Αρχική στήλες στήλη...άλατος Το τυράκι κι η παγίδα

Το τυράκι κι η παγίδα

της Λόλας Σκαλτσά

 

Το γεγονός πως το ψάρι βρομάει από το κεφάλι και όλα τα κακά εκπορεύονται από την εξουσία, είναι μια αλήθεια υπαρκτή, αποδεδειγμένη και κατανοητή. Η χειραγώγηση της εξουσίας δεν είναι νεοτερισμός, ούτε συζητώντας το ανακαλύψαμε το… ζεστό νερό. Εκείνο που θα περίμενε, όμως, κανείς είναι πως με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τα τόσα Μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα ήταν πιο εύκολο να αντιληφθούμε το χειρισμό. Θα μπορούσαμε να είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα. Τη μεθόδευση και την κατεύθυνση από την ουσία και την πραγματικότητα.

Κάποιοι θα πουν πως είναι υπερβολική η διαπίστωση, πως ο κόσμος ενημερώνεται, μπορεί να διακρίνει τα λεγόμενα fake news και να τα αποφεύγει. Όμως όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα, αφού η πολυπληροφόρηση είναι μια μεγάλη παγίδα. Τα περισσότερα sites (Κύριος οίδε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους και τι επαγγέλλονται) αναπαράγουν την ίδια είδηση χωρίς καμία τεκμηρίωση. Το σύστημα έχει απλώσει πολύ καλά τα δίχτυα του και ελέγχει τα πάντα. Δυστυχώς για μας, βρισκόμαστε αρκετά βήματα πίσω. Οι έχοντες και κατέχοντες μας γνωρίζουν, μας «διαβάζουν» και προηγούνται στα σημεία, αφού συνεχίζουμε να παραμένουμε αφελείς. Πίσω από κάθε είδηση, πίσω από κάθε ανακοίνωση, μέτρο/νόμο/δήλωση υπάρχει σκοπιμότητα. Η σκοπιμότητα του εφησυχασμού, της παραπλάνησης, της ύπνωσης, της παράτασης.

Εξαγγέλλονται φοροελαφρύνσεις, επαναφορά δώρων και μισθών. Μέχρι ο πρωθυπουργός μίλησε με αγωνιστικό ενθουσιασμό για την εργατική Πρωτομαγιά. Ο σουρεαλισμός στη ζωή μας; Όχι, φυσικά. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δηλώνει πως σέβεται τους αναρχικούς και είναι… έτοιμος να μιλήσει μαζί τους, ενώ υπερασπίζεται τη Μαριναλέντα στην Ισπανία. Τρέλα; Ε, όχι βέβαια. Ανατροπές και θαύματα δεν υπάρχουν σύντροφοι. Η εξουσία παραμένει στη θέση της και εξυφαίνει τα σχέδιά της όσο εμείς, έστω και για λίγο, αποσπάμε την προσοχή μας από το στόχο μας.

Σχόλια

Exit mobile version