Μαζικές αιτήσεις για νέες εξορύξεις από την εταιρία S&B
Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, προφανώς όχι τυχαία, κατατέθηκαν από την εταιρεία S&B στο ΥΠΕΚΑ, μαζικά και εσπευσμένα 5 νέες αιτήσεις αδειοδότησης, που αφορούν τόσο σε νέες εκμεταλλεύσεις όσο και σε ερευνητικές γεωτρήσεις κοιτασμάτων βωξίτη.
Η περιοχή αναφοράς καλύπτει χιλιάδες στρέμματα, για έρευνα και εκμετάλλευση, σχεδόν τη μισή Ν.Α. Γκιώνα και διοικητικά υπάγεται στα Δ.Δ. Καστελίων, Αποστολιά, Γραβιάς, Οινοχωρίου, Καλοσκοπής, Προσήλιου, Άμφισσας, Καρρουτών, Λιδορικίου, Βάργιανης. Τμήματα αυτής της περιοχής ανήκουν στην προστατευόμενη ζώνη του δικτύου Φύση 2000 (NATURA 2000).
Η προκλητικότητα και το θράσος της εταιρίας είναι τέτοιο που, όταν αναφέρεται σε δραστηριότητες εντός προστατευόμενων περιοχών, επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι «… αφορούν έκταση 0,0..% της συνολικής έκτασης…», φιλοδοξώντας να χρυσώσουν το χάπι. Βέβαια, όσοι διαθέτουν στοιχειωδώς όραση, είναι σε θέση να δουν πως η σωρευτική δράση αυτών των 0,0..% δεκαετίες τώρα έχει ξεκοιλιάσει τα βουνά πληγώνοντας ανεπανόρθωτα το τοπίο και με μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη ζωή των τοπικών κοινωνιών.
Γιατί, όμως, τώρα αυτή η πρεμούρα από πλευράς της εταιρίας;
Την απάντηση δίνει ο κ. Βιδάλης, διευθύνων σύμβουλος της S&B κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Α΄ εξαμήνου 2010 που, παρεμπιπτόντως, καταδεικνύουν τη… φτωχική αύξηση κατά 303,3% των κερδών προ φόρων και την επίσης… φτωχική αύξηση κατά 203.4% για τα καθαρά κέρδη των μετόχων, σε σχέση με το 2009. Λέει λοιπόν ο κ. Βιδάλης: «…Η δραστηριότητα του βωξίτη αντιμετώπισε την πρόκληση να ανταποκριθεί στην ανάκαμψη της ζήτησης, λόγω σημαντικών καθυστερήσεων στην αδειοδοτική διαδικασία των μεταλλείων μας και της προσωρινής αναστολής των δραστηριοτήτων μας σε συγκεκριμένες περιοχές με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Χάρη στην πολύ πρόσφατη άρση της προσωρινής αναστολής, η επιστροφή σε κανονικές συνθήκες δραστηριότητας, στη συγκεκριμένη περιοχή, αναμένεται εντός των επομένων τριμήνων…» (πηγή sandb.gr).
Η ιστορία με τη διακοπή εργασιών στο Βλαχοθανάση Λιδορικίου είναι πρόσφατη και γνωστή. Αξιοποιήθηκε στο έπακρο από την εταιρία για να παίξει όλα τα εκβιαστικά χαρτιά της ανακοινώνοντας διαθεσιμότητες, απολύσεις, εσωτερικές μετατάξεις, κατάργηση μικροεργολάβων σε μη παραγωγικά τμήματα (συνεργεία κ.λπ.), προσπαθώντας, με αυτόν τον τρόπο, να στρέψει τους εργαζόμενους ενάντια στους φορείς που αντιδράσανε και προσφύγανε στο ΣτΕ, δημιουργώντας ταυτόχρονα κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ τους.
Σήμερα, μετά την άρση της προσωρινής αναστολής, σαν το «χωριάτη» της λαϊκής παροιμίας που του «δώσανε θάρρος» εφορμούν εντατικά και μαζικά χωρίς αναστολές. Έτσι, οι συγκινητικές υποσχέσεις και οι «όρκοι πίστης» ότι η εκμετάλλευση στο Βλαχοθανάση θα αποτελούσε την τελευταία επιφανειακή εκμετάλλευση της εταιρίας πήγαν… περίπατο.
Χαρακτηριστικά, στις νέες αιτήσεις αδειοδότησης περιλαμβάνεται εκμετάλλευση στις Λάκκες Λυρίτσας (όπου σημειωτέον υπάρχει από το 2007 απόφαση του ΣτΕ για διακοπή εργασιών), τόσο επιφανειακή από την οποία μάλιστα θα προέλθει πάνω από το 40% του εκτιμώμενου από τους ίδιους απολήψιμου μεταλλεύματος όσο και 3-4 μικρότερες υπόγειες εκμεταλλεύσεις .
Να προστατευτεί η Γκιώνα
Μπροστά στο νέο αυτό τοπίο που διαμορφώνεται και που, προφανώς, δεν αφορά μονοσήμαντα τις δραστηριότητες μιας εταιρίας, καλούμε τους κατοίκους της Γκιώνας, τους εργαζόμενους, τη νεολαία να αντισταθούμε και να συντονίσουμε το αγώνα μας για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων, της ζωής μας.
Στην εποχή του Μνημονίου και της τρόικας, όπου οι ζωές μας έχουν γίνει απίστευτα φτηνές και αναλώσιμες, στο «διαίρει και βασίλευε» αυτών που έχουν ή πιστεύουν πως έχουν, τη δύναμη, να προτάξουμε τη δική μας πραγματική δύναμη, την ενωμένη θέληση μας για ζωή. Απευθυνόμαστε και απαιτούμε από όλους όσοι θα διεκδικήσουν, σε λίγο καιρό, μέσω της ψήφου μας, την τοπική εξουσία και απαιτούμε να τοποθετηθούν ευθαρσώς και ξεκάθαρα γιατί δεν ξεχνάμε πως οι υφιστάμενες δημοτικές ή νομαρχιακές αρχές, πλην μοναδιαίων εξαιρέσεων, ποιούσαν… τη νήσσα, παίρνοντας επί της ουσίας κρυφά ή ανοιχτά το μέρος των εταιριών σε όλα όσα συνέβαιναν τα τελευταία χρόνια. Τέλος, απευθυνόμαστε στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και στη Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ανανεώνοντας την αίτηση μας για επίσκεψη στην Γκιώνα, πριν οι αρμόδιες υπηρεσίες τους συνεχίσουν να χορηγούν αφειδώς νέες άδειες.
Υ.Γ. Προς τους έχοντες την αιγίδα, τους διοργανωτές και χορηγούς (γνωστούς και μη εξαιρετέους) του ετήσιου καλοκαιρινού φεστιβάλ «Ήχοι του Δάσους».
Μετά την επιτυχία των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, που πραγματοποιούνταν τα τελευταία χρόνια στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής, προτείνεται για τη διευρυμένη προβολή και ανάδειξη του κάλλους της περιοχής μας να χρησιμοποιηθούν τα επόμενα χρόνια τοποθεσίες όπως οι Λάκκες Λυρίτσας, ο Βλαχοθανάσης και άλλες… ων ουκ εστί τέλος.
Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας