Αρχική κοινωνία εργασία Το νοσοκομείο-«υπόδειγμα» νοσεί

Το νοσοκομείο-«υπόδειγμα» νοσεί

Οι εργαζόμενοι στο Αττικόν αντιδρούν στην υποβάθμιση της Yγείας

Νοσηλεία σε φορεία, ακόμη και για ασθενείς με σοβαρές και επικίνδυνες παθήσεις, «προσφέρει» ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο που έχει διαφημιστεί ως υπόδειγμα, επειδή νοσηλεύει ακόμα και κυβερνητικά στελέχη. Οι εργαζόμενοι εδώ και καιρό καταγγέλλουν ως απαράδεκτες τις συνθήκες που επικρατούν τις ημέρες των εφημεριών, αφού το νοσοκομείο έχει ξεπεράσει το όριο ασφαλείας για τους ασθενείς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 21 Ιανουαρίου ασθενής με θρομβοπενία που νοσηλευόταν σε διάδρομο έπεσε από φορείο / «ράντζο» και έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία! Μετά το πέρας κάθε εφημερίας υπάρχουν περισσότερα από 100 φορεία παραταγμένα στους διαδρόμους των κλινικών.
Σε γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι, χθες Παρασκευή, αποφάσισαν ότι η γενική εφημερία του νοσοκομείου το Σάββατο, 26/01/2013, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, καθώς το νοσοκομείο είναι υπερπλήρες και γεμάτο με ράντζα.
Στην απόφαση της συνέλευσης αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Την ευθύνη για ό,τι συμβεί, καθώς και για το διαρκές εφημεριακό χάος στο νοσοκομείο μας, έχει αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας και οι περιφερειακές υπηρεσίες του που διαλύουν το ΕΣΥ και τη δημόσια Υγεία, κλείνουν νοσοκομεία και τμήματα, απολύουν ή θέτουν σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους, αντί να προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό».

Καταδρομική… επιθεώρηση
Το περασμένο Σάββατο (19/1) τα ξημερώματα, μάλιστα, εργαζόμενοι και νοσηλευόμενοι δέχτηκαν μια περίεργη «επιθεώρηση» από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας. Σύμφωνα με καταγγελία του σωματείου των εργαζομένων, το κλιμάκιο των επιθεωρητών ρωτούσε ασθενείς αν έπρεπε να εισαχθούν και αν το χειρουργείο ή το νόσημά τους μπορούσε να… περιμένει. Προσπαθούσε να ανακαλύψει ποιες εισαγωγές είναι τακτικές και ποιες έκτακτες, ποιοι ασθενείς έρχονται στα επείγοντα περπατώντας και ποιοι… ετοιμοθάνατοι, ποιοι γιατροί είναι στα επείγοντα και ποιοι και γιατί ξεκουράζονται, μετά από 24 ώρες γενικής εφημερίας. Το αποτέλεσμα ήταν να γιουχαϊστούν έντονα από τους ίδιους τους ασθενείς και τους συνοδούς τους.
Στη χθεσινή τους συνέλευση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν επίσης να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο Γραφείο Κίνησης τη Δευτέρα και την Τρίτη (28 και 29/1) και έλεγχο των τακτικών εισαγωγών, ώστε να μην πραγματοποιούνται αν η αντίστοιχη κλινική δεν έχει κενό τουλάχιστον το 25% των κλινών της, όπως προβλέπει ο κανονισμός, εξαιρώντας μόνο τις εισαγωγές των ασθενών με ογκολογικές παθήσεις, που είναι σε πρόγραμμα χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, των παιδιών στην Παιδιατρική Κλινική, των επιτόκων στη Μαιευτική και των αιμοκαθαρόμενων ασθενών. Παράλληλα, προχωρούν σε ολοήμερο κλείσιμο των ταμείων στα Εξωτερικά Ιατρεία και το Ακτινολογικό Τμήμα.
Τέλος, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην πανυγειονομική απεργία που κήρυξαν η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ για τις 31 Ιανουαρίου, για την ανατροπή των πολιτικών υποβάθμισης και διάλυσης του ΕΣΥ και την αποτροπή των απολύσεων-διαθεσιμοτήτων μέσω της έκδοσης νέων οργανισμών.

Σχόλια

Exit mobile version