Συνολικά μαζί με τις περικοπές στην έρευνα και άλλους τομείς, η πραγματική μείωση της χρηματοδότησης του ΑΠΘ ξεπερνά το 54%. Το ΑΠΘ ζητά επιτακτικά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος, με βασικό στόχο την επιβίωση του ιδρύματος. Επίσης, υιοθετώντας την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ζητά ένταξη του ΑΠΘ σε ειδικό πρόγραμμα επενδύσεων για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και δημιουργία «πράσινων» προγραμμάτων.
Περικοπή των εργολαβιών
Παράλληλα οι πρυτανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν οριστικό τέλος στο καθεστώς των εργολαβιών σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης επιπλέον πόρων. Αναφερόμενος στις εργολαβίες ο κ.Μυλόπουλος χρησιμοποίησε τα οικονομικά στοιχεία της φοιτητικής λέσχης, που το τελευταίο διάστημα κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι από τα 6 εκ. ευρώ που απαιτούνται ως ελάχιστο ποσό για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της Φοιτητικής Λέσχης, τα 3,6 εκ. ευρώ αντιστοιχούν στο κόστος των 120 εργαζομένων που απασχολούνται μέσω των εργολάβων. Το κόστος είναι κατά πολύ αυξημένο καθώς περιλαμβάνει 24% ΦΠΑ και 10% εργολαβικό κέρδος. Η πρόταση των πρυτανικών αρχών για κατάργηση των εργολαβιών περιλαμβάνει την ανάληψη από την Εταιρία Αξιοποίησης της περιουσίας του ΑΠΘ των εργασιών που καλύπτονται έως τώρα εργολαβικά.
Καμπάνια ενημέρωσης – Αποδοκιμάστηκαν Ψωμιάδης και Μπουτάρης
Το ΑΠΘ ξεκίνησε μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης για την κατάσταση του πανεπιστημίου, ενώ από την περασμένη Δευτέρα εθελοντές φοιτητές μοιράζουν ενημερωτικό υλικό στους δρόμους της πόλης. Την Τετάρτη στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΑΠΘ φορείς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μετά από πρόσκληση του πρυτανικού συμβουλίου, συζήτησαν ενδεχόμενες λύσεις για την επιβίωση του ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους φοιτητές οι Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Γιάννης Μπουτάρης, όταν κλήθηκαν στο βήμα για να χαιρετήσουν τη εκδήλωση.