Άμα έχεις τέτοιους γείτονες…

Στη Συρία παίζεται το «σενάριο Λιβύη», ελαφρώς τροποποιημένο, εφόσον δεν υπάρχει ούτε προβλέπεται να εξασφαλιστεί απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για στρατιωτική επέμβαση. Η απόφαση της συνάντησης των BRICS (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας, Ν. Αφρικής) στη Μόσχα, σε επίπεδο αναπληρωτών υπ. Εξωτερικών, δεν μπορούσε να είναι πιο σαφής: «καμιά παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας». Προς επίρρωση, το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» αναχώρησε από το Μουρμάνσκ για την Ταρσό της Συρίας, όπου υπάρχει ναυτική βάση συντήρησης και ανεφοδιασμού καυσίμων με 600 άτομα προσωπικό.
Από την άλλη, η Τουρκία πρωταγωνιστεί στη σκηνή του συριακού δράματος. Μυστικοσυμβούλια και διαβούλια με τους Γάλλους της αποδίδουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. 600 Λίβυοι «επαναστάτες» έχουν μεταφερθεί μέσω Τουρκίας στη Συρία, φέροντας μαζί τους αφθονία όπλων από τις αποθήκες του Καντάφι και από πρόθυμους δωρητές, όπως το ΝΑΤΟ και το Κατάρ. Στη Κωνσταντινούπολη είναι η έδρα του «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου», ενός συνονθυλεύματος εξορίστων από τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σκανδιναβία που πιστεύουν, όπως λέει ειρωνικά ο Π. Εσκομπάρ στους Asia Times (2/12), ότι οι Σαουδάραβες ηγεμόνες ξοδεύουν τα ωραία τους λεφτά για να ανατρέψουν τον Άσαντ και να τους χαρίσουν το θρόνο της Συρίας. Στην επαρχία Χατάι, που συνορεύει με την περιοχή που βρίσκεται το Χαλέπι, με τα 2,5 εκατ. κατοίκους του, κυρίως Κούρδους και σουνίτες Σύρους, έχουν εγκατασταθεί κομάντος των γαλλικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που εκπαιδεύουν μέλη του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» σε τεχνικές αντάρτικου πόλεων, όπως αποκάλυψαν το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Canar Enchaine και η τουρκική εφημερίδα Milliyet.
Τι έκανε την Τουρκία από τον εξ απορρήτων σύμβουλο και σύμμαχο του Άσαντ μόλις πριν από λίγους μήνες να αλλάξει άρδην θέση; Ασφαλώς δεν την πήρε ο πόνος για τα θύματα του καθεστώτος. Η απάντηση είναι: τα παρεπόμενα της αραβικής άνοιξης και η ανάδειξη σχεδόν σε όλες τις χώρες δυνάμεων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως κυρίαρχων στην πολιτική διαδικασία. Πάνω στο βράχο της φιλοδοξίας της Τουρκίας να αποτελέσει το «μοντέλο» για τον σουνιτικό αραβικό κόσμο συντρίβεται και η πολυδιαφημισμένη πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», η οποία αποδείχθηκε εξαιρετικά κοντοπρόθεσμη. Εμφανίζεται ως ενεργούμενο των Αμερικανών, των Ευρωπαίων και των Σαουδαράβων.
Έχει ζυγίσει καλά τα πράγματα ο χαρισματικός Ερντογάν; Η Τουρκία εισάγει το 70% της ενέργειας από τη Ρωσία και το Ιράν. Η εικόνα του κράτους που επιδιώκει την εμπιστοσύνη αποδομείται. Η αρχική αντίθεση ή η ουδετερότητα που προσπάθησε να επιδείξει στην περίπτωση της επέμβασης στη Λιβύη είναι παρελθόν. Μοιάζει να έχουν περάσει αιώνες από τότε που η Τουρκία μεσολαβούσε στο πυρηνικό πρόβλημα του Ιράν, μαζί με τη Βραζιλία. Το Ιράν προειδοποίησε, πριν από λίγες ημέρες, μέσω του στρατηγού Αλί Χατζινταντέχ, ότι θα στόχευε τους νατοϊκούς πυραύλους (μέρος της λεγόμενης πυραυλικής ασπίδας) στην τουρκική επαρχία της Μαλάτειας εάν δεχόταν επίθεση από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. Μια προειδοποίηση που ερμηνεύτηκε ως τακτική κίνηση για να δείξει στην Τουρκία ότι θα της κοστίσει η επέμβαση στη Συρία. Ταυτόχρονα δέχεται πυρά εκ των ένδον ότι συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και δημιουργεί κινδύνους για τον τουρκικό πληθυσμό. Δεν είναι πλέον πολύτιμο μυστικό ότι στη Συρία πραγματοποιείται επέμβαση ξένων δυνάμεων που αποτρέπουν οποιαδήποτε εσωτερική δημοκρατική εξέλιξη και η Τουρκία το χρεώνεται. Πολύ γρήγορα χάλασε η εικόνα μιας καλοπροαίρετης δύναμης, που διαφήμιζε ανά τον κόσμο ο Αχμέτ Νταβούτογλου…

Αρ.Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!