Αρχική προτεινόμενα Το πλαίσιο που διαμορφώνεται

Το πλαίσιο που διαμορφώνεται

Συναντήσεις, μαγειρέματα, ευθυγραμμίσεις, ψαχουλέματα με φόντο την επομένη των εκλογών…

Παρά τους προεκλογικούς διαξιφισμούς και τα «πεσίματα» βλέπουμε να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο με σταθερές για όλα τα συστημικά κόμματα. Τα γεωπολιτικά θέματα είναι εκτός προεκλογικής ατζέντας και δεν πρόκειται να θιγούν, ήγουν τα θέματα του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και η στάση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Όλοι σε αυτά ομονοούν. Το ίδιο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Συνεκμετάλλευση Αιγαίου, Χάγη, κάποιες σοβαρές υποχωρήσεις προς την Τουρκία. Η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν θα επισφραγίσει αυτές τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρηθούν από το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Ακολουθεί η πλήρης συμμόρφωση όλων των συστημικών κομμάτων με τις συντεταγμένες του Γ. Στουρνάρα για την ελληνική οικονομία: Όχι υπερβολές στις προεκλογικές υποσχέσεις και στα ταξίματα, σύνεση γύρω από το οικονομικό πλαίσιο για όποιους κυβερνήσουν ανεξαρτήτως σύνθεσης, πρωτογενή πλεονάσματα 2% και όπως είπε: «βασικό στόχο, εθνικό θα τον χαρακτήριζα, την αναβάθμιση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα κατά το τρέχον έτος».

Από κοντά και ο Άρειος Πάγος. Η εξαιρετικά γρήγορη καθαρογραφή και έκδοση της απόφασης του για τους πλειστηριασμούς των κατοικιών και τα «κόκκινα δάνεια» προδιαγράφει ένα πλαίσιο «μεταβίβασης» περιουσιακών στοιχείων και ανοικτής καραμπινάτης αισχροκέρδειας υπέρ των funds. Ό,τι και να λένε οι τρεις της «δομικής συμπολίτευσης» (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) προεκλογικά για τάχα προστασία των δανειοληπτών, γνωρίζουν καλά –και υποκρίνονται συχρόνως– ότι ο δρόμος για την αρπαγή της περιουσίας των 700.000 δανειοληπτών αυτής της κατηγορίας έχει ανοίξει διάπλατα. Όπως έχει ανοίξει διάπλατα και ο δρόμος της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, της ιδιωτικοποίησης της παιδείας, του πολιτισμού και κάθε δημόσιου αγαθού.

Όλοι θα συνεχίσουν τη διπλή πολιτική: Καλλιέργεια των όρων για επιβολή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και μετατροπής των πολιτών σε «δούλων του κράτους» (έκφραση του δημοσιογράφου Μ. Κοττάκη) μέσω των επιδομάτων. Επιδόματα ελεημοσύνης, ανά περίπτωση και σχεδιασμένα, ενώ εντείνεται η λεηλασία των εισοδημάτων με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Έχει κανείς αμφιβολία ότι δεν θα τηρηθούν αυτά τα πλαίσια όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης; Τι απομένει; Το χοντρό μας «δούλεμα», η κοροϊδία μπροστά στα μάτια μας! Εκτός κι αν…


Για δες μέρα που διάλεξε ο Μητσοτάκης για συνέντευξη στην ΕΡΤ

Την ώρα που η Ελλάδα το τσίκνιζε ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να δώσει συνέντευξη στην ΕΡΤ, στο δελτίο ειδήσεων. Όχι και πολύ έξυπνο.

Όχι και τόσο έξυπνο επίσης,  το δεύτερο, αυτό που είπε, ό,τι ο Αλ. Τσίπρας θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για νοθεία στις εκλογές. Όταν κάποιος χάνει με 5-6 μονάδες δεν μιλάει για νοθεία, εκτός κι αν άλλα λένε οι πραγματικές μετρήσεις και δημοσκοπήσεις. Τ

ρίτο ωραίο: ο Κ. Μητσοτάκης ξαναλανσάρει το φόβητρο ότι μπορεί να φτιαχτεί κυβέρνηση μειοψηφίας από τους ηττημένους των εκλογών δηλαδή το δεύτερο, το τρίτο και ένα άλλο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25). Γιατί το φοβάται αυτό το ενδεχόμενο; Μπορεί να γίνει;

Τρεις ώρες μίλαγε ο Αλ. Τσίπρας με τον Γ. Στουρνάρα. Διαδόθηκε μάλιστα πως κυκλοφορεί μια πρόταση για ειδικό ρόλο του ΓΑΠ. Μαγειρέματα, ψαχουλέματα, διαμόρφωση κλίματος…


Συνάντηση Στουρνάρα-Τσίπρα

Γιατί συναντήθηκε, μετά από 6 χρόνια, μέσα στην προεκλογική περίοδο, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γιάννη Στουρνάρα, ένα πρόσωπο που θεωρείται κόκκινο πανί για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Δεν είναι δύσκολη η απάντηση. Ο Αλ. Τσίπρας ήθελε να δείξει με τον πιο καθαρό τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως σύμφωνος με τις προδιαγραφές του αρχιτραπεζίτη για την κατάσταση και την πορεία της ελληνική οικονομίας. Δηλαδή να είναι συγκρατημένος ο Αλ. Τσίπρας στις προεκλογικές υποσχέσεις, να συνεχίσει την ίδια πολιτική για τους πλειστηριασμούς, το ιδιωτικό χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 2% και να μείνει πιστός ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον «εθνικό» στόχο της αναβάθμισης των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023.

