Στο πόρισμα της ομάδας Κοκοτσάκη το οποίο κατατέθηκε επίσημα στη δικαιοσύνη, αποδεικνύεται με σαφήνεια πως στο χώρο του δυστυχήματος υπήρξε μεγάλη ποσότητα αρωματικών υδρογονανθράκων. Η ανάφλεξη αυτών των ουσιών είναι που προκάλεσε την πυρόσφαιρα και τη μετέπειτα πυρκαγιά η οποία κόστισε την ζωή σε 30 από τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας. Αυτό γίνεται εμφανές από τα ηχητικά που περιλαμβάνονται στο πόρισμα και στα οποία φαίνεται καθαρά πως πολλοί από τους επιβάτες ήταν ζωντανοί αμέσως μετά από την σύγκρουση, ενώ ήρθαν και σε επικοινωνία με το 112 μέσω μιας αυτοματοποιημένης εφαρμογής ασφαλείας κάποιου κινητού τηλεφώνου. Το περιεχόμενο των ηχητικών προκαλεί θλίψη, φρίκη αλλά και οργή, γιατί το υλικό αυτό ήταν εξαρχής διαθέσιμο στη δικαιοσύνη δεδομένου ότι αποτελεί τη μαγνητοφώνηση της κλήσης όπως αυτή καταγράφηκε από το αρχείο του 112. Έτσι καταρρίπτονται και τα τελευταία ψέματα της κυβέρνησης για όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ αλλά και τις επόμενες μέρες και αποκαλύπτεται όλη η επιχείρηση συγκάλυψης των συνθηκών και των αιτιών του δυστυχήματος.
Μια μικρή περίληψη όσων είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι συνέβησαν με βάση τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων και τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι ενδεικτική για το βαθμό και τη μεθοδικότητα της συγκάλυψης. Τα δυο τρένα συγκρούστηκαν καθώς το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν πληρούσε ούτε τα στοιχειώδη πρωτόκολλα ασφαλείας που προβλέπονται από την περιβόητη σύμβαση 717. Η σύγκρουση είναι σφοδρή και καθώς το ένα από τα δύο, η εμπορική αμαξοστοιχία, φαίνεται να μετέφερε πολλούς τόνους παράνομων αρωματικών υδρογονανθράκων, σημειώνονται αλλεπάλληλες εκρήξεις που στοιχίζουν τη ζωή περίπου 30 επιπλέον ανθρώπων. Το περιστατικό, οι εκρήξεις καθώς και η ύπαρξη επιζώντων που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά γίνονται γνωστά στον κρατικό μηχανισμό και την κυβέρνηση από τα πρώτα κιόλας λεπτά της τραγωδίας. Μέσα στις επόμενες ώρες ξεκινάει η επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιζώντων ενώ με τη δικαιολογία της παρουσίας γερανών μέσα στις πρώτες μέρες στο σημείο γίνεται εκσκαφή του χώματος σε βάθος ενός μέτρου και μπάζωμα της περιοχής. Τις ίδιες μέρες, συνεργεία των οποίων η ταυτότητα παραμένει άγνωστη, κυκλοφορούν στο σημείο και μαζεύουν υλικά. Το ίδιο κάνει παρανόμως και η Hellenic Train η οποία παίρνει και ένα βαγόνι στις αποθήκες της. Τα υλικά που ξεθάφτηκαν μαζί με τα βαγόνια πετιούνται στην κυριολεξία, χωρίς να γίνει καταγραφή, στο Κουλούρι που είναι η ενδεδειγμένη τοποθεσία, αλλά και σε οικόπεδο στα Πηγάδια ‒ πράγμα το οποίο αποκρύπτεται για μήνες. Παράλληλα, τα βιντεοσκοπικό υλικό που περιέχει την εμπορική αμαξοστοιχία διαγράφεται από όλους τους σταθμούς με τη δικαιολογία ότι δεν ζητήθηκε εγκαίρως. Μετέπειτα γίνεται γνωστό ότι οι πρώτες πραγματογνωμοσύνες από μεριάς τους κράτους έγιναν χωρίς καν να μεταβεί κάποιος στο σημείο ενώ οι εκθέσεις των ιατροδικαστών είναι σχεδόν copy-paste χωρίς να έχει γίνει καμία από τις προβλεπόμενες εξετάσεις.
Αυτά βέβαια αποδείχτηκαν με την ανάποδη ακριβώς σειρά γιατί όλα χρειάστηκε να ερευνηθούν και να φανερωθούν από τους συγγενείς. Για καθεμία από τις αποκαλύψεις υπήρξε και το αντίστοιχο κυβερνητικό ψέμα, η αντίστοιχη κωλυσιεργία ή η αδιαφορία των αρχών σε όσα κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή οι συγγενείς. Από τον πρωθυπουργό μέχρι τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρόεδρο της Βουλής, όλα τα μέλη της κυβέρνησης κατηγόρησαν ως συνωμοσιολόγους όσους ακόμη ερευνούσαν την υπόθεση ενώ ακόμη και σήμερα αρνούνται να διευκολύνουν την έρευνα τους. Όπως άλλωστε κάνει ο Γ. Φλωρίδης του οποίου το υπουργείο αρνείται μέχρι σήμερα να παραδώσει τους πλήρεις φακέλους με τις εντολές μετάβασης των ιατροδικαστών ή ο Κ. Τασούλας που φρόντισε να κρατήσει στο συρτάρι του όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε εξώδικο των συγγενών που αφορούσε την ευθύνη υπουργών. Όλοι τους γνωρίζουν και γνώριζαν εξαρχής, κι όμως είπαν και λένε ψέματα αλλά και συνεργούν ακόμη και σήμερα στην συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Μάταια όμως, άσχετα με την έκβαση της υπόθεσης στη δικαιοσύνη (όπου είναι σημαντικό να υπάρξει επίσης δικαίωση), η υπόθεση των Τεμπών έχει καταγραφεί ως έγκλημα στη συνείδηση της κοινωνίας. Αυτό δεν αλλάζει και οι προσπάθειες συγκάλυψης βαθαίνουν ακόμη περισσότερο το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην κοινωνία και σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο ενδιαφέρεται μονάχα για την επιβίωσή του με κάθε κόστος.
Την Κυριακή 26/1, στις πλατείες
Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, έπειτα από κάλεσμα του Συλλόγου Τέμπη 2023, με σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο – Δικαιοσύνη 28/02/2023».Ο Δρόμος σας καλεί να λάβετε μέρος και να στηρίξετε με κάθε τρόπο την προσπάθεια για να αποδοθεί δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών, μοναδικό εχέγγυο για την απονομή της αποτελεί η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση όλων μας. Δικαίωση για τα Τέμπη σημαίνει καταδίκη όλων εκείνων που βούλιαξαν τη χώρα, που κάνουν εγκληματικές μπίζνες, που μιλούν με αλαζονεία για θεωρίες συνωμοσίας. Δικαίωση σημαίνει και αγώνα για δημοκρατία και αξιοπρέπεια, για μια χώρα που πρέπει να αλλάξει και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την παρουσία και τον αγώνα όλων μας.