Αρχική πολιτισμός πολιτισμός & βαρβαρότητα Τα μυστήρια (του θολωτού τάφου) της Κεφαλονιάς

Τα μυστήρια (του θολωτού τάφου) της Κεφαλονιάς

Έχουν περάσει 30 ολόκληρα χρόνια από τότε που ο αρχαιολόγος Λάζαρος Κολώνας έφερε στο φως τον Μυκηναϊκό θολωτό τάφο στα Τζανάτα της Κεφαλονιάς. Ως νέος ρεπόρτερ είχα την τύχη να είμαι από τους πρώτους που τον επισκέφθηκαν και λίγο αργότερα τον περιέλαβα και σε ένα ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Κεφαλονιάς-Ιθάκης περιήγησις»

Την ίδια εποχή γνώρισα τον τότε πρόεδρο του Πόρου και αργότερα Νομάρχη Κεφαλονιάς-Ιθάκης Μάκη Μεταξά, με τον οποίο με συνδέει έκτοτε φιλία αλλά και μεγάλη εκτίμηση για τους αγώνες που δίνει για την ανάδειξη του μνημείου. Ετοιμαζόμουν να γράψω τη στήλη της εβδομάδας όταν διάβασα μια ανάρτησή του που νομίζω αξίζει να μεταφέρω αυτούσια:

«Στις 27 Αυγούστου του τρέχοντος έτους ολοκληρώθηκε ένας χρόνος από την τότε επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη στον θολωτό τάφο των Τζανάτων (27/8/2021).

Η κυρία υπουργός για όσους θυμούνται συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γεώργιο Διδασκάλου, υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟΑ και όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους και τους θεσμικούς φορείς του νομού μας και της ΠΙΝ.

Την ημέρα εκείνη τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν η κυρία υπουργός ζήτησε τη συνδρομή μας για την επικράτηση κλίματος ηρεμίας και συνεργασίας, χωρίς τις εντάσεις που είχαν προηγηθεί, ώστε το καλοκαίρι του 2022 να ξεκινήσουν τα κυρίως έργα προστασίας και ανάδειξης του μνημείου συμπεριλαμβανομένης της γνωστής πλέον σε όλους θόλου.

Για όσους επίσης θυμούνται, η κυρία υπουργός έδωσε δημοσίως αυστηρές οδηγίες στους υπηρεσιακούς παράγοντες και κάλεσε κάθε έναν ξεχωριστά να αναλάβει να υλοποιήσει μέσα στα χρονικά περιθώρια του έργου τις υποχρεώσεις του.

Εκείνη την ημέρα, αν και βαθιά μέσα μου ήξερα στην πραγματικότητα το τι θα γινόταν, δεσμεύτηκα προσωπικά απέναντί της πως θα ήμουν αρωγός σε αυτό που μας ζήτησε. Για την επίτευξη ενός κλίματος ηρεμίας θα σταματούσα να αρθρογραφώ δημοσίως για τα όσα απίθανα ζήσαμε εκείνη την εποχή και μου είχε ζητηθεί, εάν υπήρχαν λόγοι σοβαροί, να τους ενημέρωνα προσωπικά με την ελπίδα ότι θα είχαμε κάποια θετικά αποτελέσματα.

Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την επίσκεψη της κυρίας υπουργού, βλέποντας τα δυσοίωνα σημάδια και τον χρόνο να περνά, θέλω να ξέρετε πως δεν σταμάτησα ούτε στιγμή να ενδιαφέρομαι για αυτήν την υπόθεση, ενώ το Υπουργείο είναι πλήρως ενημερωμένο για τις καθυστερήσεις του έργου και για αυτό τον λόγο πλήρως συνυπεύθυνο.

Δυστυχώς, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε και το μόνο που έγινε επί του πεδίου από την εδώ αρχαιολογική Υπηρεσία (εκτός βεβαίως από τη μηνυτήρια αναφορά που ο κύριος προϊστάμενός της είχε την καλοσύνη να υποβάλει εναντίον μου), είναι κάποιες (τρεις) ερευνητικές τομές από τις οκτώ ή περισσότερες που πρέπει να γίνουν και που σε λίγο καιρό εάν δεν πράξουν όσα οφείλουν, με τις βροχές θα μετατραπούν σε μικρές πισίνες με νερό στα πλευρικά τοιχώματα του μνημείου με ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες για τη στατικότητά του.

Η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα οδηγήσει σε δραματικές καθυστερήσεις του έργου και μη ολοκλήρωσή του σε αυτό το ΕΣΠΑ, ενώ η απόδοση του μνημείου στο κοινό θα πάρει πολλά, πάρα πολλά χρόνια, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για την περιοχή των Πρόννων και όχι μόνο.

Θέλω να επισημάνω για όσους έχουν λόγο να ενδιαφέρονται, ότι η ευθύνη για τις καθυστερήσεις της υλοποίησης των χρονοδιαγραμμάτων δεν επιμερίζεται μόνο σε αυτούς που εκτελούν το έργο, αλλά κυρίως και πρωτίστως σε όσους έχουν την πολιτική ευθύνη και την κατά νόμο ευθύνη του ελέγχου των Υπηρεσιών τους.

Έτσι ακριβώς είναι η πραγματικότητα, τόσο απλά αλλά τόσο τραγικά, για το μνημείο, για τον τόπο μας και για όλους όσοι καταλαβαίνουν το γιατί βλέπουμε μονίμως σε αυτήν την πατρίδα «τα τραίνα να περνούν».

Ο χρόνος πέρασε και αποδεσμευμένος πλέον από την δέσμευση που είχα δώσει στην κυρία Υπουργό δεν έχω άλλο δρόμο ως ενεργός πολίτης παρά να κάνω αυτό που μου επιβάλλει η συνείδησή μου και οι ευθύνες που κουβαλάει για τον τόπο του ο κάθε ένας από εμάς στην πλάτη του.

Μάκης Μεταξάς»

Νομίζω δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτε άλλο.

Η κατάσταση αυτή είναι ενδεικτική για ό,τι συμβαίνει σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Την ερχόμενη εβδομάδα θα αναφερθούμε σε μια άλλη περιοχή όπου οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί… κρύβονται!

Σχόλια

Exit mobile version