Διαρκές συνέδριο και Κεντρική Επιτροπή πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση
Με πυρετώδη ρυθμό συνεχίζονται οι διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει και σε τρεις μόλις βδομάδες θα στηθούν οι κρίσιμες κάλπες των εθνικών εκλογών. Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει σήμερα από τις 10 το πρωί με θέμα την προετοιμασία για την εκλογική μάχη, στο Κλειστό Στάδιο του Tae Kwon Do στο Π. Φάληρο. Στον ίδιο χώρο, λίγες ώρες αργότερα, ξεκινούν οι εργασίες του διαρκούς συνεδρίου του κόμματος.
Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία οι περίπου τρεις χιλιάδες σύνεδροι που είχαν πάρει μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να αποφασίσουν για το εκλογικό πρόγραμμα και την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα ενόψει των εκλογών.
Οι διαδικασίες του διαρκούς συνεδρίου ξεκινούν σήμερα στις 6 το απόγευμα, ενώ στις 19.30 αναμένεται η εισηγητική ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με ομιλίες συνέδρων μέχρι τις 10 το βράδυ αλλά και την Κυριακή από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες του συνεδρίου με τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.
Είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα το απόγευμα, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σινέ Κεραμεικός. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα και με την παρουσία πολύ κόσμου, παρά το γεγονός ότι αναγγέλθηκε λίγες μόνο ώρες πριν, αμέσως μετά δηλαδή την τελική ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή που άνοιξε το δρόμο για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων, έκανε σαφείς ορισμένους όρους σχετικά με την πιθανολογούμενη έως τότε συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ. Διευκρίνισε συγκεκριμένα ότι δεν θα προχωρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προγραμματική συμφωνία με το κόμμα του Φ. Κουβέλη, ούτε και θα παραχωρούσε θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.
Δύο μέρες μετά, η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωση (μετά τη συνεδρίαση κεντρικών της οργάνων) γνωστοποίησε ότι δεν κάνει δεκτή την απόρριψη των όρων που είχε θέσει, δηλώνοντας ότι θα διατηρήσει την αυτόνομη παρουσία της, εξέλιξη που τα Μέσα Ενημέρωσης ερμήνευσαν ως ναυάγιο της διαφαινόμενης, ώς τότε, συνεργασίας. Η ΔΗΜΑΡ, ακόμα, προχώρησε σε ερμηνείες ότι η απόρριψη της συνεργασίας από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες απέναντι στους δανειστές, κάτι που η Αγ. Κωνσταντίνου ζητούσε ρητά να αποφευχθεί.
Η βάση αλλά και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκαν μάλλον με ανακούφιση την είδηση της απομάκρυνσης του ενδεχόμενου εκλογικής συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ. Εξέλιξη λογική, αφού τις προηγούμενες μέρες, δεκάδες Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εκδώσει ανακοινώσεις εναντίωσης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και με κάθε τρόπο διαμήνυαν προς την ηγεσία του κόμματος ότι η συνεργασία με το κόμμα του Φ. Κουβέλη τίποτα θετικό δεν θα σήμαινε για την αξιοπιστία αλλά και την εκλογική απήχηση της Αριστεράς.
Την ίδια στιγμή παραμένει το ερωτηματικό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε αυτή τη μικρή «περιπέτεια», παρά τη θέληση της πλειοψηφίας των μελών του κόμματος και ενώ μια πιο ξεκάθαρη στάση θα τον οδηγούσε να αποφύγει μια φιλολογία που δεν ωφέλησε σε τίποτα. Έτσι, η ειδησεογραφία καταγράφει κινήσεις που αρχικά φαίνονταν να οδηγούν σε ένα φλερτ με μια πολιτική δύναμη που μάλλον σαν πολιτικό εκκρεμές έχει καταγραφεί στο πολιτικό σκηνικό και στη συνέχεια στο ναυάγιο της διαφαινόμενης συνεργασίας με πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ, μετά βέβαια από τους όρους που έθεσε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία συλλογής των προτάσεων που κατατέθηκαν στις Οργανώσεις Μελών και τις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Η προσφορά υποψηφιοτήτων είναι μεγάλη, ενώ οι συγκεκριμένες διαδικασίες πάντα συνοδεύονται από μικρές ή μεγαλύτερες τριβές και αντιπαραθέσεις. Έτσι, αρκετή δουλειά περιμένει τα κεντρικά όργανα του κόμματος και την αρμόδια επιτροπή που θα πρέπει άμεσα να καταλήξουν στις τελικές προτάσεις.
Η ξαφνική, πάντως, ανακοίνωση του διαρκούς συνεδρίου αλλά και η συνεδρίαση την ίδια μέρα της Κεντρικής Επιτροπής, που αρχικά επρόκειτο να συνεδριάσει χθες, προκαλεί επίσης προβληματισμό στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν παραβλέπει ότι οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και τα χρονικά περιθώρια πιεσμένα. Ωστόσο, η αίσθηση που δίνεται είναι ότι ενώ για καιρό δεν υπήρξε φροντίδα να υπάρξουν ουσιαστικές διαδικασίες συζήτησης για τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, τώρα όλα σπρώχνονται προς ένα πυκνό διήμερο όπου πολύ πιεστικά θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις. Έτσι, μένει να δούμε αν θα υπάρξει περιθώριο για ουσιαστικές διαδικασίες ή μέσα σε δύσκολες συνθήκες θα απαιτηθεί απλά η έγκριση ορισμένων γενικών κατευθύνσεων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Ζητούμενο παραμένει αν αυτή θα αποτελέσει, με ουσιαστικούς όρους, μέρος μιας πολλαπλής μάχης που απαιτείται να δοθεί από τον ίδιο το λαό για το γκρέμισμα του μνημονιακού καθεστώτος και το άνοιγμα μιας νέας σελίδας, σε συνθήκες δύσκολες όπου επιχειρείται η παγίδευση όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και της χώρας. Κάθε νέα ισορροπία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί ως προς το αν θα είναι προωθητική για αυτή την αναγκαία μάχη.
Τ.Τ.