Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Της επιστήμης και της κοινωνίας

Της επιστήμης και της κοινωνίας

Επιμέλεια Γιάννης Σχίζας

Ενδείξεις ζωής σε δορυφόρο του Κρόνου

Νέα είδη οργανικών ουσιών, που αποτελούν συστατικά των αμινοξέων, θεμελιωδών «λίθων» της ζωής στη Γη, ανιχνεύθηκαν στους πίδακες παγωμένων σωματιδίων που εκτινάσσονται στο διάστημα από τον δορυφόρο του Κρόνου, Εγκέλαδο.

Η ανακάλυψη, που έγινε έπειτα από ανάλυση στοιχείων της αποστολής του σκάφους Cassini της NASA, αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης κάποιας μορφής εξωγήινης ζωής.

Ισχυρές υδροθερμικές πηγές εκτινάσσουν υλικά από τον πυρήνα του Εγκέλαδου, τα οποία αναμειγνύονται με νερό από τον τεράστιο υπόγειο ωκεανό του δορυφόρου και τελικά εκλύονται στο διάστημα ως υδρατμοί και κόκκοι πάγου. Μέσα σε αυτούς τους κόκκους ανακαλύφθηκαν μόρια που περιέχουν οξυγόνο και άζωτο, όπως επίσης και αρωματικές ουσίες.

Στη Γη παρόμοια μόρια αποτελούν μέρος χημικών αντιδράσεων που παράγουν αμινοξέα. Οι υδροθερμικές πηγές στους βυθούς του πλανήτη μας παρέχουν την ενέργεια που τροφοδοτεί αυτές τις χημικές αντιδράσεις. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι υδροθερμικοί πόροι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και στον Εγκέλαδο, παρέχοντας την αναγκαία ενέργεια για την παραγωγή αμινοξέων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νοζάιρ Κχαγουάτζα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας.

Η αποστολή Cassini τερματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 με την αυτοκαταστροφή του σκάφους στον Κρόνο, αλλά τα στοιχεία που έχει ήδη στείλει, θα συνεχίσουν να μελετώνται επί δεκαετίες και να παρέχουν νέα ευρήματα. Στην προκειμένη περίπτωση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τον «αναλυτή κοσμικής σκόνης» του Cassini, που είχε ανιχνεύσει κόκκους πάγου από τον Εγκέλαδο στον δακτύλιο Ε του Κρόνου. Οι φασματοσκοπικές αναλύσεις φανέρωσαν την ύπαρξη οργανικού υλικού μέσα σε αυτούς τους παγωμένους κόκκους.

Η νέα ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί στα περσινά ευρήματα μεγάλων πολύπλοκων μη διαλυτών οργανικών μορίων που πιστεύεται ότι επιπλέουν στην επιφάνεια του ωκεανού του Εγκέλαδου. Αυτή τη φορά, βρέθηκαν μικρότερα και διαλυτά οργανικά μόρια, δυνητικοί πρόδρομοι των αμινοξέων.

Τα 12 πιο επιβλαβή προϊόντα της Monsanto

  1. Ζαχαρίνη: Είναι τεχνητή γλυκαντική ουσία, ωστόσο, το 1970 αποκαλύφθηκε ότι προκάλεσε καρκίνο σε πειραματόζωα ποντίκια.
  2. PCB’s: Ελαιώδεις σύνθετες χημικές ουσίες ως διηλεκτρικά υγρά σε μετασχηματιστές. Τα PCB/PCT είναι τοξικές ενώσεις τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το υπέδαφος.
  3. Πολυστυρένιο: Για την παραγωγή υλικών με μονωτική χρήση αλλά και για ελαφρά, περίπλοκα σχήματα. Είναι μη βιοδιασπώμενο που επιβαρύνει το περιβάλλον.
  4. Πυρηνικά όπλα: Η Monsanto ανέπτυξε ένα τμήμα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο Manhattan Project (παραγωγή των πρώτων ατομικών βομβών).
  5. DDT: Έγινε για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Απαγορεύτηκε το 1972 για καταστροφή ήπατος, μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα και βλάβες στο νευρικό.
  6. Διοξίνη: Είναι από τα πιο τοξικά χημικά, και λόγω συσσώρευσης στην τροφική αλυσίδα οι διοξίνες καταλήγουν στο πιάτο μας.
  7. Agent Orange: Ζιζανιοκτόνο από τον χημικό πόλεμο στο Βιετνάμ. Υπεύθυνο για 400.000 θανάτους, 500.000 γενετικές ανωμαλίες και 1.000.000 ασθενείς.
  8. Λιπάσματα με βάση το πετρέλαιο, για γρήγορη ανάπτυξη των φυτών, που όμως καταστρέφουν τους ευεργετικούς ενεργούς μικροοργανισμούς του εδάφους.
  9. RoundUp: Ζανιοκτόνο με Glyphosate που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο.
  10. Ασπαρτάμη: Τεχνητή γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά, που έχει αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.
  11. Αυξητική Ορμόνη Βοοειδών (rBGH): Γενετικά τροποποιημένη ορμόνη σε ένεση για να παράγουν περισσότερο γάλα οι αγελάδες που επιταχύνει τον καρκίνο (IGF-1).
  12. Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί: Οι ΓΤΟ είναι δηλητήρια στο πιάτο μας.

