«Οικογένεια αποτελούν ο μπαμπάς, η μαμά και το παιδί»: αυτή η φράση μπορεί να θεωρούνταν πλεοναστική ταυτολογία πριν μερικές δεκαετίες. Σήμερα, στον Δυτικό κόσμο τουλάχιστον, μπορεί και να θεωρείται «ρητορική μίσους». Διότι ναι μεν τα έχουμε κάνει μαντάρα σχεδόν στα πάντα (από την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη γενίκευση της φτωχοποίησης ως την απειλή πυρηνικού ολέθρου και τα εκατομμύρια θανάτων κάθε χρόνο από πείνα και ιάσιμες ασθένειες – η λίστα κάθε άλλο παρά εξαντλητική είναι), όμως, όλα κι όλα! Είμαστε πολίτικαλι κορέκτ, κι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του καθενός να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει.

Αυτό, και ίσως και λίγο παραπάνω: Στο Βέλγιο π.χ. οι ταυτότητες δεν θα αναγράφουν φύλο, διότι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι «είναι ελλιπείς οι δυαδικές κατηγορίες, άνδρες ή γυναίκες, για την καταχώρηση του φύλου στο πιστοποιητικό γέννησης». Με άλλα λόγια, εάν η ταυτότητά μου γράφει «φύλου αρσενικού», αυτό αποτελεί διάκριση εναντίον των τρανς (διεμφυλικών) ατόμων, άρα καταργούμε την αναγραφή φύλου για όλους και όλες, και ξεμπερδέψαμε.

Στη Νέα Ζηλανδία πάλι το έλυσαν αλλιώς: Τα νέα πιστοποιητικά γέννησης δεν θα αναγράφουν φύλο, κι όσοι είχαν την ατυχία να γεννηθούν προ αυτής της ρύθμισης θα μπορούν με μια απλή αίτηση, χωρίς δικαστήρια κ.λπ., να αλλάξουν την αρχική εγγραφή. Συγκεκριμένα, η νεοζηλανδική βουλή ψήφισε ομόφωνα (!) ότι τα διεμφυλικά, διαφυλικά, άφυλα άτομα, όσα άλλα άτομα ανήκουν στην κοινότητα LGBTQ2S+, και μερικές κατηγορίες ακόμα, θα αλλάζουν το φύλο που αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησής τους με αίτηση στην οποία θα δηλώνουν πώς αυτοπροσδιορίζονται, κι αυτό θα γράφει η νέα τους ταυτότητα.

Εν πάση περιπτώσει, ας επιστρέψουμε στην αρχική φράση, που προκαλεί διπλωματικό πόλεμο: την τουίταρε η ρωσική πρεσβεία στον Καναδά… «Πρόκειται για επίθεση στις καναδικές αξίες της αποδοχής και της ανοχής», δήλωσε η Καναδή υπουργός Εξωτερικών (δηλαδή η απόγονος μιας ελίτ αποίκων που διαμόρφωσε τις «αξίες» της ξεπατώνοντας τους αυτόχθονες πληθυσμούς – αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση, σωστά;). Και πρόσθεσε ότι έχει καλέσει τον Ρώσο πρέσβη να τον μαλώσει. Η κοινότητα LGBTQ2S+ του Καναδά θεωρεί ότι αυτό δεν αρκεί, και προτείνει την απέλαση του εν λόγω πρέσβη. Το ίδιο προτείνει και η εκεί πρεσβεία της Ουκρανίας, άλλης μιας χώρας που έχει διακριθεί για την προσήλωσή της στην ανοχή του διαφορετικού.

Προς στιγμήν ορισμένες ακόμη πρεσβείες φοβήθηκαν ότι θα μετατραπούν σε παράπλευρες απώλειες. Για παράδειγμα η σαουδαραβική πρεσβεία φοβήθηκε μήπως τη μαλώσουν κι αυτήν οι Καναδοί, επειδή αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως πράγματα. Κακώς φοβήθηκε: το κίνημα του ατομικού αυτοπροσδιορισμού, το οποίο στηρίζει και η καναδική κυβέρνηση, δεν τραβάει ζόρια με τη θέση των γυναικών (πόσο μάλλον με τη θέση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, κι οπουδήποτε αλλού αναβλύζει πετρέλαιο). Αφήστε που πολλές γυναίκες, και δη φεμινίστριες, έχουν παρασυρθεί κι αυτές από τη ρητορική μίσους, υποστηρίζοντας ότι οι θετικές διακρίσεις υπέρ των τρανς κ.λπ. βλάπτουν τα δικαιώματα και την προστασία των γυναικών. Έτσι, στη Νέα Ζηλανδία η οργάνωση Speak Up For Women κατηγορήθηκε ως τρανσφοβική και αποκλείστηκε από δημόσιους χώρους. Στις ΗΠΑ το κίνημα Rise Up 4 Abortion Rights επίσης κατηγορήθηκε ως τρανσφοβικό, διότι στις διαδηλώσεις υπέρ του δικαιώματος άμβλωσης «μιλούσε μόνο για τις γυναίκες». Σε πρόσφατο κείμενο του Δ. Τραυλού-Τζανετάτου αναφέρονται χαρακτηριστικά παραδείγματα διακεκριμένων γυναικών πανεπιστημιακών που φιμώθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση επειδή θεωρήθηκαν τρανσφοβικές*, και πάει λέγοντας. Προοδεύουμε!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!