Ενώ οι εμβολιασμοί στην Ε.Ε. προχωρούν με αργούς ρυθμούς και το τρίτο κύμα της πανδημίας χτυπά όλες τις χώρες της Ευρώπης, οι ευρωπαίοι ηγέτες κλήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25/3, να αποφασίσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που το εμβολιαστικό πρόγραμμα συναντά. Μόνο το 5% των ευρωπαίων πολιτών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ οι πολίτες που έχουν πραγματοποιήσει τη μία δόση του εμβολίου φτάνουν το 11.5%. Η Ευρώπη βρίσκεται όμηρος των συμφωνιών που έχει υπογράψει με τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες και επιτρέπουν την προμήθεια εμβολίων με το σταγονόμετρο. Αλλά και της ιδεολογικής εμμονής των Βρυξελών που επιμένουν στη μη απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων που θα επέτρεπε τη μαζική παραγωγή του από τα κράτη.
«Τέλος στην αφέλεια» δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ε. Μακρόν, χωρίς όμως η Σύνοδος Κορυφής να καταφέρει να προχωρήσει σε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις περί αυτού. Η Ε.Ε. μοιάζει κατακερματισμένη και αδύναμη να συνεργαστεί και να επιβάλει τους όρους της στις φαρμακευτικές εταιρίες. Χώρες που προμηθεύτηκαν δόσεις από διάφορες εταιρείες κάνουν έστω και αργά βήματα στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους, ενώ άλλες που βασίστηκαν στις συμφωνίες Ε.Ε.-AstraZeneca βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ζητώντας αναπροσαρμογή στην κατανομή των εμβολίων. Και με τον πρόεδρο της Αυστρίας Σ. Κουρτς, εκπροσωπώντας τις χώρες αυτές, να ζητά περισσότερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer.
Η Ευρώπη καταφεύγει εκ των υστέρων στη διπλωματία και τον έλεγχο των εξαγωγών για να περισώσει το εμβολιαστικό της πρόγραμμα. Εξαγγέλλει αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων ώστε να εξαναγκάσει τις εταιρίες να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων, αλλά και αξιοποιώντας τις χιλιάδες κρυμμένες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που βρέθηκαν σε εγκαταστάσεις εμφιάλωσης στην Ιταλία. Τέλος, πληθαίνουν οι φωνές της Ε.Ε. που αναζητούν διέξοδο σε άλλες αγορές και συγκεκριμένα στο ρωσικό εμβόλιο SputnikV. Με τη Γερμανία να δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει και το συγκεκριμένο εμβόλιο εφόσον λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα η R-Pharm αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι να ξεκινήσει την παραγωγή του σε γερμανικό έδαφος.