Αρχική πολιτική Το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ

Το νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ

Χρήση πυρηνικών όπλων όποτε το κρίνουν, εναντίον όποιου θέλουν και χωρίς να υπάρχει άμεση πυρηνική απειλή εναντίον τους

Στις 27 Οκτωβρίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσίευσε τρία έγγραφα: τη «Στρατηγική Εθνικής Άμυνας», την «Αναθεώρηση της Πυρηνικής Στρατηγικής» και την «Αναθεώρηση της Πυραυλικής Άμυνας». Σε αυτά περιγράφονται οι προτεραιότητες των βορειοαμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τα επόμενα χρόνια. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ανακοινώνοντας το νέο δόγμα, δήλωσε: «Η Στρατηγική Εθνικής Άμυνας για το 2022 περιγράφει πώς η κυβέρνησή μου θα αδράξει αυτή την αποφασιστική δεκαετία για να προωθήσει τα ζωτικά συμφέροντα της Αμερικής», ακριβώς επειδή «είμαστε εν μέσω ενός στρατηγικού ανταγωνισμού για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της διεθνούς τάξης».

Το νέο πυρηνικό και στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ έρχεται σε μια στιγμή έντασης του ανταγωνισμού με την Κίνα και τη Ρωσία, και υποδηλώνει την απόφαση των ΗΠΑ να κάνουν οτιδήποτε για να εμποδίσουν την ανάδυση νέων δυνάμεων που να είναι σε θέση να αμφισβητήσουν την ηγεμονία τους, την πρωτοκαθεδρία της Δύσης. Υποδηλώνει την απόφαση των ΗΠΑ να κάνουν οτιδήποτε για να εμποδίσουν την ιστορική παρακμή και «δύση της Δύσης».

Ανεξάρτητα από την πορεία και την έκβαση του πολέμου ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία στην Ουκρανία, είναι φανερό για όλες τις δυνάμεις και για ολόκληρο τον κόσμο πως έχουμε εισέλθει σε ένα νέο περιβάλλον ανταγωνισμού και αναμετρήσεων, που θα σημαδέψουν την επόμενη δεκαετία – και πιθανά θα οδηγήσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα σε πολύ σκληρές καταστάσεις. Η τάση προς τον πόλεμο, η τάση για χρησιμοποίηση των πυρηνικών και πυραυλικών όπλων, δυναμώνει. Και, είτε βρισκόμαστε στον προθάλαμο ενός Γ΄ Παγκόσμιου Πολέμου είτε μπροστά σε μια σειρά από σπονδυλωτούς σημαντικούς πολέμους, η αναμέτρηση ανάμεσα σε έναν ηγεμονικό μπλοκ και σε αναδυόμενες δυνάμεις θα είναι εξαιρετικά σφοδρή. Άλλωστε, πέρα από δηλώσεις και τακτικές κινήσεις, όλοι προετοιμάζονται γι’ αυτό, χωρίς πλέον να το κρύβουν.

Η συλλογική Δύση στο παρόν στάδιο είναι ο κατεξοχήν εμπρηστής, αφού μέσω του πολέμου ή των πολέμων προσπαθεί να διακόψει, να διασπάσει, να διαμελίσει, να υποτάξει ή να διαλύσει πιθανούς και επίδοξους ανταγωνιστές, όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία. Το νέο στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ επιβεβαιώνει αυτήν την πρόθεση, και δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται με «ευγενικό» τρόπο να αποδεχθούν έναν άλλο διεθνή συσχετισμό.

Ας δούμε όμως ορισμένα στοιχεία του νέου βορειοαμερικανικού δόγματος…

Οι ΗΠΑ αλλάζουν και επισήμως το δόγμα που υποτίθεται ίσχυε ως τώρα, αφού εκτιμούν ότι «οι πολιτικές “Καμία Χρήση Πρώτου Πλήγματος” και “Αποκλειστικός Σκοπός η Άμυνα” θα οδηγούσαν σε ένα απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου»…

Θεμελιώδης κίνδυνος η Κίνα, έντονη απειλή η Ρωσία

Τα τρία κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 27 Οκτωβρίου αξιολογούν την Κίνα ως θεμελιώδη κίνδυνο για τις ΗΠΑ, και τη Ρωσία ως έντονη απειλή, κυρίως λόγω του πυρηνικού και πυραυλικού της δυναμικού.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ παρουσιάζοντας το νέο δόγμα: «Η Κίνα είναι ο μοναδικός ανταγωνιστής που έχει ταυτόχρονα την πρόθεση να τροποποιήσει την παγκόσμια τάξη και, ολοένα και περισσότερο, τα μέσα για να το κάνει. Σε αντίθεση με την Κίνα, η Ρωσία δεν συνιστά συστημική απειλή για τις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα. Αλλά είναι μια άμεση και έντονη απειλή για τα συμφέροντα και τις αξίες μας… Το σύγχρονο πυρηνικό οπλοστάσιό της, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί, συνιστά μακροπρόθεσμα υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους και εταίρους μας».

