Τι συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και συζήτησε για το επικείμενο συνέδριο και ειδικότερα για τον κανονισμό του συνεδρίου και τις εισηγήσεις που θα γίνουν για τις πολιτικές θέσεις και το καταστατικό του φορέα.
Απασχόλησε η επιστράτευση
Αρκετή συζήτηση όμως έγινε και για τα πρόσφατα γεγονότα της επιστράτευσης και της αναστολής της απεργίας των εκπαιδευτικών, κάτι που δείχνει και τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοια ζητήματα. Εκτενής αναφορά στο θέμα υπήρχε στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ αρκετές τοποθετήσεις μετέφεραν τους προβληματισμούς της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του φορέα σε αυτά τα γεγονότα, τόσο σε κεντρικό πολιτικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο.
Τα «οργανωτικά»
Η συζήτηση στην Κ.Ε., σε μεγάλο βαθμό, περιστράφηκε γύρω από συγκεκριμένα οργανωτικά ζητήματα του συνεδρίου κάτω από το βάρος και των προτάσεων Τσίπρα που είχαν προηγηθεί. Παραμένει ερωτηματικό αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προχωρήσει ουσιαστικά χωρίς πιο βαθιές προσεγγίσεις, χωρίς μια πολιτική για τον φορέα που οικοδομείται. Αυτή η ανάγκη συχνά ξεχνιέται και η συζήτηση περιορίζεται, από τις περισσότερες πλευρές, σε θέματα που αφορούν περισσότερο σε συσχετισμούς και λιγότερο στον ουσιαστικό μετασχηματισμό του φορέα.
Τάσεις και αποστάσεις…
Στη συνεδρίαση καταγράφτηκε η αντίθεση της Αριστερής Πλατφόρμας στις προτάσεις Τσίπρα για τις λίστες, το μέτρο του Συνεδρίου, τις συνιστώσες και τον τρόπο εκλογής του προέδρου. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης συνέδεσε τα οργανωτικά μέτρα που προτείνονται με τη γενικότερη πορεία του εγχειρήματος, παρουσιάζοντας το σχήμα ενός λιγότερο συλλογικού και περισσότερο αρχηγικού κόμματος στην υπηρεσία της εγκατάλειψης πιο αριστερών θέσεων, ενώ έκανε ξανά λόγο για την ανάγκη ενός «δεύτερου κύματος ριζοσπαστικοποίησης».
Από τη μεριά εκπροσώπων της ΑΝΑΣΑ (ΑΚΟΑ, Ρόζα κ.λπ.) επίσης αμφισβητήθηκαν αρκετές από τις προτάσεις, όπως η εκλογή προέδρου από το συνέδριο και η «υποχρεωτικότητα» της ενιαίας λίστας και του μετασχηματισμού συνιστωσών κ.λπ. ενώ αρκετές τοποθετήσεις υπήρξαν από αυτή την πλευρά και για μικρότερο συνέδριο.
Οι τοποθετήσεις μελών της ΚΟΕ που συμμετέχουν στην Κ.Ε. περιστράφηκαν κύρια γύρω από το τι φορέα θέλουμε, ποια θα μπορούσε να είναι μια πολιτική για την οικοδόμησή του και ποια είναι η Δημοκρατία που έχουμε ανάγκη. Τέλος, από μια σειρά Συνιστώσες υπήρξε υπεράσπιση του ρόλου τους στη μέχρι τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και προβλήθηκαν έντονες αντιρρήσεις για τις προτάσεις Τσίπρα (βλέπε και πιο κάτω).
…αλλά και αποφάσεις
Γενική συμφωνία με λίγες διαφοροποιήσεις υπήρξε για το ποσοστό σταυροδοσίας στις Οργανώσεις Μελών που θα είναι 30% των αντιπροσώπων που εκλέγονται, ενώ η διαδικασία εκλογής τους θα μπορεί να γίνει είτε με ενιαία λίστα είτε με ξεχωριστά ψηφοδέλτια όσων το επιθυμούν. Για τον τρόπο εκλογής της Κ.Ε. και το θέμα των συνιστωσών δεν πάρθηκαν αποφάσεις από την Κ.Ε., αλλά θα συζητηθούν προσυνεδριακά και στο Συνέδριο.
Επεισοδιακή ήταν η διαδικασία απόφασης για το μέτρο εκλογής αντιπροσώπων. Η αρχική πρόταση Τσίπρα και άλλων ήταν 1/10, ενώ υπήρχαν και προτάσεις για μικρότερο συνέδριο με μέτρο ακόμα και ως 1/30. Προς στιγμήν φάνηκε να υπάρχει κάποιος συμβιβασμός ανάμεσα σε ορισμένες τάσεις, κύρια του ΣΥΝ, για μέτρο 1/15 αλλά η αρχική πρόταση για 1/10 δεν αποσύρθηκε από ορισμένα μέλη της Κ.Ε. και τελικά επικράτησε.
Τ.Τ.