Αρχική διεθνή Το γερμανικό σύστημα χάνει τον ύπνο του

Το γερμανικό σύστημα χάνει τον ύπνο του

Ο «ετερόκλητος όχλος» που θέλει ειρήνη και αξιοπρεπή διαβίωση βρίσκει έκφραση;

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ο Δρόμος επεσήμαινε τη σπουδαιότητα της αντιπολεμικής πρωτοβουλίας που πήραν η δημοσιογράφος και φεμινίστρια Άλις Σβάρτσερ και η Ζάρα Βάγκενκνεχτ (η οποία, μαζί με τον Όσκαρ Λαφοντέν, θεωρείται «μαύρο πρόβατο» από όλο το γερμανικό πολιτικό σύστημα)*. Το «Μανιφέστο για την Ειρήνη» που προωθούν οι δύο αυτές γυναίκες μαζί με δεκάδες ακόμη προσωπικότητες έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη της πολιτικής τάξης και των ελίτ της Γερμανίας, καθώς μέσα σε μία μόλις εβδομάδα συγκέντρωσε πάνω από μισό εκατομμύριο υπογραφές, ενώ εκατομμύρια Γερμανοί έχουν ήδη παρακολουθήσει το σχετικό βίντεο. Ο εφιάλτης δεν οφείλεται μονάχα στη λαϊκή απήχηση του καλέσματος για απεμπλοκή της Γερμανίας από την ουκρανική σύρραξη, αλλά και στο γεγονός ότι η πρωτοβουλία ανήκει σε προσωπικότητες που θεωρούνταν ακραίες και είχαν εξοβελιστεί από το επίσημο πολιτικό σύστημα, αλλά έχουν δημοφιλία που αυξάνεται και απειλεί όλο το σημερινό κοινοβουλευτικό φάσμα.

Ακόμη «χειρότερα», οι υποστηρικτές του Μανιφέστου καλούνται να διαδηλώσουν το επόμενο Σάββατο 25 Φεβρουαρίου υπέρ της ειρήνης στην εμβληματική Πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο. Η επιχείρηση εκφοβισμού και αποτροπής της συμμετοχής του κόσμου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, και είναι… οικουμενική. Οι καθαρόαιμοι ακροδεξιοί καλούν τους Γερμανούς να μην πάνε σε διαδήλωση όπου την πολιτική ηγεμονία θα έχουν οι… «μπολσεβίκοι»! Το δημοκρατικό τόξο, από την κεντροδεξιά αντιπολίτευση ως τη συγκυβέρνηση-λατέρνα Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων-Φιλελεύθερων, καταγγέλλει τους διοργανωτές του φιλειρηνικού συλλαλητηρίου ως «ανεύθυνους» που «πλήττουν το συμφέρον της Γερμανίας και υπονομεύουν τον διεθνή προσανατολισμό της» (διάβαζε, ευρωατλαντισμός). Οι πιο φιλοπόλεμοι εξ αυτών αφήνουν μάλιστα λαδιές ότι οι διοργανωτές δουλεύουν «έστω και ακουσίως» για τον Πούτιν… Στην οικουμενική πανστρατιά μπαίνει δειλά-δειλά και η γερμανική Αριστερά, εκφράζοντας φόβους ότι στο συλλαλητήριο «θα διεισδύσουν ακροδεξιοί» (σας θυμίζει κάτι;). Η απάντηση της Βάγκενκνεχτ και της Σβάρτσερ δεν είναι διόλου απολογητική: «Οποιοσδήποτε θέλει να διαδηλώσει υπέρ της ειρήνης είναι καλοδεχούμενος».

Γιατί όλοι, από την Ακροδεξιά ως την Αριστερά, φοβούνται τόσο δύο «τελειωμένες», όπως τις αποκαλούσαν ειρωνικά μέχρι πρόσφατα; Καταρχήν, επειδή δεν είναι δύο: 69 αρχικές υπογραφές φέρει το Μανιφέστο, και σχεδόν όλες είναι «βαριά ονόματα» στη Γερμανία. Ανάμεσά τους η ηθοποιός Χάνα Σίγκουλα, ο στρατηγός ε.α. Έριχ Βαντ, ο Ράινερ Μπράουν (Διεθνές Γραφείο Ειρήνης), ο πρώην υφυπουργός Ρούντολφ Ντρέσλερ, ο εκδότης Χόλγκερ Φρίντριχ, ο μαέστρος Γιούστους Φραντζ, ο Χανς φον Σπόνεκ (πρώην αναπλ. γραμματέας του ΟΗΕ), ο Γκίντερ Φερχόιγκεν (πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν), και φυσικά ο Όσκαρ Λαφοντέν. Στις 69 πρώτες υπογραφές βρίσκει κανείς ανθρώπους από όλα τα πολιτικά ρεύματα, πλην της Ακροδεξιάς. Κι αυτό αποτελεί μεγάλη απειλή για ένα πολιτικό σύστημα που έχει καταθέσει τα όπλα τόσο μπροστά στις αγορές όσο και μπροστά στις πιέσεις των ΗΠΑ. Πόσο μάλλον που φοβούνται ότι στη διαδήλωση η Βάγκενκνεχτ μπορεί να ανακοινώσει την ίδρυση ενός νέου κινήματος-κόμματος το οποίο θα πηγαίνει κόντρα σε όλα τα «αυτονόητα» και «πολιτικώς ορθά». Κοντός ψαλμός αλληλούια!

Ε.Φ.

* Ουκρανική σύρραξη χωρίς τέλος; (φύλλο 624).

Σχόλια

Exit mobile version