Ο βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Γι, με μακρά θητεία στα Βαλκάνια (σ.σ. ο Χόιτ Γι υπήρξε και γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη) σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι: «Αθήνα και Σκόπια έχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας το 2018» τονίζει, καλώντας Ελλάδα και ΠΓΔΜ να διαπραγματευτούν «με καλή πίστη». Παρακάτω αναδημοσιεύουμε το τμήμα της συνέντευξης που αφορά την εκτίμηση των ΗΠΑ για την Σερβία σήμερα.

Ερώτηση: Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής σας στη Σερβία είπατε ότι το Βελιγράδι δεν μπορεί να κάθεται σε δυο «καρέκλες». Τι είδους μήνυμα θέλατε να στείλετε στις σερβικές Αρχές;

Χόιτ Γι: Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Σερβίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμβουλή μας στη Σερβία (και σε άλλες χώρες που επιδιώκουν την ένταξη στην Ε.Ε.) είναι να καταστήσουν σαφές στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ότι είναι 100% προσηλωμένες στην ένταξη και όχι διχασμένες από τυχόν διλήμματα ή ανταγωνιστικά συμφέροντα. Δεν ζητάμε από τη Σερβία να επιδεινώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή κάποια άλλη χώρα. Ωστόσο, η Ρωσία επιδιώκει ένα όραμα για τα Βαλκάνια που είναι σαφώς διαφορετικό απ’ αυτό της Ευρώπης (και το δικό μας). Η Σερβία θα πρέπει να επιδείξει και με έργα και με λόγια ότι στηρίζει το όραμα της Ε.Ε. και όχι της Ρωσίας. Ορισμένες ενέργειες στις οποίες προέβη η Σερβία, στηρίζοντας τις αποσταθεροποιητικές, επιθετικές θέσεις της Ρωσίας (συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ψήφου κατά του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για τη ρωσική κατοχή και την προσπάθεια προσάρτησης της Κριμαίας) δεν συνάδουν με την πολιτική της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι δεν συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της ίδιας της Σερβίας. Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους στηρίζουν τη Σερβία όχι μόνο με λόγια, αλλά με βοήθεια, με το εμπόριο και τις επενδύσεις, που τη βοηθούν να πετύχει τον καθορισμένο στόχο της ένταξης στην Ε.Ε. Αυτή η θέση δεν είναι καινούργια, ούτε και κάποιο απομεινάρι της παλαιάς αμερικανικής διοίκησης· είναι η παρούσα αμερικανική πολιτική. Και είναι το ίδιο μήνυμα που άκουσε και πάλι η Σερβία από τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών (της σερβικής κυβέρνησης) κ. Ντάτσιτς.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ στα Σκόπια

Σύμφωνα με τη σκοπιανή εφημερίδα Nezavisen Vesnik, o γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, θα επισκεφθεί στις 17 και 18 Γενάρη τα Σκόπια, όπου θα έχει συναντήσεις με σχεδόν όλη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας και συγκεκριμένα με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ, τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Αμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον νέο ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO – DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, τον ηγέτη του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI Αλι Αχμέτι και τους επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας, η οποία ερευνά τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών. Αναμένεται επίσης να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο.

14 νέα μέλη του ΝΑΤΟ από το 1999

Την 12η Μαρτίου 1999: Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία˙ την 29η Μαρτίου 2004: Βουλγαρία, Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία˙ την 1η Απριλίου 2009: Αλβανία, Κροατία˙ και την 5η Ιουνίου 2017: το Μαυροβούνιο. Όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει και ψηφίσει και η Ελλάδα. Το Μαυροβούνιο το ψήφισε και η κυβέρνηση της Αριστεράς… Τώρα, 2018, από την ψήφο μας εξαρτάται αν θα μπει ή όχι η ΠΓΔΜ. Λίγα χρόνια πριν είχαμε κάνει χρήση του βέτο…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!