Την ώρα που γράφεται το παρόν άρθρο (βράδυ Τετάρτης) δεν έχει αποφασισθεί οριστικά η τύχη του «καλού» Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) η πώληση του οποίου ελάχιστα απέχει από το να αποτελέσει ένα ακόμη σκάνδαλο στην πορεία μετασχηματισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σε προηγούμενο άρθρο (Δρόμος της Αριστεράς, φ. 129-1/9/2012) είχαν παρατεθεί τα οικονομικά στοιχεία που τεκμηρίωναν τη θέση ότι το Τ.Τ. ήταν σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από τις «συστημικές» τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank) και η ιδιωτικοποίησή του θα είχε ως αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της αγοράστριας τράπεζας. Μετά το διαχωρισμό του Τ.Τ. σε «καλό» και «κακό» τραπεζικό ίδρυμα, μοναδικός μέτοχος είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο και αποφάσισε την πώλησή του. Σημειώνεται ότι:
1. Το ΤΧΣ διαχειρίζεται κεφάλαια που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος (δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους) και είναι υποχρεωμένο από το καταστατικό του να προβαίνει στην πώληση των τραπεζών που ελέγχει.
2. Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών και τις εξαγορές και συγχωνεύσεις που προηγήθηκαν δεν υφίσταται, ουσιαστικά, τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η πώληση του Τ.Τ. τείνει να εξελιχθεί σε σκάνδαλο, διότι αφού είχαν υποβληθεί οι προσφορές από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες, το ΤΧΣ άλλαξε τους όρους του διαγωνισμού ευνοώντας τη Eurobank (στην οποία είναι μέτοχος με ποσοστό 93%) και την οποία προτίθεται να πωλήσει το φθινόπωρο. Η τροποποίηση αφορά στο είδος του τιμήματος (αποκλειστικά σε μετοχές) και η μόνη τράπεζα που φέρεται να έχει κάνει αντίστοιχη πρόταση είναι η Eurobank. Ο στόχος είναι ολοφάνερος: Η ενδυνάμωσή της ώστε να διευκολυνθεί η πώλησή της. Ήταν τόσο κραυγαλέα η τροποποίηση που ακόμη και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ πρότεινε τη ματαίωση του διαγωνισμού, πρόταση που απορρίφθηκε από το Γενικό του Συμβούλιο με το γνωστό επιχείρημα περί «προαπαιτούμενης δράσης», ενώ στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Δύο επιπλέον στοιχεία λειτουργούν, ενισχυτικά, ως προς το χαρακτηρισμό της πώλησης του Τ.Τ. ως σκανδάλου. Σύμβουλος του ΤΧΣ είναι η Goldman Sachs(!), ενώ το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο διάταξη με την οποία προβλέπεται το ακαταδίωκτο των στελεχών του ΤΧΣ, στις περιπτώσεις που λειτουργούν «προς το δημόσιο συμφέρον»(!).
Αν, τελικά, η Eurobank αποκτήσει το Τ.Τ., θα πρόκειται για ένα ακόμη κεφάλαιο στο σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Μια χρεοκοπημένη ιδιωτική τράπεζα που ο βασικός της μέτοχος όχι μόνο απαλλάχθηκε από τις ευθύνες για τη χρεοκοπία της τράπεζας αλλά αντάλλαξε τις μετοχές του με αυτές της Εθνικής, ενισχύεται με την «εξαγορά» μιας υγιούς τράπεζας με άριστα οικονομικά στοιχεία. Με την ίδια μέθοδο, άλλωστε, διασώθηκε και η Τράπεζα Πειραιώς…
Το τοπίο που διαμορφώνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δυσχεραίνει τη διαδικασία ελέγχου του από το κράτος και την κοινωνία. Παρά την ομόφωνη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανάγκη εθνικοποίησής του, ελάχιστα έχουν γίνει για τον προσδιορισμό της μεθόδου που θα ακολουθηθεί…

Γ.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!