Με φιμωμένα όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την λογοκρισία του δικτατορικού καθεστώτος του Μπεν Αλί να επιβάλει επί 23 χρόνια σκοτάδι στην ενημέρωση, τα social media, blogs, Facebook, Twitter, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση ειδήσεων και πληροφοριών στην πρόσφατη εξέγερση στην Τυνησία.
Παράλληλα, σε πολλές αραβικές χώρες bloggers συνδέθηκαν με τους Τυνήσιους, δίνοντας θάρρος με τα σχόλιά τους κι ελπίζοντας να γίνει κάτι και στις δικές τους χώρες (Αιγύπτιοι, Μαροκινοί, Αλγερινοί). Σήμερα, ο ιός της εξέγερσης έχει φτάσει στην Αίγυπτο και τα κοινωνικά δίκτυα ενημέρωσης όπως και δορυφορικά κανάλια σαν το Αλ Τζαζίρα είναι πλέον το τοπίο πληροφόρησης στον αραβικό κόσμο.
Το κορίτσι της Τυνησίας
https://atunisiangirl.blogspot.com/
Ανάμεσα σε αυτούς που έγιναν και διεθνώς γνωστοί με το ξέσπασμα της εξέγερσης, είναι μια 22χρονη, η Lina Ben Mhenni, της οποίας το blog έγινε σημείο αναφοράς, ενώ η ίδια συνεχίζει και τώρα να δημοσιεύει ειδήσεις, σχόλια και ντοκουμέντα για τη συνεχιζόμενη δύσκολη κατάσταση στη χώρα της. Στο επίκεντρο τώρα, ο αγώνας εναντίον εκείνων που υπηρέτησαν πιστά το δικτατορικό καθεστώς και συμμετέχουν και στη νέα κυβέρνηση.
Η Lina, η οποία είναι βοηθός λέκτορα στη γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Τύνιδας, ξεκίνησε το blogging το 2007, για να εκφράσει τις σκέψεις της για τη ζωή στην Τυνησία, γράφοντας για μικρά κοινωνικά προβλήματα στην αρχή. Η λογοκρισία παραμόνευε και για αυτήν όπως και για άλλους bloggers. Το 2009 έκλεισαν τη σελίδα της στο Facebook, ενώ λογοκρίθηκε και ο λογαριασμός της στο Twitter.
Στην πρόσφατη εξέγερση, έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλειά της, αφού επέκρινε την κυβέρνηση στο blog της και δημοσίευσε τις εικόνες των πρώτων νεκρών.
2 Ιανουαρίου
Αυτό που συνέβη δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση!
Το Jbal Dinar είναι ένα μικρό χωριό, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Ain Drahem στα βορειοδυτικά της Τυνησίας. Άνθρωποι που γνώρισα σε μια συνάντηση μου, είπαν για κάποια επεισόδια που συνέβησαν στο χωριό. Πριν από μερικές εβδομάδες, κύμα κακοκαιρίας έπληξε την Τυνησία και χιόνισε πολύ σε μερικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων του Ain Drahem και των περιχώρων του. Η περιοχή είναι απομακρυσμένη, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές.
Οι άνθρωποι εκεί, είναι γενικά φτωχοί λόγω της έλλειψης φυσικών πόρων και δουλειών. Ως εκ τούτου, δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία. Οι αρχές υποσχέθηκαν να τους βοηθήσουν. Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στα εξής περιστατικά: Παρουσία της τηλεόρασης τους δόθηκαν μερικές παλιές κουβέρτες και τρόφιμα. Όταν οι δημοσιογράφοι και η τηλεόραση έφυγαν, οι τοπικές αρχές πήραν πίσω ό,τι βοήθεια τους είχε δοθεί! Ακόμα έμαθα πως οι γυναίκες γεννούν τα παιδιά τους στο δρόμο προς το νοσοκομείο, γιατί δεν υπάρχουν μέσα μεταφοράς…
Το μέλλον είναι δικό μας
Σήμερα το πρωί, πήγα στην Kabbaria (προάστιο της Τύνιδας). Έπρεπε να σταματήσω σε πολλά μπλόκα. Πολλές εγκληματικές ομάδες έχουν επιτεθεί σε διάφορες πόλεις της Τυνησίας μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μπεν Αλί. Ήξερα ότι νωρίς το πρωί, ένας νεαρός άντρας από την Kabbaria σκοτώθηκε από τρεις άντρες σε ασθενοφόρο που ανήκει σε νοσοκομείο Aziza Othmana.
Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι συνέλαβαν έναν από τους εγκληματίες που ήταν στο ασθενοφόρο. Ανακάλυψαν ότι ανήκουν στην προεδρική φρουρά. Για την ακρίβεια, βρήκαν την ταυτότητα ενός εξ αυτών. Το σπίτι του δολοφονημένου δεν απέχει πολύ από το σημείο που τον πυροβόλησαν. Έτσι, αποφάσισα να πάω από εκεί.
Έξω από το σπίτι του, στο σταθμό του μετρό, οι κάτοικοι συνέλαβαν ακόμα τρεις γκάνγκστερ που προσπαθούσαν να επιτεθούν σε αυτούς και στα σπίτια τους.
Μετά περίμεναν να έρθει ο στρατός για να παραλάβει τους γκάνγκστερ που γλύτωσαν από το λυντσάρισμα των κατοίκων και τα πτώματα των λιγότερο τυχερών από τους εγκληματίες. Μάλιστα, οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι ένας από τους νεκρούς γκάνγκστερ στην πραγματικότητα ήταν αστυνομικός.
Οι Τυνήσιοι προστατεύουν τη χώρα τους. Οι Τυνήσιοι προστατεύουν ο ένας τον άλλον. Οι Τυνήσιοι αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν την ελευθερία τους και πιστεύω ότι δεν θα αφήσουν κανέναν να κλέψει τη νίκη που κατέκτησαν. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί. Το μέλλον είναι δικό μας.
25 Ιανουαρίου
Μια νύχτα στη La Kasbah
Χθες, αποφάσισα να περάσω τη νύχτα στη La Kasbah με τις διαφορετικές ομάδες των διαδηλωτών, οι οποίοι έφθασαν από διάφορες περιοχές στην Τυνησία για να εκφράσουν την άρνησή τους για τη νέα κυβέρνηση, καθώς άνθρωποι που υπηρέτησαν υπό το καθεστώς του Μπεν Αλί, έγιναν υπουργοί στη νέα κυβέρνηση. Επισκέφτηκα, επίσης, τις σκηνές των διαφόρων ομάδων και πήρα φωτογραφίες από τα συνθήματα που έγραψαν στους τοίχους.