Αρχική διεθνή Τι χρώμα θα έχει το νέο Κογκρέσο;

Τι χρώμα θα έχει το νέο Κογκρέσο;

Την επόμενη εβδομάδα πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ οι ενδιάμεσες εκλογές

Σκίτσο της κινεζικής αγγλόφωνης εφημερίδας Global Times: στο Πεκίνο μοιάζουν να διασκεδάζουν με την αντιπαράθεση του Δημοκρατικού γαϊδουριού και του Ρεπουμπλικανικού ελέφαντα, που κάθονται πάνω σε ένα ηφαίστειο πληθωρισμού, ένοπλης βίας, ρατσισμού και ύφεσης.

Την ερχόμενη Τρίτη οι πολίτες των ΗΠΑ (ή τέλος πάντων όσοι εξ αυτών πηγαίνουν στις κάλπες) θα ψηφίσουν για την ανανέωση του συνόλου της Βουλής των Αντιπροσώπων (435 έδρες) και 35 εκ των 100 εδρών της Γερουσίας. Πρόκειται για τις λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές, καθώς πραγματοποιούνται στο μέσον κάθε προεδρικής θητείας, στις οποίες επίσης εκλέγονται νέοι κυβερνήτες στις περισσότερες πολιτείες. Το αποτέλεσμα θα προσδιορίσει τη σύνθεση του νέου Κογκρέσου, που απαρτίζεται από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές. Τόσο το Δημοκρατικό όσο και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επιχειρούν να κινητοποιήσουν την εκλογική τους βάση και να δελεάσουν τους αναποφάσιστους, καθώς οι συσχετισμοί είναι οριακοί: στη μεν Γερουσία επικρατεί ισορροπία τρόμου (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικανοί), στην δε Βουλή αρκεί οι Δημοκρατικοί να χάσουν μόλις πέντε έδρες για να απωλέσουν την οριακή πλειοψηφία τους.

Έγραφε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα ο φίλα προσκείμενος στους Δημοκρατικούς δημοσιογράφος Τζον Νίκολς: «Αν τα παραδοσιακά πρότυπα των ενδιάμεσων εκλογών διατηρηθούν, απονέμοντας σημαντικά κέρδη στο κόμμα που βρίσκεται εκτός εξουσίας, οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν κάλλιστα να πάρουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων και να κάνουν τον Μπάιντεν την πιο κουτσή από τις κουτσές πάπιες. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, Ρεπουμπλικάνος του Κεντάκι, θα γίνει τότε επικεφαλής της πλειοψηφίας, και θα μπλοκάρει τις πολιτικές του Μπάιντεν και τους διορισμούς του σε ένα Ανώτατο Δικαστήριο που ήδη λειτουργεί ως ο νομικός βραχίονας των Ρεπουμπλικάνων».

Η προοπτική μιας επικράτησης των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές σκοτεινιάζει ακόμη περισσότερο για τους Δημοκρατικούς αν ληφθεί υπόψη ότι στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων κάθε κόμματος οι υποστηρικτές του Τραμπ κέρδισαν στις περισσότερες πολιτείες τους πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς. Λέγεται μάλιστα ότι οι Δημοκρατικοί σιωπηρά υποβοήθησαν την ανάδειξη τραμπιστών υποψηφίων, θεωρώντας ότι, αν δεν υπάρχουν μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι, οι ταλαντευόμενοι ψηφοφόροι θα τους προτιμήσουν σε σχέση με τους «ακραίους» οπαδούς του πρώην προέδρου! Ίσως βρεθούν προ εκπλήξεων, διότι μάλλον σφάλλουν και αυτοί και ο ίδιος ο Μπάιντεν, όταν θεωρούν ότι «οι οπαδοί του Τραμπ είναι μειοψηφία στους Ρεπουμπλικανούς»…

Σκίτσο της κινεζικής αγγλόφωνης εφημερίδας Global Times: στο Πεκίνο μοιάζουν να διασκεδάζουν με την αντιπαράθεση του Δημοκρατικού γαϊδουριού και του Ρεπουμπλικανικού ελέφαντα, που κάθονται πάνω σε ένα ηφαίστειο πληθωρισμού, ένοπλης βίας, ρατσισμού και ύφεσης.

Τα διακυβεύματα

Οι Ρεπουμπλικανοί ευνοούνται από την κατάσταση της οικονομίας, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για το εκλογικό σώμα, καθώς η ακρίβεια σε βασικά είδη, η κάθετη αύξηση της τιμής των καυσίμων και η αύξηση των επιτοκίων (που συνθλίβει εκ νέου εκατομμύρια δανειολήπτες) «χρεώνονται» στους Δημοκρατικούς. Ευνοούνται επίσης από την αντίληψη μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης ότι θα αντιμετώπιζαν αποτελεσματικότερα την παράνομη μετανάστευση, καθώς και την έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας (παρόλο που εξακολουθούν να υποστηρίζουν την οπλοκατοχή, υπεύθυνη για μαζικές δολοφονίες και χιλιάδες εγκλήματα…).

Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί μπορεί να κερδίσουν κρίσιμες ψήφους χάρη στην αντίθεσή τους στην απαγόρευση των αμβλώσεων, και στις έστω γενικόλογες προτάσεις τους για απαλλαγή εκατομμυρίων Αμερικανών από τον βραχνά των δανείων που παίρνουν για να σπουδάσουν – η αποπληρωμή των οποίων τους κυνηγά κυριολεκτικά επί δεκαετίες. Τέλος, η όχι και τόσο θετική για τον Μπάιντεν αποτίμηση της ως τώρα θητείας του έκανε πολλούς Δημοκρατικούς να προτείνουν την «αποσύνδεση» της προεκλογικής καμπάνιας από τον νυν πρόεδρο – κάτι που τελικά δεν έγινε, και αναμένεται να κοστίσει στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο πόλεμος δεν αποτελεί σημαντικό θέμα στις ενδιάμεσες εκλογές, που κυριαρχούνται από «εσωτερικά» ζητήματα. Αντίθετα, οι ενδιάμεσες εκλογές αντιμετωπίζονται με αγωνία από τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς ένα «μπλοκάρισμα» του Μπάιντεν από μια ενδεχόμενη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο θα τους επηρεάσει άμεσα. Περισσότερο απ’ όλους αγωνιούν ίσως ο Ζελένσκι και οι συνεργάτες του, καθώς μέχρι τώρα η ποικιλόμορφη ενίσχυσή τους από τις ΗΠΑ ήταν πληθωρική και άνευ όρων. Οι Ρεπουμπλικανοί δεν πρόκειται βέβαια να εγκαταλείψουν το ουκρανικό μέτωπο – άλλωστε υπερψηφίζουν μέχρι τώρα όλες τις σχετικές προτάσεις. Ίσως όμως ζητούν πιο αυστηρό λογαριασμό από το Κίεβο, που καλόμαθε με τον Μπάιντεν…

Ε.Φ.

Σχόλια

Exit mobile version