Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Η συσκευή τσέπης που σώζει ζωές
Μερικές φορές οι Έλληνες ερευνητές πρωτοπορούν ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, χωρίς όμως η καινοτομία τους να καταφέρνει πάντα να «απογειωθεί» και να έχει πρακτικό αντίκρισμα στην αγορά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της συσκευής τσέπης Cleardrink (αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, 1 Μαρτίου 2019) για την ανίχνευση της νοθείας στα αλκοολούχα και άλλα ποτά, δημιούργημα από το 2017 του νεαρού χημικού μηχανικού Ραφαήλ Κουρμουλάκη.
Αυτή την εβδομάδα, επιστήμονες στην Ελβετία, μεταξύ των οποίων ένας διακεκριμένος Έλληνας ερευνητής της διασποράς, ο καθηγητής Σωτήρης Πρατσίνης του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, ανακοίνωσαν στο περιοδικό Nature Food ότι δημιούργησαν «μια διεθνώς καινοτόμο φορητή συσκευή τσέπης» που –σε συνδυασμό με μια εφαρμογή «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου– μπορεί να ανιχνεύσει άμεσα τα επίπεδα της μεθανόλης στα αλκοολούχα ποτά και έτσι να αποκαλύψει αν αυτά έχουν νοθευθεί.
Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης, χρησιμοποιώντας μια διαφορετική τεχνολογία ανίχνευσης, έχει ήδη εδώ και λίγα χρόνια δημιουργήσει στην Ελλάδα μια συσκευή τσέπης για την ανίχνευση της νοθείας στα ποτά. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το Cleardrink αφορά την πρώτη παγκοσμίως συσκευή τσέπης που στιγμιαία εντοπίζει νοθευμένα ποτά».
Η συσκευή είναι κατάλληλη για όλα τα ποτά και μπορεί να ανιχνεύσει μεθανόλη, αιθυλενογλυκόλη (EG) και διαιθυλενογλυκόλη (DEG), έχοντας όρια ανίχνευσης 0,3% έως 100% για τη μεθανόλη, 0,15% έως 100% για την EG και 0,075% έως 100% για τη DEG. Η ανίχνευση γίνεται σε μερικά μόνο δευτερόλεπτα και εμφανίζεται με μια μόνιμη χρωματική ένδειξη. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο ∆ιπλωµάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office) έκανε και την απονομή του σχετικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας στις 20/9/19 (αριθμός GR1009603).
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση των επιστημόνων του ΕΤΗ της Ελβετίας, ο Ρ. Κουρμουλάκης σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πράγματι συνιστά μία καινοτομία στο πεδίο των αισθητήρων, όμως ακόμη και να κυκλοφορήσει εμπορικά, δεν μπορεί να αγγίξει το Cleardrink, αφού παρέχει λιγότερες υπηρεσίες ανίχνευσης σε πολύ παραπάνω χρόνο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και όμως δηλητηρίαζαν τον φίκο στο Ακταίον
Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Ρόδου, για την πλήρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών του Δήμου Ρόδου, κοινοποιεί τα αποτελέσματα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, από το οποίο, εξετάστηκαν δείγματα φύλλων από τον Φίκο του Ακταίον και ανιχνεύτηκε η ουσία glyphosate που είναι ένα ευρέος φάσματος συστηματικό ζιζανιοκτόνο και ξηραντικό καλλιεργειών…
Τα αποτελέσματα της εξέτασης έχουν ήδη κοινοποιηθεί στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Ρόδου. Πρόκειται για το γνωστό σκεύασμα Roundup που χρησιμοποιείται για την εξολόθρευση φυτών.
Η γλυφοσάτη (χημική ονομασία IUPAC: Ν(φωσφονομεθυλο)γλυκίνη) είναι ένα ευρέως φάσματος συστηματικό ζιζανιοκτόνο και ξηραντικό καλλιεργειών. Είναι οργανοφωσφορική ένωση, συγκεκριμένα ένα φωσφονικό, που δρα αναστέλλοντας το φυτικό ένζυμο 5-ενολοπυροσταφυλοσικιμική-3-φωσφορική συνθάση. Χρησιμοποιείται για να εξοντώσει τα ζιζάνια, ειδικά τα ζιζάνια των μονοετών πλατύφυλλων και των αγρωστωδών που ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες. Η ζιζανιοκτόνα δράση ανακαλύφθηκε από τον χημικό της Monsanto Τζον Ε.Φρανζ το 1970. Το 1974 διατέθηκε στην αγορά για γεωργική χρήση με την εμπορική ονομασία Roundup.
