Την προηγούμενη Δευτέρα ο Πούτιν ζάλισε τα διεθνή ΜΜΕ επισκεπτόμενος αιφνιδιαστικά και διαδοχικά, μέσα σε μια μέρα, τη Συρία, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Σε συνάντησή του με τον Άσαντ στη νέα ρωσική αεροπορική βάση του Χμεϊμίμ ο Πούτιν, έχοντας κατά νου και την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, κήρυξε την «οριστική νίκη» επί των τζιχαντιστών – και άρα μια σταδιακή αποχώρηση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων. Αμέσως μετά βρέθηκε στο Κάιρο, χώνοντας βαθύτερα τη ρωσική σφήνα στο φιλοδυτικό καθεστώς του στρατηγού αλ-Σίσι (βλ. φωτό), που νιώθει στριμωγμένος από την προκλητική απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.

Οι δύο ηγέτες σε κοινή συνέντευξή τους επιβεβαίωσαν ότι θα ξαναρχίσουν οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Μόσχας και Καΐρου, καθώς και την καταρχήν συμφωνία για την κατασκευή από τη Ρωσία του πρώτου αιγυπτιακού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας. Πρόκειται για συμβόλαιο αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που, αν υλοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει τη θριαμβευτική επιστροφή της Μόσχας στο σημαντικότερο αραβικό κράτος μετά από δεκαετίες. Στη διμερή συνάντηση συζητήθηκε επίσης η προώθηση μιας συμφωνίας χρησιμοποίησης αιγυπτιακών βάσεων από τη ρωσική αεροπορία – μια επιπλέον ένδειξη της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής και της αντίστοιχης μείωσης της «πειστικότητας» των ΗΠΑ.

Αμέσως μετά ο Πούτιν μετέβη στην Άγκυρα όπου συνάντησε (για όγδοη φορά φέτος!) τον Ερντογάν. Στο μενού των συνομιλιών τους ήταν βέβαια η Συρία, αλλά και η σφόδρα ενοχλητική για τη Δύση πώληση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην Άγκυρα. Και οι δύο ηγέτες έσπευσαν να καταδικάσουν, φυσικά, την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ – η ίδια καταδίκη είχε προηγηθεί και στην Αίγυπτο. Ήδη η Άγκυρα, υπό την πίεση της Μόσχας, έχει αποσύρει το «προαπαιτούμενο» της αποχώρησης του Άσαντ από την εξουσία για την έναρξη ουσιαστικών ειρηνευτικών συνομιλιών. Το ταξίδι-αστραπή του Πούτιν αποτέλεσε μια ακόμη επιβεβαίωση της εντατικής ρωσικής διείσδυσης, με όλο και πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, σε μια ακόμη περιοχή που οι ΗΠΑ θεωρούσαν δικό τους οικόπεδο.

Ε.Φ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!