Με τη μαζική κάθοδο εκατοντάδων τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, κορυφώθηκαν την προηγούμενη Τρίτη, 20/2, οι κινητοποιήσεις, αγροτών και κτηνοτρόφων. Παρά την αρχική απαγόρευση από την κυβέρνηση, τα τρακτέρ βρέθηκαν τελικά στο Σύνταγμα. Αιτήματα, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η μείωση του κόστους παραγωγής και η προστασία από τα καρτέλ και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Παρά τις αντιφάσεις των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπου η αγωνιστικότητα συνυπάρχει με το αγροτοσυνδικαλιστικό business as usual (και τη συνεννόηση με τις αρχές), οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κατάφεραν με τα μπλόκα διαρκείας και το πανελλαδικό κατέβασμα στην Αθήνα να φέρουν στο επίκεντρο της κοινωνικής συζήτησης τα θέματα των αγροτών. Η κυβέρνηση με τα ψίχουλα που δίνει στους αγρότες (ρυθμίσεις για ρεύμα και πετρέλαιο) δεν λύνει κανένα πρόβλημα της παραγωγής, και αυτό το κατανοούν όλο και περισσότεροι. Εμπαίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και την ίδια στιγμή ζητάει κοινωνική ειρήνη.

Τα επόμενα βήματα

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι κινητοποιήσεις θα ξεφουσκώσουν, και τα μπλόκα θα αρχίσουν σιγά-σιγά να ανοίγουν. Ποντάρει στην αδυναμία συντονισμού και στην πολυδιάσπαση των μπλόκων με τα δύο βασικά κέντρα (Σέρρες, Θεσσαλία) ήδη να καταθέτουν διαφορετικά σχέδια για την επόμενη ημέρα. Η επιμονή της σε μια επικοινωνιακή τακτική διαλλακτικότητας και κατανόησης, χωρίς όμως να κάνει βήμα πίσω στα αιτήματα των αγροτών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας για μεγαλύτερα κέρδη από τις κινητοποιήσεις. Αυτό γεννά απογοήτευση και οργή στον κλάδο μπροστά στα αδιέξοδα που όσο δεν λύνονται τόσο θα γιγαντώνονται.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα τουλάχιστον μέχρι και την προσεχή Δευτέρα, ημέρα συζήτησης της νέας ΚΑΠ στις Βρυξέλλες, οπότε και οργανώνουν κινητοποιήσεις σε μια σειρά επαρχιακές πόλεις, ενώ συνεχίζουν κατά τόπους συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων. Παράλληλα για τις 11 Μαρτίου προγραμματίζεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Θεσσαλούς αγρότες για τα ειδικά τους αιτήματα σχετικά με τις καταστροφές από την κακοκαιρία Ντάνιελ. Θυμίζουμε ότι οι Θεσσαλοί παραγωγοί έχουν καταθέσει στην κυβέρνηση υπόμνημα σχετικά με τα έργα αποκατάστασης και τις έκτακτες ενισχύσεις για την στήριξη των καλλιεργειών και τις κτηνοτροφίας στις πολύπαθες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου.

Στο Σύνταγμα και οι μελισσοκόμοι

Κινητοποίηση στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν την Πέμπτη 22/2 και οι μελισσοκόμοι από διάφορες περιοχές της χώρας, με άδειες κυψέλες και μελισσοκομικά οχήματα, ακολουθώντας το παράδειγμα των άλλων κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής. Οι μελισσοκομικοί σύλλογοι εκπέμπουν SOS για τη βιωσιμότητα της παραγωγής τους. Ζητούν από την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στις εισαγωγές και τις παράνομες ελληνοποιήσεις που δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού, τροφοδοτώντας την αγορά με αμφιβόλου ποιότητας μέλια. Παράλληλα όπως και οι άλλοι συνάδελφοι τους ζητούν στήριξη για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής που είναι πλέον δυσβάσταχτο.

Πανευρωπαϊκές αντιδράσεις για την νέα ΚΑΠ

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου θα γίνει η συζήτηση για την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. Την μέρα εκείνη έχουν επιλέξει και οι οργανώσεις των αγροτών και των παραγωγών από όλη την Ευρώπη, για να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στην προωθούμενη πολιτική από την Ε.Ε. πολιτική.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!