Β. Συργκάνη. enallaktikos.gr, 16/10/2014

 Ανίχνευση εγκεφαλικών

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, που τα καταφέρνει καλύτερα και από έμπειρους ακτινολόγους στην ανίχνευση μικρών εγκεφαλικών αιμορραγιών. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να βοηθήσει τους γιατρούς μελλοντικά να διαγιγνώσκουν και να θεραπεύουν καλύτερα τους ασθενείς με τραύματα στο κεφάλι, εγκεφαλικά επεισόδια και ανευρύσματα.

Το νέο σύστημα μπορεί να απαλλάξει τους ακτινολόγους από μεγάλο φόρτο εργασίας, καθώς η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης θα αναλαμβάνει πρώτα να ξεχωρίσει τις απεικονιστικές εξετάσεις με ανώμαλα ευρήματα και στη συνέχεια οι γιατροί θα τις εξετάζουν πιο προσεκτικά.

Οι γιατροί και μηχανικοί υπολογιστών των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο και Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ακτινολογίας Έσθερ Γιαχ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Ο αλγόριθμος -ένα πλήρως συνεξελικτικό νευρωνικό δίκτυο που εκπαιδεύτηκε σε 4.400 προϋπάρχουσες τομογραφίες- χρειάζεται μόνο ένα δευτερόλεπτο για να κρίνει αν υπάρχει η παραμικρή αιμορραγία σε ολόκληρο το κεφάλι. Μπορεί να βρει ακόμη και αδιόρατες ανωμαλίες που διαφεύγουν της προσοχής ενός ακτινολόγου, ταξινομώντας τις ανάλογα με το είδος της αιμορραγίας.

«Θέλαμε κάτι πρακτικό και χρήσιμο κλινικά, με επίπεδο ακριβείας κοντά στο τέλειο. Ο πήχης των απαιτήσεων για μια τέτοια εφαρμογή είναι υψηλός λόγω των δυνητικών συνεπειών από μια ανωμαλία που θα διαφύγει. Οι άνθρωποι δεν θα ανεχτούν τίποτε λιγότερο από ένα ανθρώπινο επίπεδο απόδοσης ή ακρίβειας», δήλωσε η δρ. Γιαχ. «Ένα ποσοστό ακρίβειας 95% σε μία ακτινογραφία ή ακόμη και 99% δεν είναι εντάξει. Από την άλλη, αν ο υπολογιστής εμφανίζει πολλά ψευδώς θετικά αποτελέσματα, θα μπερδέψει και θα επιβραδύνει τον ακτινολόγο, οδηγώντας τον ίσως σε περισσότερα σφάλματα», πρόσθεσε.

Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να ανιχνεύει ακόμη και αδιόρατες αιμορραγίες κρίνεται σημαντική πρόοδος. «Η αιμορραγία μπορεί να είναι μικροσκοπική, παρόλα αυτά σημαντική. Αυτό κάνει τόσο δύσκολη τη δουλειά του ακτινολόγου. Αν ένας ασθενής έχει ανεύρυσμα και αρχίσει να αιμορραγεί, αλλά τον στείλεις στο σπίτι του, μπορεί να πεθάνει», ανέφερε ο καθηγητής ακτινολογίας Πάτρικ Μούκερτζι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλαστική καταστροφή

Υπολογίζεται ότι 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών υπάρχουν σήμερα στους ωκεανούς κι ακόμη ότι 4,8 μέχρι 12,7 εκατομμύρια τόνοι προστίθενται στους ωκεανούς κάθε χρόνο… Οι συνέπειες είναι ολέθριες για την οικονομία, τη θαλάσσια ζωή, το κλίμα και την υγεία.

Σχόλια

Exit mobile version