Αρχική διεθνή Τώρα τους βλέπουν…

Τώρα τους βλέπουν…

Η μαύρη Αφρική έχει μπει πάλι σε κίνηση – ή μάλλον κινείται πια με τρόπους που την καθιστούν ξανά ορατή στην υπόλοιπη ανθρωπότητα. Τα στρατιωτικά πραξικοπήματα σε μια σειρά χώρες της περιοχής*, που συνήθως περνούσαν στα ψιλά, αυτή τη φορά συζητιούνται. Η αιτία είναι ότι πλέον δεν πρόκειται για πραξικοπήματα οργανωμένα από το Παρίσι ή άλλες μακρινές πρωτεύουσες, όπως ήταν ως τώρα ο κανόνας, αλλά για κινήσεις που απειλούν να ανατρέψουν το γεωπολιτικό στάτους κβο. Διότι ικανά τμήματα των ντόπιων ελίτ, υποστηριζόμενα και από λαϊκές μάζες απηυδισμένες από τη νεοαποικιοκρατική διαχείριση, φαίνεται να στρέφονται προς στρατηγικούς αντιπάλους της Δύσης. Οι πρώτες αποφάσεις των νέων στρατιωτικών καθεστώτων, να διακόψουν τη «συνεργασία» με τη Γαλλία, προσεγγίζοντας ταυτόχρονα το Πεκίνο και τη Μόσχα, έχουν χτυπήσει καμπανάκι στις Δυτικές πρωτεύουσες.

Οι Γάλλοι απαντούν με απειλές για στρατιωτική επέμβαση, επιβολή κυρώσεων, και περιφρόνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τελευταίας, ήταν η απόφαση των γαλλικών αρχών να… μην αποδεχθούν την απόφαση του Νίγηρα να κηρύξει persona non grata τον Γάλλο πρέσβη Σιλβέν Ιτέ – ο οποίος υποχρεώθηκε από το Παρίσι να παραμείνει οχυρωμένος στη γαλλική πρεσβεία στην Νιαμέι! Επιδιώκεται άραγε η θυσία του Ιτέ, ώστε να αποκτήσει το Παρίσι πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση; Αυτό φαίνεται να υπονοούν μια σειρά Γάλλοι βουλευτές, οι οποίοι ρωτούν τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά τι θα πράξει για την ασφάλεια του πρέσβη και του λοιπού γαλλικού πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού, που έχει διαταχθεί από την κυβέρνηση Μακρόν να αγνοήσει την εντολή αποχώρησης από την επικράτεια του Νίγηρα.

Ταυτόχρονα «κινούνται» και οι ΗΠΑ – που δεν έχουν εγκαταλείψει το στόχο να αντικαταστήσουν τη Γαλλία στην περιοχή. Έτσι λίγο πιο πέρα από τον Νίγηρα, στο Μάλι, σημειώθηκαν προχθές δύο από τις φονικότερες επιθέσεις τζιχαντιστών, με συνολικά 64 νεκρούς. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές δρουν προς εξυπηρέτηση Δυτικών, και δη αμερικανικών συμφερόντων… Ούτε είναι τυχαίος ο οργασμός επαφών των νέων καθεστώτων με τους διπλωμάτες της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά και με μισθοφορικές οργανώσεις που ευελπιστούν να αντικαταστήσουν τους Γάλλους ως «στρατιωτικοί σύμβουλοι». Στο μεταξύ η ρωσική μυστική υπηρεσία SVR αποκάλυψε χθες ότι οι Αμερικανοί εξετάζουν τη δυνατότητα «φυσικής εξάλειψης» των αντιδυτικών πραξικοπηματιών, ώστε να πνιγεί εν τη γενέσει της η γεωπολιτική μεταστροφή – και να περιθωριοποιηθεί οριστικά η γαλλική επιρροή, χωρίς αυτό να σημάνει μια αναγκαστική «έξοδο» συνολικά της Δύσης…

Ε.Φ.

Σχόλια

Exit mobile version