Πολλές συζητήσεις εντός και εκτός Αριστεράς προκάλεσε η πρόσφατη ομιλία του Ταρίκ Αλί στην Αθήνα. Συνέντευξη στον Ηλία Σταθάτο

Ο πακιστανικής καταγωγής Βρετανός δημοσιογράφος και διανοούμενος Ταρίκ Αλί είναι ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα μας. Σε μικρή ηλικία αντιστάθηκε στη στρατιωτική δικτατορία της πατρίδας του, του Πακιστάν, και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Μ. Βρετανία. Ως φοιτητής οικονομικών, φιλοσοφίας και Ιστορίας, αναδείχτηκε σε σημαίνουσα φιγούρα του αγώνα των φοιτητών κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και εξελίχτηκε σε έναν από τους σημαντικότερους αγωνιστές της αγγλικής νεολαίας κατά τα «καυτά» χρόνια της δεκαετίας του 1960. Όμως, δεν αρκείται σε ένα ένδοξο παρελθόν, όπως πολλοί. Παραμένει ενεργός και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι συμμετέχει ενεργά σε κάθε μεγάλο κίνημα. Ο πολυγραφότατος Ταρίκ Αλί, θεωρείται και όχι άδικα ειδικός στις γεωπολιτικές αναλύσεις και στις βαθιές ιστορικές πραγματεύσεις. Τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του ΝΑΡ και η ομιλία του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προκάλεσε πολλές συζητήσεις εντός και εκτός Αριστεράς. Η συνέντευξη που παραχώρησε στον Δρόμο, αποτελεί ενδεικτικό δείγμα του τρόπου σκέψης του.

 

Ποια είναι η άποψή σας με τη γενική κατάσταση στην Ευρώπη και την Ε.Ε., μετά τις γαλλικές και τις ελληνικές εκλογές, το αδιέξοδο που βιώνει η ισπανική οικονομία και γενικά, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις;
Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση νομιμότητας από τις απαρχές της ύπαρξής της. Οι πολιτικές ελίτ της Ε.Ε. επιδεικνύουν πλήρη περιφρόνηση στη δημοκρατία, διορίζοντας τραπεζίτες για να διοικήσουν την Ιταλία και την Ελλάδα και καταπιέζουν τον ελληνικό λαό που δεν ψήφισε τους ευνοούμενους πολιτικούς τους. Η Ισπανία έγινε μάρτυρας της έκρηξης της κτηματομεσιτικής φούσκας, ενώ η κατασκευαστική βιομηχανία βρίσκεται σε κρίση. Το 25% των Ισπανών εργαζόταν σε αυτόν τον τομέα και σήμερα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, η οποία μπορεί να αποβεί χειρότερη από ό,τι και στην Ελλάδα. Το σύστημα του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού έχει κάνει τον κύκλο του. Η Ε.Ε. φαίνεται δομικά ανίκανη ακόμα και να σκεφτεί κάποια εναλλακτική λύση. Η Ευρωζώνη δημιουργήθηκε με ανήθικη βιασύνη. Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νόμισμα χωρίς την αντίστοιχη πολιτική δομή κατέρρευσε παταγωδώς. Η γερμανική αστική τάξη και οι πολιτικοί της Γερμανίας δείχνουν να βρίσκονται σε πλήρη άρνηση.

Ποια είναι η γνώμη σας για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα;
Καημένη Ελλάδα! Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά προτεκτοράτο των ΗΠΑ και του NATO. Ένα μικρό διάστημα ανεξαρτησίας, μετά την πανωλεθρία στην Κύπρο, οδήγησε στην κατάρρευση της στρατιωτικής χούντας, αλλά επρόκειτο για μια σύντομη περίοδο. Και έπειτα, το μοίρασμα της εξουσίας ανάμεσα σε Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ με την Ελλάδα προτεκτοράτο της Ε.Ε. και του NATO. Καλύτερα να σκεφτούμε αυτά τα γεγονότα παρά την Οθωμανική περίοδο που παραμένει μια εμμονή και σημαδεύει την ελληνική ταυτότητα. Και όλα αυτά, συνοδευόμενα από την προδοσία των διανοουμένων που με περισσή χαρά απορροφήθηκαν από τους πολιτικοκοινωνικούς μηχανισμούς του καθεστώτος του ΠΑΣΟΚ. Για να χρησιμοποιήσω μια βιβλική έννοια, ξεπουλήθηκαν στα Σόδομα και τα Γόμορρα. Σήμερα παραμένουν σιωπηλοί, την ώρα που Έλληνες φασίστες παρελαύνουν στους δρόμους και απειλούν με πογκρόμ τους μουσουλμάνους μετανάστες. Από την άλλη, η εμφάνιση ενός τεράστιου κοινωνικού κινήματος διαμαρτυρίας ανέτρεψε τους συσχετισμούς υπέρ των δυνάμεων της ευρείας Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το αποτέλεσμα αυτού του κινήματος. Τίποτα ανάλογης κλίμακας δεν έχει κάνει την εμφάνισή του αλλού στην Ευρώπη ως τώρα.

Πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι εκλογές; Ποια είναι η άποψή σας;
Πιστεύω ότι πρόκειται για την πιο σημαντική εκλογική διαδικασία που αντιμετώπισε η Ελλάδα κατά την πρόσφατη ιστορία της. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει τη Ν.Δ. και γίνει το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στη χώρα, αυτό θα σημάνει ένα σημαντικό άλμα μπροστά. Η τραγωδία της κλασικής Αριστεράς στην Ελλάδα βρίσκεται στον αδιάλλακτο σεχταρισμό της. Οι τακτικές του ΚΚΕ είναι καταστροφικές για τους Έλληνες εργαζόμενους. Κάθε σοβαρή κομμουνιστική δύναμη θα είχε καταλάβει τη σπουδαιότητα της οικοδόμησης ενός ενωμένου μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτήν την κρίσιμη καμπή. Αντιθέτως, το KKE ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του ενέργειας καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους πολιτικούς των Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ που γονάτισαν τη χώρα. Ο σεχταρισμός του KKE έχει επηρεάσει και άλλες δυνάμεις, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που απέρριψε την πρόταση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η τραγωδία της ελληνικής Αριστεράς που δεν έχει μάθει τίποτα από το ίδιο της το παρελθόν ή από εκείνο της ηπείρου της. Συνεπώς, όπως είπα και στην αθηναϊκή μου διάλεξη, αν ήμουν Έλληνας πολίτης θα ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ. Όχι επειδή συμφωνώ με όλα όσα κάνει και λέει, αλλά επειδή αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα προς τα εμπρός.

Πώς εκτιμάτε τη γενική κατάσταση της Αριστεράς στην Ευρώπη; Πιστεύετε ότι η Αριστερά έχει ενεργήσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις που επιβάλλει η συγκυρία;
Αυτή η ιστορία δεν είναι καθόλου χαρούμενη. Στη Γερμανία το Κόμμα της Αριστεράς βρίσκεται σε τεράστια κρίση. Η φατρία του DDR δεν βλέπει την ώρα να συγχωνευθεί με τους σοσιαλδημοκράτες. Αυτό είναι γνωστό, με αποτέλεσμα η στήριξη να βαίνει ταχύτατα μειούμενη. Στην Ιταλία η κλασική αριστερά έχει καταρρεύσει σε εξευτελιστικό βαθμό. Στη Βρετανία γίνονται ελάχιστα πράγματα, με εξαίρεση το θρίαμβο του George Galloweay απέναντι στο δίδυμο Νέοι Εργατικοί/Συντηρητικοί σε μια αναπληρωματική εκλογική αναμέτρηση στο Bradford. Στη Σκωτία κυριαρχούν οι εθνικιστές. Στη Γαλλία η εικόνα είναι καλύτερη. Το Αριστερό Μέτωπο υπό την αρχηγία του Jean-Luc Melenchon έκανε μια δυναμική εκστρατεία που συνεχίζεται.

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον ελληνικό λαό;
Τα πιο φτωχοποιημένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας τιμωρούνται επειδή οι πλοιοκτήτες και οι φίλοι τους δεν εξαναγκάστηκαν ποτέ να πληρώσουν φόρους. Αν τα δισεκατομμύρια που αυτοί οι άνθρωποι έχουν σωρεύσει σε φορολογικούς παραδείσους επαναπατρίζονταν, το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να αποπληρωθεί. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, επίσης, θα πρέπει να φορολογηθεί για την τεράστια κτηματική της περιουσία. Παρ’ όλα αυτά, η λιτότητα έχει βάλει στο στόχαστρο τους φτωχούς. Συνεπώς, μια σοβαρή επιλογή θα ήταν να σχεδιαστεί η αποχώρηση από την Ευρωζώνη και η διεκδίκηση ελληνικού ελέγχου πάνω σε ένα ελληνικό νόμισμα. Δεν υπάρχει καμιά μαγική λύση, ασχέτως του ποιος κερδίσει. Η Δεξιά θα παραμείνει σκλάβα της ευρω-ελίτ. Η Αριστερά θα πρέπει να πιέσει για δυναμικά μέτρα. Τα επόμενα δυο χρόνια θα είναι άσχημα, αλλά καλύτερα να έχεις μια πολιτική που στοχεύει στην αναβίωση, παρά στη σταθεροποίηση του στάτους κβο που σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατη. Η αντίσταση απέναντι στα μέτρα της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί καλύτερα αυτή την περίοδο, αν δώσουμε την πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!