Αρχική διεθνή Τι ήρθε να πει αυτός ο πόλεμος

Τι ήρθε να πει αυτός ο πόλεμος

Δήλωση των Χριστιανών Παλαιστινίων για τον πόλεμο στη Γάζα*

Ποιος είναι ο λόγος για αυτόν τον ξαφνικό πόλεμο που ξεκίνησε από τη Γάζα; Η άμεση αιτία του ήταν ο σχηματισμός της ακροδεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης που επέτρεψε και ενθάρρυνε τις επιθέσεις στο τέμενος Αλ-Άκσα και αμφισβήτησε τα θρησκευτικά αισθήματα των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις. H ίδια κυβέρνηση επέτρεψε επίσης την εξάπλωση των εποίκων σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνη. Αυτοί σπέρνουν τον όλεθρο στη χώρα, σκοτώνουν Παλαιστίνιους και αρπάζουν τη γη τους υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού κατοχής.

Όσον αφορά τις βαθύτερες αιτίες που οδηγούν στον πόλεμο, είναι η μόνιμη κατάσταση τρόμου στην οποία ζούμε καθημερινά εμείς οι Παλαιστίνιοι υπό την τυραννία του ισραηλινού στρατού κατοχής, και η απόλυτη επιμονή των διαδοχικών ισραηλινών κυβερνήσεων, ιδίως δε της τωρινής, ότι δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος και ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει κανένα δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Αυτά προστίθενται στην ασφυκτική πολιορκία της Γάζας, ο λαός της οποίας από το 2007 ζει σε μια μεγάλη ανοιχτή φυλακή και στερείται όλων των ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης.

Αυτός ο πόλεμος είναι μια αντίδραση και απάντηση σε όλα αυτά. Αυτός ο πόλεμος ζητά την ισραηλινή και διεθνή αναγνώριση της ύπαρξης του παλαιστινιακού λαού και των δικαιωμάτων του. Ζητά δικαιοσύνη και ελευθερία. Ζητά ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Αραβική Ιερουσαλήμ. Αυτός ο πόλεμος ήρθε να πει στους κυβερνήτες του Ισραήλ, ότι τα όπλα δεν προστατεύουν, ούτε παρέχουν ασφάλεια. Επαναλαμβάνουμε αυτό που είπε χθες ο Πρόεδρος της Κολομβίας: «Ο μόνος τρόπος για να κοιμούνται ειρηνικά τα παιδιά του Ισραήλ, είναι να κοιμούνται ειρηνικά και τα παιδιά της Παλαιστίνης».

Όλοι κλαίμε για όλους όσοι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Εμείς κλαίμε για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια. Οι πρόσφυγες, σκορπισμένοι σε όλα τα μέρη του κόσμου, ζητούν να επιστρέψουν. Στις φυλακές σου, Ισραήλ, υπάρχουν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι που ζητούν την ελευθερία τους. Υπάρχουν Παλαιστίνιοι που τους έχεις εκτοπίσει βίαια, σπίτια που κατέστρεψες, σπίτια στα οποία κάνεις επιδρομές μέρα και νύχτα και στα οποία ενστάλαξες τον τρόμο.

Αυτός ο πόλεμος ήρθε για να πει: είναι καιρός όλοι να ξυπνήσουν και να μάθουν ότι το Ισραήλ έχει εγκατασταθεί σε μια γη που ανήκει στον λαό της Παλαιστίνης, από τον οποίο έχει στερήσει την ελευθερία του. Αυτή η κατάσταση πρέπει να διορθωθεί. Αυτός ο πόλεμος ήρθε για να πει ότι οι ισχυροί που υποτιμούν τους αδύναμους δεν θα προστατευτούν, ούτε θα βρουν ασφάλεια. Ασφαλή οχυρά είναι οι ασφαλείς καρδιές. Οι καρδιές των Παλαιστινίων, αν τους επιστραφεί η πλήρης ελευθερία, η αξιοπρέπεια και το κράτος τους, είναι η μόνη σας προστασία. Μαζί μπορούμε να οικοδομήσουμε την ειρήνη, που θα είναι ειρήνη για όλη την περιοχή και για όλο τον κόσμο.

* Η δήλωση, που εδώ παρουσιάζεται συντετμημένη, δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 11/10/2023 από το δίκτυο Kairos Palestine (www.kairospalestine.ps). Σε αυτό συμμετέχουν όλες οι ιστορικά αναγνωρισμένες παλαιστινιακές χριστιανικές οργανώσεις, με την έγκριση όλων των Εκκλησιών που εδρεύουν στην Ιερουσαλήμ.

Σχόλια

Exit mobile version