Φεστιβάλ Αλληλεγγύης με στόχο το επόμενο «Καράβι για τη Γάζα». Συνέντευξη στον Νίκο Ταυρή.

 

 

Μια σημαντική κίνηση ξετυλίγεται τις επόμενες μέρες για την πολύπαθη περιοχή της Γάζας. Η πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» διοργανώνει το «Φεστιβάλ Αλληλεγγύης» για την οικονομική και πολιτική στήριξη της νέας διεθνούς αποστολής με πλοία, που θα σπάσει τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Γάζα από το Ισραήλ με τη συνενοχή της διεθνούς κοινότητας. Για τη νέα προσπάθεια μίλησε στο «Δρόμο» ο πανεπιστημιακός Τάκης Πολίτης, που συμμετέχει στη συντονιστική επιτροπή της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα».

 

Πείτε μας για την πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα».

Η πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» συνιστά το ελληνικό τμήμα μιας νέας διεθνούς από θαλάσσης αποστολής αλληλεγγύης προς το λαό της Γάζας, προς το λαό της Παλαιστίνης, αναβαθμισμένης τόσο ποσοτικά όσο και –κυρίως- ποιοτικά σε σχέση με τις προηγούμενες. Ποιοτικά, γιατί δεν έχει πλέον μόνο συμβολικό χαρακτήρα, να σπάσει την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας, αλλά γιατί θα μεταφέρει ένα μεγάλο φορτίο –βέβαια, όχι επαρκές– από οικοδομικά υλικά και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Ποσοτικά, γιατί δέκα και πλέον σκάφη, μεταξύ των οποίων τα τρία θα είναι φορτηγά, με διεθνή πληρώματα και ακτιβιστές από πολλές χώρες θα αποπλεύσουν, τέλος Απρίλη, από διαφορετικά σημεία και θα συγκλίνουν προς τη Γάζα. Το εγχείρημα στηρίζεται σε 4 βασικές συνιστώσες, με την έννοια ότι αυτές συμβάλλουν στην υλοποίηση της προσπάθειας, παρέχοντας -πέρα από ανθρώπινο δυναμικό- και σκάφη. Πρόκειται για το «Free Gaza Movement», τη διεθνή πρωτοβουλία, που συντόνιζε μέχρι σήμερα όλα τα προηγούμενα ταξίδια, και μέλη της είναι και όλοι όσοι από εμάς είχαμε συμμετάσχει στο πρώτο ιστορικό επιτυχές ταξίδι, το «European Campaign to break the siege of Gaza» -που είναι πρωτοβουλία της παλαιστινιακής διασποράς στην Ευρώπη-, το IHH -μια τούρκικη, μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα- και το ελληνικό τμήμα, η πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα».

Υπάρχουν κι άλλες σημαντικές συνεισφορές σε υλικό και χρήματα -αναφέρω ενδεικτικά την Ιρλανδία και τη Σουηδία-, ενώ ο αριθμός των χωρών προέλευσης των υποψήφιων επιβαινόντων ακτιβιστών στα σκάφη αγγίζει τις 20.

 

Ποια είναι η κατάσταση στη Γάζα τώρα;

Το ότι τα ΜΜΕ έχουν σταματήσει να αναφέρονται πλέον στη Λωρίδα της Γάζας δεν σημαίνει ότι η κατάσταση εκεί έχει βελτιωθεί. Η ισραηλινή εισβολή, τα Χριστούγεννα του 2008, προξένησε καταστροφές σε βασικές υποδομές, οι οποίες δεν μπορούν βέβαια να επισκευαστούν χωρίς τη χρήση οικοδομικών υλικών, τα οποία απαγορεύει το Ισραήλ να εισαχθούν. Ακόμα, τα απαγορευμένα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, εμφανίζουν καθημερινά τις επιπτώσεις τους. Τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους οι κάτοικοι της Γάζας τα προμηθεύονται μέσω των υπόγειων σηράγγων, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

 

Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η πρωτοβουλία από τους Παλαιστίνιους;

Η νέα αποστολή είναι ήδη γνωστή στη Γάζα και αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία. Η θετική έκβαση του προηγούμενου εγχειρήματος, τον Αύγουστο του 2008, λειτούργησε πολύ θετικά στην ψυχολογία των Παλαιστινίων.

Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, πέτυχε, αφού έβαλε στο τραπέζι μία σειρά από ζητήματα, ειδικά απέναντι στις αραβικές κυβερνήσεις, που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι για την άρση του αποκλεισμού. Όταν δύο ψαροκάικα με 44 απλούς ανθρώπους σπάνε τον αποκλεισμό, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν και τα αραβικά κράτη;

 

www.shiptogaza.gr

Το «Φεστιβάλ Αλληλεγγύης» ξεκίνησε στις 9/3 και θα διαρκέσει έως τις 30/4 και προβλέπεται να διεξαχθεί σε δέκα τουλάχιστον πόλεις της Ελλάδας. Στις συναυλίες θα συμμετάσχουν γνωστοί Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. Στην Αθήνα, θα γίνουν τρεις ακόμα συναυλίες: Στις 24/3 στο θέατρο Μπάντμιντον, στις 8/4 στη ροκ σκηνή Gagarin και στις 17/4 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Στη Θεσσαλονίκη, στις 13/4, θα γίνει συναυλία στο Βασιλικό Θέατρο. Εκδηλώσεις και συναυλίες θα γίνουν επίσης σε Μεσολόγγι (21/3), Χανιά (22/3), Κέρκυρα (26/3), Πρέβεζα (28/3), Ηγουμενίτσα (10/4), Γιάννενα (11/4), Βόλο (14/4), Χαλκίδα (14/4), Πάτρα, Ηράκλε

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!