Το νέο στρατιωτικό (πολεμικό) δόγμα των ΗΠΑ έτσι αξιολογεί τους κινδύνους και τις απειλές για την πρωτοκαθεδρία του, και παίρνει τα «μέτρα» του για να τις αποτρέψει. Και τα τρία έγγραφα κάνουν συνεχώς λόγω για «αποτροπή», ενώ είναι ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ και οι συμμαχίες προετοιμάζονται για επίθεση, για επιθετικές ενέργειες και πολέμους φθοράς, εξόντωσης, ακύρωσης κ.λπ. των αντιπάλων. Και γι’ αυτό τροποποιούν ιδιαίτερα το πυρηνικό τους δόγμα, και δεν δεσμεύονται από καμία συμφωνία ή απαγόρευση στη χρήση πυρηνικών όπλων αφού κάτι τέτοιο μπορεί να «αποτρέψει» απειλές…

Είναι φανερό ότι η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις αναμετρήσεις που έρχονται. Έτσι το πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ αναφέρεται στη δυνατότητα πρώτου πυρηνικού χτυπήματος, στο όνομα της αποτροπής κάθε είδους επίθεσης, ακόμη και με συμβατικά μέσα, και προετοιμάζεται για την περίπτωση να βρεθούν αντιμέτωπες οι ΗΠΑ ταυτόχρονα «με δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις (Ρωσία και Κίνα) που θα είναι στρατηγικοί ανταγωνιστές και δυνητικοί αντίπαλοι».

Το μήνυμα είναι τρομακτικό, και ελήφθη…

Στο έγγραφο «Αναθεώρηση της Πυρηνικής Στρατηγικής» αναφέρεται ότι, μετά από «ενδελεχή ανασκόπηση ενός ευρέως φάσματος επιλογών», οι ΗΠΑ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «οι πολιτικές “Καμία Χρήση Πρώτου Πλήγματος” και “Αποκλειστικός Σκοπός η Άμυνα” θα οδηγούσαν σε ένα απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου υπό το φως του εύρους των μη πυρηνικών δυνατοτήτων που αναπτύσσονται και προωθούνται από ανταγωνιστές, οι οποίοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά σε στρατηγικό επίπεδο στις ΗΠΑ και τους συμμάχους».

Με πιο απλά λόγια: οι ΗΠΑ αλλάζουν ριζικά το πυρηνικό τους δόγμα, και επιτρέπουν στον εαυτό τους τη χρήση πυρηνικών όπλων όποτε το κρίνουν, εναντίον όποιου θέλουν και χωρίς να υπάρχει άμεση πυρηνική απειλή εναντίον τους.

Την ίδια μέρα που δημοσιεύονταν τα τρία έγγραφα του νέου δόγματος ο Πούτιν, μιλώντας στη Λέσχη Βαλντάι, τόνισε: «Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σύνορο. Μπροστά μας είναι ίσως η πιο επικίνδυνη, απρόβλεπτη και ταυτόχρονα σημαντική δεκαετία μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η Δύση είναι ανίκανη να κυβερνήσει μόνη της την ανθρωπότητα. Παρ’όλα αυτά προσπαθεί απεγνωσμένα να το κάνει, και τα περισσότερα έθνη του κόσμου δεν είναι πλέον πρόθυμα να την ανεχθούν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αντίφαση της νέας εποχής».

Λίγες μέρες μετά, στις 3 Νοεμβρίου, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ντυμένος με στολή παραλλαγής και μιλώντας σε σχολή πολέμου της Κίνας, δήλωσε: «Η ασφάλεια της Κίνας είναι όλο και πιο ασταθής και αβέβαιη η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για οποιονδήποτε πόλεμο».

Το μήνυμα έχει ληφθεί και από τους δύο μεγάλους αντιπάλους των ΗΠΑ…

***

Είναι φανερό πως το νέο δόγμα των ΗΠΑ ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για έναν πυρηνικό όλεθρο. Χρέος όλων των ανθρώπων στη Γη είναι να ματαιώσουν αυτά τα σχέδια, να αποτρέψουν τον πόλεμο και τη χρήση καταστροφικών όπλων, να αγωνιστούν για την πλήρη καταστροφή και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, σε αντίθεση με όλα τα σχέδια ανάπτυξης των πυρηνικών οπλοστασίων. Οι επόμενες γενιές και η ζωή στον πλανήτη εξαρτώνται από αυτήν την επιλογή της ανθρωπότητας ενάντια στα γεράκια του πολέμου και της καταστροφής.

Σχόλια

Exit mobile version