Είναι εξαιρετικά καρκινογόνο!
Πηγή: Rodos Report
«Τροπικό» το κλίμα της Αττικής μέχρι το 2100
Άνοδος της μέγιστης θερμοκρασίας ακόμα και κατά πέντε βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα, επιπλέον 60 μέρες καύσωνα το έτος και μείωση των βροχοπτώσεων έως και 31% περί το 2100! Δεν πρόκειται για μυθιστόρημα επιστημονικής δυστοπίας, αλλά για εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα πιο δυσμενή σενάρια για την κλιματική αλλαγή, εφόσον δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την ανάσχεσή της. Μάλιστα, βαριές θα είναι οι επιπτώσεις και για την πολύ κοντινή περίοδο του 2031-2050, όπου προβλέπεται άνοδος της μέγιστης θερμοκρασίας από 1,4-2° C και 12% μείωση των βροχοπτώσεων.
Τα σενάρια της κλιματικής αλλαγής μελετήθηκαν για πρώτη φορά αναλυτικά για συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, καθώς οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι διαφορετικές στον αστικό ιστό, στις βόρειες και ανατολικές ακτές, στα νησιά νότια της Περιφέρειας, αλλά και στην ορεινή βόρεια και βορειοδυτική Αττική. Ο υπολογισμός έγινε από τον δρα Χρήστο Γιαννακόπουλο (διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) σε συνεργασία με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή δρα Κωνσταντίνο Βαρώτσο, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) της Περιφέρειας Αττικής.
Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2081-2100, εκτιμάται αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας έως και 5 βαθμούς Κελσίου στον κυρίως αστικό ιστό και στα νησιά και έως 4,5 βαθμών στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής. Το μετριοπαθές σενάριο δίνει επίσης αύξηση 2° C. Αλλά και την περίοδο 2031-2050 προβλέπεται άνοδος της μέγιστης θερμοκρασίας μεταξύ 1,4 και 2° C, µε πιο ήπια άνοδο στα βορειοανατολικά.
Έως και κατά 60 θα είναι αυξημένες οι ημέρες καύσωνα στο Λεκανοπέδιο και στα νησιά της Αττικής (Σαλαμίνα, Αίγινα κ.λπ.) προς το έτος 2100, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο. Στο μετριοπαθές σενάριο, οι μέρες καύσωνα αυξάνονται κατά 23 στον αστικό ιστό και κατά 12,5 στα βόρεια και ανατολικά. Για την περίοδο 2031-2050, οι μέρες καύσωνα αυξάνονται από 10 έως 20, χωρίς να ξεφεύγουν ούτε οι ορεινές περιοχές.
Η δυσφορία θα είναι έντονη και τις νύχτες, αφού θα αυξηθούν οι χαρακτηριζόμενες τροπικές νύχτες, δηλαδή εκείνες που το θερμόμετρο δεν πέφτει κάτω από τους 20° C, ώστε να ψυχρανθούν αρκετά η ατμόσφαιρα και οι αστικές υποδομές. Στο δυσμενές σενάριο, οι τροπικές νύχτες αυξάνονται κατά 85 στη δυτική και στη βόρεια Αττική και κατά 69 στο κέντρο, στα νότια και στα παράλια. Στο μετριοπαθές σενάριο, αυξάνονται κατά 37-42 στο απώτερο μέλλον και κατά 26-31 στο εγγύς μέλλον.
Η ετήσια βροχόπτωση προβλέπεται να μειωθεί κατά 31% και 12% αντίστοιχα στο απώτερο και στο εγγύτερο μέλλον, µε βάση το δυσμενέστερο σενάριο. Το μετριοπαθές σενάριο δίνει αντίστοιχα μείωση 14% το διάστημα 2081-2100 και 10% την περίοδο 2031-2050, κυρίως στα νότια της Αττικής. Οι ημέρες βροχής θα μειωθούν μακροπρόθεσμα, με βάση το δυσμενές σενάριο, έως και κατά 27 στους ορεινούς όγκους και κατά 20 μέρες στην υπόλοιπη Αττική, ενώ και το πιο ευνοϊκό σενάριο δίνει μείωση κατά 7-11 μέρες. Για το κοντινότερο μέλλον, προβλέπεται μείωση από 2 έως 10,5 μέρες, ανάλογα µε την περιοχή και το σενάριο.
Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή