Ο συνδικαλιστής και τεχνικός του ΟΤΕ, Θανάσης Φωλιάς, από την πρώτη στιγμή έκανε δημόσια καταγγελία για το ρόλο του Οργανισμού στην επιβολή μαύρου στο σήμα της ΕΡΤ.
Μιλώντας στον Δρόμο επισημαίνει τους κινδύνους για τη δημοκρατία και ζητά την παρέμβαση της Βουλής και των κομμάτων, εκφράζοντας την απορία του γιατί δεν έχει αναδειχτεί όσο πρέπει το ζήτημα της ανεξέλεγκτης δράσης του ΟΤΕ.
Κύριε Φωλιά είναι πράγματι έτσι; Ένας άνθρωπος χειρίζεται τις τηλεπικοινωνίες της χώρας;
Οι κωδικοί των κυκλωμάτων είναι στον αποκλειστικό χειρισμό του κεντρικού administrator που βρίσκεται στο -1 του κεντρικού μεγάρου του ΟΤΕ. Αν δώσει τους κωδικούς στη Θεσσαλονίκη κλείνουν κι εκεί τα κυκλώματα, όπως έγινε πρόσφατα με την ΕΡΤ3. Αυτοί οι κωδικοί, μέχρι τώρα, δίνονταν σε διάφορες βλάβες κ.λπ. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τρόπος για να γίνει παρέμβαση στην ΕΡΤ, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους που υφίστανται.
Με ένα διακόπτη ο διοικητής του ΟΤΕ από εδώ είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα (π.χ. το… Βερολίνο) μπορεί να βυθίσει τη χώρα στο τηλεπικοινωνιακό σκοτάδι. Ακόμα και από ένα λάθος μπορεί να προκληθεί μπλακ άουτ και να νεκρώσουν όλες οι τηλεπικοινωνίες.
Πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει τέτοιος κίνδυνος;
Από παλιά ήμασταν υπέρ του εργατικού ελέγχου, γιατί διαβλέπαμε όλους αυτούς τους κινδύνους που υπήρχαν. Και φάνηκε ξεκάθαρα με την περίπτωση της ΕΡΤ. Είχαμε προτείνει να υπάρχει μια επιτροπή από το συνδικαλιστικό κίνημα που να μπορεί να μπαίνει παντού, σε όλους τους χώρους και να ελέγχει τη νομιμότητα. Να μπορεί να καταφεύγει ο κάθε υπό παρακολούθηση φορέας ή πολίτης και το συνδικαλιστικό κίνημα να δίνει λύσεις. Να μην μπορούν οι κλειστοί μηχανισμοί να δρουν ανεξέλεγκτα.
Σήμερα βύθισαν στο σκοτάδι την ΕΡΤ, αύριο μπορεί να βυθίσουν στο σκοτάδι τη χώρα. Είναι γνωστό ότι ακόμα και τα στρατιωτικά κυκλώματα μπορεί να κλείσουν μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Νομίζουμε ότι τέτοια θέματα πρέπει να είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής.
Ποια είναι η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος του ΟΤΕ για το ζήτημα;
Θέσαμε στο Δ.Σ. της ΟΜΕ ΟΤΕ το ζήτημα και προτείναμε μια επιτροπή να επισκεφτεί τους χώρους όπου ελέγχονται τα κυκλώματα για να αποκτήσει μια εικόνα για την κατάσταση.
Δεύτερο, να ζητήσουμε να έχουμε έλεγχο στις σχετικές υπηρεσίες. Να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας εκεί, ώστε όταν παίρνουν τέτοια εντολή να ενημερώνουν τα σωματεία. Να απαιτήσουμε από τη διοίκηση να συμμετέχουμε σε μια επιτροπή που θα ελέγχει την τήρηση της νομιμότητας όλων αυτών των ενεργειών. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να τραβάει καλώδια.
Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος επιτετραμμένος, ο οποίος θα παίρνει και την ευθύνη και θα ελέγχεται γι αυτό.
Τρίτο, τους προτείναμε να βγάλουμε μια ανακοίνωση που να καταδικάζουμε τον αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο έδρασε η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΤΕ και να προειδοποιούμε ότι δεν θα ανεχτούμε άλλη τέτοια κίνηση. Και τέταρτο τους προτείναμε να κάνουμε μια επιτροπή από τα τεχνικά σωματεία που έχουν και τη γνώση και να ενημερώσουμε τη Βουλή και τα πολιτικά κόμματα για τους κινδύνους που υπάρχουν για τη δημοκρατία.
Δυστυχώς, οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας σφύριζαν αδιάφορα.