χώρα. Η κυβέρνηση Ράμα που επανεκλέχθηκε οριακά στην εξουσία, έχει επιδείξει μεγάλο αυταρχισμό, ενώ βγαίνει πρωταθλήτρια στη διαφθορά και τις σχέσεις με τις ναρκομαφίες, ενώ το βιοτικό επίπεδο των πολιτών παραμένει στάσιμο. Το εκρηκτικό αυτό μείγμα πυροδότησε τις επί μήνες κινητοποιήσεις των φοιτητών και της νεολαίας όλη τη προηγούμενη χρονιά, κινητοποιήσεις που εκμεταλλεύτηκαν τα κόμματα τις αντιπολίτευσης και κυρίως το Δημοκρατικό Κόμμα του Λιουλεζίμ Μπάσα.

Η κρίση αυτή δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και μήνες η κοινωνική αναταραχή δεν λέει να κοπάσει στη γειτονική χώρα. Η κυβέρνηση Ράμα που επανεκλέχθηκε οριακά στην εξουσία, έχει επιδείξει μεγάλο αυταρχισμό, ενώ βγαίνει πρωταθλήτρια στη διαφθορά και τις σχέσεις με τις ναρκομαφίες, ενώ το βιοτικό επίπεδο των πολιτών παραμένει στάσιμο

Η κυβέρνηση Ράμα από την πλευρά της δηλώνει την πρόθεση της να επιμείνει στην πορεία της, με επίκεντρο την μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, η οποία γίνεται καθ’ υπόδειξη του Ιδρύματος του γνωστού και μη εξαιρετέου Τζώρτζ Σόρρος, και αποτελεί το κλειδί στις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. Με την αντιπολίτευση να φοβάται ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα έχει ως στόχο την ισχυροποίηση του καθεστώτος Ράμα και την παγίωση των σχέσεων του κράτους με την μαφία.

Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή πορεία

Και οι δύο πλευρές εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και όλων των Δυτικών Βαλκανίων. Και οι δυο πλευρές διαφημίζουν τις καλές τους σχέσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή η ίδια η κρίση φαίνεται να τροφοδοτείται από τις αντίρροπες δυνάμεις των ελίτ εντός της Ευρώπης και των ΗΠΑ που αντιμάχονται για το μέλλον των Βαλκανίων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο νέος κύκλος αντιπαράθεσης ξεκίνησε μετά από τη διαρροή, μέσω του γερμανικού τύπου, μαγνητοφωνημένων συνομιλιών του δημάρχου Δυρραχίου, που πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμμα, με υψηλόβαθμο στέλεχος της μαφίας των ναρκωτικών, εκθέτοντας τις υπόγειες διασυνδέσεις μεταξύ τους. Ο αντιπολιτευόμενος Μπάσα, αποδέχεται αυτό το δώρο, μιλώντας στις συγκεντρώσεις του κόμματός του έχοντας ως φόντο σημαίες της Γερμανίας, της Ε.Ε., των ΗΠΑ και άλλων χωρών της Δύσης.

Ο Ράμα από την πλευρά του είχε μπαράζ συναντήσεων με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και συζήτησε τις εξελίξεις στην Αλβανία. Επεδίωξε και απέσπασε την στήριξή τους με τον πρόεδρο Γιουνγκερ να δηλώνει πως είναι υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών, προειδοποιώντας πως, «εάν δεν γίνουν, αυτό θα βλάψει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

Και στο βάθος η Μεγάλη Αλβανία

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική και πολιτειακή κρίση, δεν επηρεάζει τις επιδιώξεις της γειτονικής χώρας για το σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας. Ένα κράτος, που στηρίζεται κατά βάση στο μαύρο χρήμα της ναρκομαφίας, έχει σαν φιλοδοξία να πρωταγωνιστήσει στον επανασχεδιασμό των συνόρων της Βαλκανικής. Τα όνειρά του αυτά άλλοτε συμπλέουν και άλλοτε αντιτίθενται με τους σχεδιασμούς των μεγάλων δυνάμεων για τα νέα Δυτικά Βαλκάνια. Χαρακτηριστικά, μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο Γιούνγκερ ο Έντι Ράμα, δήλωσε πως στόχος του είναι κάτι μεγαλύτερο από την «Μεγάλη Αλβανία», δηλώνοντας πως εργάζεται για «ένα κοινό μέλλον μέσα στη μεγάλη Ευρώπη, με τους Σέρβους, τους Σλαβομακεδόνες και τους Αλβανούς, όλους μαζί σε αυτήν». Οι φιλοδοξίες αυτές, που ακούγονται σαν αντίλαλος της θέλησης μερίδας της ευρωπαϊκής ελίτ, προμηνύουν νέο κύκλο αστάθειας για τα Βαλκάνια.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό όσων μας αφορά. Την στιγμή που συμβαίνουν αυτά εντείνονται οι φόβοι στους ομογενείς μας, ότι οι Βορειοηπειρώτες θα είναι και πάλι «παράπλευρη απώλεια» της κρίσης. Το καθεστώς Ράμα έχει δείξει πολλές φορές πως οι ελληνικοί πληθυσμοί μετατρέπονται σε βαλβίδα εκτόνωσης των πιέσεων που δέχεται.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!