Πληθώρα ερωτημάτων και σκοτεινών συμφωνιών αναζητούν απαντήσεις.

Άνθρακες αποδείχτηκε ο (πολλαπλός για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό) θησαυρός της πολυδιαφημισμένης άμεσης επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό, ίσως της πιο βρόμικης επένδυσης τόσο από περιβαλλοντικής, όσο βεβαίως και από οικονομικής άποψης.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, πάντως, έβαλε τα δυνατά της… Παρέκαμψε τη νομοθεσία που έως τώρα απαιτούσε εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για τέτοιες επενδύσεις, έφτιαξε ένα νόμο – έκτρωμα (fast track), δίνοντας γη και ύδωρ στους ξένους επενδυτές έναντι πινακίου φακής για το Ελληνικό Δημόσιο, αγνόησε το Συμβούλιο της Επικρατείας και τις τοπικές κινήσεις κατοίκων που βροντοφώναζαν περί βίαιης μεταβολής του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής του Αστακού, φίμωσε όσους προσπάθησαν να πείσουν ότι η πολυδιαφημισμένη επένδυση δημιουργίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο LPG και σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεν θα ήταν προς όφελος του Έλληνα πολίτη, καθώς δεν θα ωφελούνταν από φθηνότερη ενέργεια… Ωστόσο, δεν τα κατάφερε.
Η ματαίωση της επένδυσης, εκτός των άλλων, αναδεικνύει πολλές γκρίζες πλευρές και θέτει ερωτήματα που ζητούν επίμονα απαντήσεις. Για παράδειγμα, γιατί άφησαν (Παμπούκης και Σία) τον Παπανδρέου να εκτεθεί στη Βουλή λίγο πριν την ακύρωση των σχεδίων του Κατάρ, υπεραμυνόμενος της επένδυσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Α. Τσίπρα; Ο πρωθυπουργός γιατί πήρε πάνω του το φιάσκο, προστατεύοντας τον αδελφό του Νίκο, ο οποίος είχε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνεννοήσεις με τους Λιβανέζους, οι οποίοι έκαναν τις διαμεσολαβήσεις μεταξύ Κατάρ και Ιταλίας; Είναι τυχαίο το γεγονός ότι αμέσως μετά το φιάσκο ο Παπανδρέου ίδρυσε Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία υπάγεται στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος φαίνεται να αναβαθμίζεται, αποσπώντας αρμοδιότητες από το πουλέν του πρωθυπουργού, Χ. Παμπούκη;
Έτσι, λοιπόν, παρά τις αποικιοκρατικές παραχωρήσεις, οι «φίλοι» μας από το Κατάρ αποφάσισαν να επενδύσουν τα πετροδολάριά τους σε άλλη μπανανία… Η δική μας δεν τους συνέφερε, καθώς όπως αποδείχθηκε ο ρυπογόνος και περιβαλλοντικά επιβλαβής σταθμός που θα δημιουργούσαν για να μεταφέρει ενέργεια προς την ιταλική αγορά, δεν ικανοποιούσε τους Ιταλούς που ζητούσαν φθηνότερες τιμές από αυτές που τους πρότειναν. Έτσι, ευτυχώς για εμάς –προς το παρόν- δεν θα ρυπανθεί η Δυτική Ελλάδα για να απολαύσουν φθηνή ενέργεια οι γείτονες. Όλα αυτά βέβαια, έως ότου βρεθεί κάποιος άλλος ξένος καρχαρίας που θα μυριστεί το θύμα και η υποτελής ελληνική κυβέρνηση θα σπεύσει με τη γνωστή τακτική της να τον εξυπηρετήσει. Χαρακτηριστική η δήλωση Παμπούκη: «Ήρθαν σε μια λαβωμένη χώρα και τους καλωσορίσαμε χαιρετίζοντας τη μεγάλη επένδυση, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν».
Δεν ανησυχούμε κ. υπουργέ. Γνωρίζουμε τι οσφυοκάμπτες είστε. Ήδη προσυπογράψατε μια ΚΥΑ (Φ/Α.5/29/9840/1349 – 7/9/2010 στο ΦΕΚ 386) που τροποποιεί τους περιβαλλοντικούς όρους στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, γράφοντας στα παλιά σας τα παπούτσια τους πολίτες που θα επιδιώξουν –για κακή σας τύχη- την ανατροπή της απόφασης αυτής. Ήδη έχετε δηλώσει παντοιοτρόπως προς τα ξένα κεφάλαια πως ως χώρα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Ακόμη, ωστόσο, και μεταξύ σας στην κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν συμφωνείτε με ποιον τρόπο θα ξεπουλήσετε τη χώρα. Οι δημόσιες διαφωνίες Παμπούκη, Κουβέλη, Πεταλωτή για το θέμα αναδεικνύουν εκτός από πολιτικό κενό, την προχειρότητα των συμφωνιών και την αμηχανία σας.
Εύστοχα ο επικεφαλής της Ελεύθερης Αττικής, Αλ. Αλαβάνος, δήλωσε πως δεν αισθανθήκαμε καμία έκπληξη για το ναυάγιο του Αστακού καθώς «στο διεθνή καταμερισμό αλιείας έχει ανατεθεί από την τρόικα στον κ. Παπανδρέου και στην κυβέρνησή του η μαρίδα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Και σ’ αυτή φυσικά έχουν ειδικευτεί…».

Μ.Ε.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!