Αρχική πολιτισμός πολιτισμός & βαρβαρότητα Το σεντούκι του παππού της Αριάδνης Δάντε

Το σεντούκι του παππού της Αριάδνης Δάντε

Το Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας στεγάζεται στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αγγελοκάστρου Μεσολογγίου του Δήμου Αγρινίου.

Όμως χάρη στη δημιουργική πρωτοβουλία κάποιων ανθρώπων, το Μουσείο αυτό προσφέρει πολύ περισσότερα από το είναι απλώς ένας εκθεσιακός χώρος.

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα που θα μπορούσε να βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το πρώτο ραντεβού της χρονιάς είναι αυτό το Σάββατο, 28 Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα.

Παραθέτω την ενημέρωση από τους συντελεστές του προγράμματος:

«Το εθελοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Το σεντούκι του παππού” αποτελεί μια πρωτοβουλία διαμοιρασμού γνώσεων από την Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου, Μηχανικό Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις (φέρει το συγγραφικό ψευδώνυμο “Αριάδνη Δάντε”) και υποψήφια Διδάκτορα στο επιστημονικό πεδίο “Διδακτική της Πληροφορικής” σε άτομα άνω των 4 ετών με σκοπό την παραγωγή από τους εκπαιδευόμενους δημιουργικού ψηφιακού περιεχομένου με νόημα.

Ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2022 και πρόκειται για ένα παιχνίδι στον κόσμο της Δημιουργικής Γραφής και της Τεχνολογίας, που συνδέει αρμονικά τις ρομαντικές ψυχές των συμμετεχόντων με τον ψηφιακό εγγραμματισμό.

Η διδακτορική διατριβή της δημιουργού εκπονείται υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Θαρρενού Μπράτιτση από το Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ τη δημιουργική ομάδα της πρωτοβουλίας πλαισιώνει ο εκπαιδευτικός Θεόδωρος Τσιλίκας, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και Υπεύθυνος του Μουσείου Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

“Το σεντούκι του παππού” αποτελεί ένα όραμα της ερευνήτριας να προσφέρει σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και φίλους της δημιουργικής μάθησης μια σειρά καινοτόμων εργαστηρίων για τη δημιουργική προσέγγιση της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών μέσα από την Παγκόσμια Δημοτική Ποίηση του Περικλή Καίσαρα και την Τεχνολογία. Αποτελεί εγκεκριμένο πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και στοχεύει στην προαγωγή της αξίας του παιδικού βιβλίου, στη μύηση των συμμετεχόντων στη δημιουργική γραφή και στον ψηφιακό εγγραμματισμό και στην ενδυνάμωση της φαντασίας τους.

Με αφορμή ένα από τα 1.049 ποιήματα που περιλαμβάνουν οι δύο τόμοι Παγκόσμιας Δημοτικής Ποίησης του αείμνηστου πρωτοπόρου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη πραγματοποιείται ένα μοναδικό κάθε φορά παιχνίδι. Σε κάθε παιχνίδι συμμετέχουν πέντε παίκτες: τέσσερα παιδιά και ένας ενήλικας, οι οποίοι αναλαμβάνουν τους ρόλους του Ιχνηλάτη του Διαδικτύου, του Αφηγητή, του Εικαστικού, του Παρουσιαστή/Δημοσιογράφου και του Καλεσμένου. Ο ρόλος του Καλεσμένου εκχωρείται αποκλειστικά στον ενήλικα της ομάδας.

Ο Παρουσιαστής/Δημοσιογράφος αναλαμβάνει να πάρει συνέντευξη από τον Καλεσμένο. Οι ερωτήσεις αφορούν τον χαρακτήρα, τα όνειρα και τα επιτεύγματα του Καλεσμένου. Ο Αφηγητής ανοίγει το “σεντούκι του παππού” και λαμβάνει τυχαία ένα ποίημα. Με τη βοήθεια της συγγραφέως του προγράμματος, ο Αφηγητής αφηγείται το ποίημα στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και την ολομέλεια της τάξης. Ο Ιχνηλάτης του Διαδικτύου αναζητεί πληροφορίες στο Διαδίκτυο για τη χώρα προέλευσης του ποιήματος και το θέμα του ποιήματος και ο προβολέας ή ο διαδραστικός πίνακας ξεναγεί τους συμμετέχοντες στην εκάστοτε χώρα παρέχοντας πλήθος πληροφοριών (γεωγραφική θέση χώρας, κόστος μετάβασης από Ελλάδα, εικόνες κατοίκων, γνωστά μνημεία, φαγητά, πολιτισμός, μουσική). Κατά την ξενάγηση ο Εικαστικός ακούει και παρατηρεί τις πληροφορίες και ζωγραφίζει τη σκηνή και τον ήρωα του ποιήματος. Στη συνέχεια, ο Καλεσμένος παραλαμβάνει το εικαστικό έργο, εμπνέεται από την ομάδα και δημιουργεί μια ιστορία για τη συνέχεια του ποιήματος.

Το πρόγραμμα προσφέρει αφιλοκερδώς ποικίλα εργαστήρια Ψηφιακής Αφήγησης, Λαογραφίας, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Παρουσίασης, Δημοσιογραφίας, Εικαστικής Τέχνης, Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Ποίησης, Λογοτεχνίας, Παιχνιδιών Ρόλων, Αφήγησης, Φωτογραφίας, Γεωγραφίας, Ρητορικής Τέχνης, Κινηματογράφου, Ψηφιακού Βιβλίου, Δημιουργικής Γραφής και συνεισφέρει τα μέγιστα στη θετική ψυχολογία των συμμετεχόντων.

Οι συναντήσεις είναι εθελοντικές και πραγματοποιούνται σε τακτική μηνιαία βάση στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στο χωριό Αγγελόκαστρο που βρίσκεται στο κέντρο του Νομού. Ο χώρος του Μουσείου ενώνει τους συμμετέχοντες με το παρελθόν της Εκπαίδευσης, τους τοποθετεί στο παρόν και μοιράζεται μαζί τους καινοτόμα εργαλεία αιχμής για να δημιουργήσουν το δικό τους ξεχωριστό μέλλον.

Η επιστημονική εισήγηση του προγράμματος βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.youtube.com/watch?v=VPswgbscaYs&t=4s, μέσα στην οποία περιέχεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις επιμέρους δράσεις.

“Το σεντούκι του παππού” είναι το πολιτιστικό προϊόν μιας ονειροπόλας συντροφιάς. Είναι ένα συναπάντημα της δημιουργικής μάθησης με την κοινωνία. Είναι το αγαθό της Αριάδνης, του Θοδωρή, του Άκη και δεκάδων όμορφων ανθρώπων. Δημιουργήθηκε με περισσή Αγάπη και προσφέρει ως ανταμοιβή το Χαμόγελο και τη γλυκιά προσμονή για την επόμενη φορά. Για την επόμενη συνάντηση.»

Παράδειγμα προς μίμηση!

Σχόλια

Exit mobile version