Ο Ιανουάριος του 2010 εκτός από μήνας βίας και επιθέσεων κατά των αντιρατσιστικών εκδηλώσεων και της πλήρους ταύτισης του ΛΑΟΣ με οτιδήποτε κινείται στην ακροδεξιά, φανέρωσε και τη νέα τάση που επικρατεί στο χώρο του εθνικισμού, προκειμένου αυτός να γίνει πιο ελκυστικός στη νεολαία αλλά και περισσότερο αντισυμβατικός.

 

«Όταν οι Ναζί γίνονται ποπ-νέες στρατηγικές στη γερμανική ακροδεξιά», ανέφεραν σε κείμενό τους αντιφασίστες από τη Γερμανία, περιγράφοντας το νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια στο φασιστικό χώρο και προσπαθούν να αντιγράψουν οι σύγχρονοι εθνικιστές νεοέλληνες.

Παλιά, όλα έμοιαζαν να είναι εύκολα: τα σύμβολα, τα ρούχα και η ιδεολογία της ακροδεξιάς ήταν άμεσα αναγνωρίσιμα. Μιλάμε για το ενδυματολογικό στερεότυπο της ακροδεξιάς. Εδώ και κάποια χρόνια όμως έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές. Η στρατηγική είναι απλή, αφού είναι ουσιαστικά έτοιμη, με την υιοθέτηση συμβόλων και ρούχων από άλλες νεανικές κουλτούρες, συμπεριλαμβανομένης της Αριστεράς. Υπάρχουν πλέον δεξιοί  που φοράνε μπλουζάκια με τον Τσε Γκεβάρα, την παλαιστινιακή μαντίλα και διακριτικά που είναι δημοφιλή στους αντιφασίστες: πάνινα αθλητικά παπούτσια, τζιν, μονόχρωμα μπουφάν και καπέλα του μπέιζμπολ. Αυτή η στρατηγική χρησιμοποιείται από την ακροδεξιά ώστε να αντιγράψει τη σκηνή των αριστερών αυτόνομων. Αποκαλούν τους εαυτούς τους «αυτόνομους εθνικιστές» και υιοθετούν ακόμη και αριστερά συνθήματα, όπως «καταστρέψτε τον καπιταλισμό» (smash capitalism). Επίσης οι εθνικιστές χρησιμοποιούν το σήμα της «Antifaschistische Aktion» (Αντιφασιστική Δράση), έναν κύκλο με μια κοκκινόμαυρη σημαία, αλλά γράφουν από κάτω«Nationale Sozialisten» (εθνικοσοσιαλιστές).

Ένα πλεονέκτημα αυτής της στρατηγικής  είναι ότι αποφεύγεται η κακή δημόσια εικόνα των Ναζί, με το κλισέ κάποιων τύπων με ξυρισμένα κεφάλια (boneheads). Οι Ναζί δεν είναι καθαρά αναγνωρίσιμοι πλέον, δεν μπορούν εύκολα να σταμπαριστούν ως περιθώριο. Οπότε φτάνουν λίγο πιο κοντά στο σκοπό τους, να μην αποκλείονται, αλλά να αποτελούν ένα κανονικό κομμάτι του πολιτικού φάσματος.

Κάποιοι, ακόμη χειρότερα, οικειοποιούνται το σύμβολο και τις λέξεις «αντιφασιστική δράση» παριστάνοντας πως δρουν ενάντια σε κάποιο φανταστικό αριστερό φασισμό. Οι στόχοι  είναι εμφανείς: Όταν οι αριστεροί προβάλλονται ως οι πραγματικοί φασίστες, οι φασίστες δεν είναι πλέον οι ηθικά κακοί και όταν ταπεινώνουν τους εχθρούς τους, αφομοιώνοντας τα σύμβολά τους, καταλύουν τη δύναμή τους. Ένα σημαντικό πεδίο της δραστηριότητάς τους είναι η «Αντι-Αντίφα» – οι απειλές εναντίον αριστερών.

Στο παραπάνω πλαίσιο λειτουργεί και η νεοσύστατη ομάδα «Αυτόνομοι Εθνικιστές». Με κείμενα και συμβολισμούς που αν δεν είσαι υποψιασμένος (ή μήπως διαβασμένος;), αν δεν γνωρίζεις ποιο διαδικτυακό κόμβο έχεις επισκεφθεί, μπερδεύεσαι, αφού η «αυτονομία» και η «δράση ενάντια στον καπιταλισμό» είναι οι έννοιες που συναντάς πιο συχνά.

Αντίστοιχα παραδείγματα είναι η χρησιμοποίηση της μάσκας του Γκάι Φοκς, ενός εκ των συμβόλων για τον αντιεξουσιαστικό χώρο, και η δημιουργία διαδικτυακού ημερολογίου (blog) από το συλληφθέντα Παπαγεωργίου, ο οποίος μέσα από τη φυλακή μεταφέρει σκέψεις και μηνύματα για την απελευθέρωση, τακτική που χρησιμοποιείται από πολιτικούς κρατούμενους της Αριστεράς.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!