Από τη Συνδιάσκεψη ώς το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Του Δημήτρη Βίτσα
Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (30 Νοέμβρη-2 Δεκέμβρη 2012) ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την έγκριση της Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και της πολιτικής απόφασης και συγκρότησε Κεντρική Επιτροπή, στην οποία έδωσε σαφή εντολή να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο πρώτο Συνέδριο του έως το καλοκαίρι του 2013. Στο σημείο 8 της Διακήρυξης η εντολή για τα βασικά οργανωτικά χαρακτηριστικά είναι εξίσου σαφής:
«…Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε είναι δημοκρατικός. Είναι φορέας που λειτουργεί συλλογικά με πλειοψηφίες και μειοψηφίες, που δρα σύμφωνα με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, αλλά κατοχυρώνει και προστατεύει τις μειοψηφίες. Είναι φορέας όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντοτε δημοκρατικά και πάντοτε από τα εκάστοτε αρμόδια όργανα.
Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε είναι φορέας με μέλη που απολαμβάνουν πλήρη δημοκρατικά δικαιώματα και αναλαμβάνουν τις αντίστοιχες ευθύνες και καθήκοντα…».
«…Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε έχει συγκεκριμένη οργανωτική δομή, όργανα (βάσης, ενδιάμεσα και κεντρικά) που αναδεικνύονται δημοκρατικά και μόνιμους συμβουλευτικούς θεσμούς (τμήματα επεξεργασίας θέσεων, επιτροπή προγράμματος, επιτροπή τεκμηρίωσης, επιτροπή διαδικτύου, επιτροπή πολιτικού σχεδιασμού….».
«…Ο φορέας που συγκροτούμε και διευρύνουμε είναι φορέας πλουραλιστικός, ανοιχτός στην ύπαρξη διαφορετικών ιδεολογικών, ιστορικών και αξιακών ευαισθησιών και ρευμάτων σκέψης…».
Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις δούλεψε η Κ.Ε. και η Γραμματεία. Η ίδια η Συνδιάσκεψη υπήρξε ένα τεράστιο βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βήμα, όμως, που ολοκληρώνεται με το Συνέδριο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ γίνεται ενιαίο κόμμα. Σ’ αυτό το διάστημα δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στη συγκρότηση των Οργανώσεων, των ενδιάμεσων οργάνων και των τμημάτων.
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει 491 οργανώσεις μελών, σε όλους τους νομούς της χώρας, σε πολλούς χώρους εργασίας και κλάδους. Συγκροτήσαμε συγχρόνως Οργανωτικό Γραφείο, 64 Προσωρινές Νομαρχιακές Επιτροπές, 26 Τμήματα επεξεργασίας θέσεων και τη Μόνιμη Επιτροπή Προγράμματος. Δέσαμε τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των ΕEΚΕ. Μπορούμε να πούμε πως δημιουργήσαμε την οργανωτική σπονδυλική στήλη του κόμματός μας. Η Κ.Ε. συνεδρίασε 3 φορές, τακτικές υπήρξαν οι συνεδριάσεις της Γραμματείας και του 9μελούς οργάνου διεύθυνσης.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει για την κοινωνία και την πολιτική παρέμβαση. Στο διάστημα 1/1/2013-31/5/2013 έγιναν σε όλη την Ελλάδα πάνω από 700 συγκεντρώσεις και ανοιχτές συνελεύσεις (δεν συμπεριλαμβάνονται οι ανοιχτές διαβουλεύσεις και οι προσυνεδριακές διαδικασίες), ενώ συγχρόνως μέσα από την «αλληλεγγύη για όλους» συμβάλαμε καθοριστικά στη συγκρότηση και λειτουργία σε πάνω από 200 δομές αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα.
Προσπαθήσαμε, άλλοτε επιτυχημένα άλλοτε με φανερές δυσκολίες, να ανταποκριθούμε στην ανάγκη συμβολής στην ανάπτυξη κινημάτων αντίστασης, με τελευταίο κορυφαίο παράδειγμα την ΕΡΤ.
Δυσκολίες και αδυναμίες
Από την ώς τώρα οργανωτική δράση και λειτουργία μας μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα, εντοπίζοντας κύρια τις αδυναμίες μας.
1ο Η «γείωση» του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτάται από τον σταθερό του προσανατολισμό στα κοινωνικά προβλήματα και από τη δυνατότητά του να είναι παντού. Αυτό συνδέεται και από τον τρόπο που επεξεργάζεται και εφαρμόζει την πολιτική του, αλλά και τον τρόπο που αξιοποιεί την προσφορά σε ανθρώπινο δυναμικό.
Η ένταξη νέων μελών αποτελεί ακόμη ζητούμενο, γιατί όσο και αν τριπλασιάστηκαν οι οργανωμένες δυνάμεις μας, παραμένουμε τις περισσότερες φορές «κλειστοί» και καχύποπτοι.
2ο Η σύνθεση, πολλές φορές, θεωρείται πράξη προσθαφαίρεσης, ενώ θα έπρεπε να είναι προωθητική δύναμη. Περισσότερο στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πολύ λιγότερο στην Περιφέρεια, όπου τα μέλη δουλεύουν μαζί, η συνιστωσιακή λογική ακόμη αντιστέκεται και αφαιρεί ενεργές δυνάμεις από τη δράση, ενώ προσθέτει «ωραίους» λόγους στις συνελεύσεις.
3ο Βασικό, όμως, ζήτημα παραμένει ο ρόλος του μέλους ή ακόμη καλύτερα πώς κάθε μέλος έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο και αντίστοιχη ευθύνη. Επιτυχημένα παραδείγματα, όπως πυρήνες γεωγραφικοί, εργασιακοί, θεματικοί, δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί στο αναγκαίο εύρος.
4ο Τα Τμήματα χρειάζεται να προσανατολιστούν στην πιο συγκεκριμένη επεξεργασία και στη μεγαλύτερη δικτύωσή τους.
Αυτά και άλλα ανοίγουν ένα ευρύ πεδίο δράσης, που οι αποφάσεις και η πράξη καλούνται να απαντήσουν.
* Ο Δημήτρης Βίτσας είναι Συντονιστής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