Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Πρωτοφανής η εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε εθνικό δρυμό!
Να θυμίσουμε ότι οι πέντε αιολικοί σταθμοί προβλέπεται να εγκατασταθούν σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μέτρα, στα όρια της περιφερειακής ζώνης και σε απόσταση αναπνοής από τον Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, μέσα στην Προστατευόμενη Περιοχή Natura και στη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (IBAs). Είναι δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο «Πυρά Ηρακλέους» και τον αρχαίο ναό. Να θυμίσουμε ότι εκκρεμεί η έγκριση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα, που θα καθορίσουν τα όρια του Εθνικού Δρυμού, αλλά και τις χρήσεις της ευρύτερης περιοχής. Να θυμίσουμε επίσης ότι τα υψόμετρα αυτά για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι απαγορευτικά για όλα τα βουνά και όχι μόνο για τους Εθνικούς Δρυμούς, όπως στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ιταλία.
Υποστηρίζουμε ότι τα συνοδά έργα και οι παρεμβάσεις –και αναφερόμαστε στη διάνοιξη δρόμων πρόσβασης, την εσωτερική οδοποιία με εκσκαφές και εκβραχισμούς, την προσωρινή εγκατάσταση εργοταξίου, την ανέγερση οικίσκου ελέγχου, το υπόγειο και εναέριο δίκτυο μεταφοράς (πυλώνες) για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, την ανέγερση υποσταθμού ανύψωσης τάσης κ.λπ.– λόγω του υψομέτρου και των μεγάλων κλίσεων, θα προκαλέσουν υποβάθμιση, διάβρωση, κατακερματισμό και απώλεια των φυσικών βιοτόπων των οργανισμών της Οίτης, θα επιδράσουν αρνητικά στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής Natura και του Εθνικού Δρυμού και θα αυξήσουν δραματικά τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως διαπιστώνεται τα τελευταία 20 χρόνια στην Εύβοια.
Στέφανος Σταμέλλος, ιστότοπος Oikologein
Ίσως το 2022 οι πρώτοι τουρίστες στο διάστημα…
Την αποστολή τεσσάρων τουριστών του διαστήματος μέχρι το 2022 ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρία SpaceX, γνωστοποιώντας παράλληλα και τη συνεργασία της με την εταιρία Space Adventure.
Οι «διαστημικοί» τουρίστες θα μεταφερθούν στο διάστημα με την κάψουλα Crew Dragon της SpaceX, η οποία σχεδιάστηκε για μεταφορά αστροναυτών και θα πραγματοποιήσει τις πρώτες επανδρωμένες πτήσεις της τους επόμενους μήνες.
«Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ύψος, δύο με τρεις φορές το ύψος που πετά ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός» δήλωσε στο πρακτορείο AFP, ο πρόεδρος της Space Adventure, Τομ Σέλεϊ, ο οποίος σημείωσε πως η ακριβής τροχιά θα καθοριστεί από την SpaceX και θα είναι μεγαλύτερη από τα 400 χιλιόμετρα, ύψος στο οποίο ταξιδεύει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.
Ο Σέλεϊ σημείωσε επίσης, πως το κόστος για μια τέτοια αποστολή δεν θα είναι μικρό, αν αναλογιστεί κανείς πως για την εκτόξευση ενός πυραύλου Falcon 9 χρειάζονται 62 εκατομμύρια δολάρια, οπότε για μια επανδρωμένη αποστολή θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα.
«Διαθέτουμε ένα αρκετά καλό δίκτυο ατόμων με μεγάλα εισοδήματα, πολλοί εκ των οποίων γνωρίζουμε πως ενδιαφέρονται για ένα διαστημικό ταξίδι» δήλωσε ο Σέλεϊ, ο οποίος πρόσθεσε πως η πτήση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στο 2022.
Εν αντιθέσει με τον τουρισμό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που απαιτεί προετοιμασία έξι μηνών και εκπαίδευση στη Μόσχα, η επόμενη αποστολή θα χρειαστεί τέσσερις εβδομάδες εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Ύστερα από ένα κενό 12 ετών, η Space Adventure θέλει επίσης να στείλει δύο ακόμα τουρίστες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με ρωσικό πύραυλο, το 2021.
Εκτός από την Space Adventure, η Virgin Galactic και η Blue Origin, αναπτύσσουν και εκείνες με τη σειρά τους σκάφη για μεταφορά τουριστών στο διάστημα. Τα εισιτήρια της Virgin όταν βγήκαν στην αγορά, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, κόστιζαν 250.000 δολάρια. Την ίδια ώρα και η Boeing αναπτύσσει μια κάψουλα μεταφοράς επιβατών, η οποία ονομάζεται Starliner, με σκοπό τη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και με την ικανότητα να μεταφέρει τουρίστες στο διάστημα.
Ο κορωνοϊός χτυπά και την «καρδιά» της τεχνολογίας
Η ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού φαίνεται πως αγγίζει έντονα και τον ψηφιακό κόσμο. Στις 24 Φεβρουαρίου, είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Βαρκελώνη, όπως κάθε χρόνο, η σπουδαιότερη διεθνής εκδήλωση της ψηφιακής τεχνολογίας στην κινητή τηλεφωνία, το Mobile World Congress, η οποία πρωτοξεκίνησε το 1987. Είναι η πρώτη φορά, από το 2006, που είναι αδύνατη η υλοποίησή της λόγω της παγκόσμιας ανησυχίας σχετικά με τον ιό και την ασφάλεια της υγείας. Στη μεγαλύτερη ετήσια έκθεση που αφορά στη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας σημαντική παρουσία είχε και η Ελλάδα, που φέτος θα συμπλήρωνε τα οκτώ χρόνια.
Στην ενημέρωση που έγινε φαίνεται πως μεγάλες κινεζικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι η παρουσία τους στην έκθεση θα εξαρτιόταν από την εξέλιξη του ιού. Παράλληλα, γίνεται λόγος για πίεση προς τους διοργανωτές, από πλευράς εταιρειών που θα συμμετείχαν (όπως Amazon, LG, Sony, ViVo, Intel κ.ά.) για ακύρωση της έκθεσης και τελικά απόφασή τους να αποσυρθούν, ενώ κάποιες είχαν επιλέξει την παρουσίασή τους μέσω διαδικτύου.
Να σημειωθεί ότι στο Mobile World Congress κάθε χρόνο συμμετέχουν πάνω από 2.400 επιχειρήσεις-εκθέτες, 160 εθνικές αποστολές, ενώ οι επισκέπτες μπορεί να φτάσουν και περισσότερα από 100.000 άτομα. Οι θέσεις που δημιουργούνται αγγίζουν σχεδόν τις 14.000 και τα έσοδα ξεπερνούν τα 480 εκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά την περσινή έκθεση εκτιμάται ότι συμμετείχαν 2.400 επιχειρήσεις από 200 χώρες, οι οποίες παρουσίασαν τις δραστηριότητες και τα προϊόντα τους σε 2.400 περίπτερα καθώς και σε 109.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Πηγή: ΑΜΠΕ