Μια συνάντηση που λέγεται ότι έγινε σε καλό κλίμα, κράτησε 3 ώρες (!) και συζητήθηκαν σχεδόν τα πάντα. Μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας είχε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που, αν και δεν είναι πλέον τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει καλές σχέσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα από τα χρόνια που οι δυο τους φοιτούσαν στην Οξφόρδη. Επίσης στο ραντεβού ήταν και η Έφη Αχτσιόγλου, ως τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ραντεβού ήταν και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν σύμβουλος τόσο του Αλέξη Τσίπρα, όσο και του Γιάννη Στουρνάρα και της Τράπεζας της Ελλάδας.


Άρειος Πάγος: Στο τσακ μπαμ εκδόθηκε η απόφαση για τους πλειστηριασμούς

Πολύ γρήγορα, μέσα σε 20 μέρες, πραγματοποιήθηκε η καθαρογραφή και η έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στους servicers και στα funds να κάνουν πλειστηριασμούς ακόμα και πρώτης κατοικίας. Μάλλον πρόκειται για πανελλήνιο ρεκόρ έκδοσης απόφασης της δικαστικού σώματος αφού συνήθως ο χρόνος που απαιτείται είναι αρκετοί μήνες. Βλέπεται, το πολιτικό σύστημα «καίγεται» να διευθετηθεί το θέμα όσο πιο γρήγορα γίνεται αφού υπάρχουν πολλές και διάφορες δεσμεύσεις προς πολλές και διάφορες πλευρές, Δεσμεύσεις όχι μόνο προς τους servicers, τα funds, τις τράπεζες που θέλουν πως και πώς να αρχίζουν να βγάζουν τα σπίτια του κόσμου στο σφυρί, αλλά και προς τους ευρωπαίους οικονομικούς τοποτηρητές.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και τα επίσημα κόμματα διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο πιο ευαίσθητος. Η κυβέρνηση παρουσιάζει συνεχώς προτάσεις «ξεχνώντας» το γεγονός ότι δεν υπάρχει προστασία για τους πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται για ακόμα φορά ότι θα βοηθήσει «ξεχνώντας» και αυτός με τη σειρά του ότι το σημερινό θεσμικό πλαίσιο στο οποίο έχει καταργηθεί η προστασία των ιδιωτών οφειλετών είναι δικό του έργο, όπως και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει και αυτό προτάσεις «ξεχνώντας» και αυτό ο βασικός νόμος με τον οποίο κάνουν «δουλίτσα» τα funds είναι δικό του έργο από την εποχή Σημίτη.

Όχι, δεν έχουν πάθει συλλογική πολιτική αμνησία. Απεναντίας ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Υπάρχει συμφωνία από όλες τις πτέρυγες του πολιτικού συστήματος στο να προχωρήσουν το ταχύτερο οι πλειστηριασμοί ασχέτως τι λένε τα επίσημα κόμματα προεκλογικά – άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ανοιχτά σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι επί της κυβέρνησής του πραγματοποιήθηκαν 25.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στρατηγικών κακοπληρωτών (sic!) μέσα σε δύο χρόνια, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι και μεγάλο το νούμερο. Η συνενοχή γύρω από το θέμα είναι μεγάλη για αυτό του έχει πιάσει πρεμούρα. Και ο Άρειος Πάγος απλά εκτελεί τα συμφωνηθέντα – τι κατάντια για την αμερόληπτη τάχα δικαιοσύνη…


Επίσκεψη Μπλίνκεν και αναγκαίοι αξονισμοί

Τη Δευτέρα 20/2, θα φτάσει στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλινκεν. Στις αποσκευές του θα έχει τα γεωπολιτικά θέματα, από τα πιο σημαντικά πολιτικά ζητήματα, που δεν κουβεντιάζονται στα προεκλογικά πάνελ αφού το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τα μεγάλα κόμματα συμφωνούν απόλυτα και δεν έχουν λόγο να «αρπαχτούν» για αυτά.

Ο Αν. Μπλίνκεν θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με τον ομόλογο του Ν. Δένδια, καθώς και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα, Τα θέματα των συζητήσεων θα είναι η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, η ενεργειακή ασφάλεια, η κοινή αφοσίωση στη υπεράσπιση της δημοκρατίας (sic!), αλλά και η προώθηση της ευρωατλαντικής πολιτικής στα Βαλκάνια και η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας καθώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται οι ΗΠΑ να πιέσουν να γίνουν σημαντικές υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά –εθνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα– αφού εκτιμούν ότι η «διπλωματία των σεισμών» αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υπάρξει υπέρβαση της κρίσης των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Και έτσι να προχωρήσουν ανεμπόδιστα τα αμερικανικά σχέδια για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, για την παραπομπή όλων των ζητημάτων που θέτει η Τουρκία στη Χάγη με την υπογραφή του αναγκαίου συνυποσχετικού ώστε με αυτό τον τρόπο να συγκρατηθεί η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο – πάντα με αναβαθμισμένο ρόλο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και η συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Αλ. Τσίπρα. Η επισφράγιση των ιδιαίτερων δεσμών των ΗΠΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ περνάει και από τη πλήρη συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους συγκεκριμένους αμερικανικούς σχεδιασμούς ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των προσεχών εκλογών και ανεξαρτήτως του ρόλου που θα έχει την επόμενη μέρα.

Σχόλια

Exit mobile version