Του Μάριου Διονέλλη.
Για τις εξελίξεις και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης οργανώθηκαν συγκεντρώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Την Τρίτη (12/7) πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και άλλων συλλογικοτήτων, ενώ ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή. Στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-ενημέρωση για τον Στόλο της Ελευθερίας, από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στο στόλο και τα μέλη του πληρώματος του «Juliano», οι οποίοι τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν το ταξίδι.
Και συγκέντρωση κατά του κ. Παπούλια
Συγκέντρωση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, έγινε στη Ραμάλα (σ.σ. η πρώτη συγκέντρωση κατά Έλληνα ηγέτη στα παλαιστινιακά εδάφη) με δεκάδες πολίτες που διαμαρτύρονταν για τη στάση της Ελλάδας, την ίδια ώρα που ο κ. Παπούλιας επισκεπτόταν τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης στο Ισραήλ και αφού λίγο πριν είχε δεχτεί τις ευχαριστίες του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες για την παρεμπόδιση του Στόλου της Ελευθερίας από την Ελλάδα.
Εικόνες ντροπής με το «Juliano»
Τις τελευταίες ημέρες εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς μεθοδεύσεις σε ό,τι αφορά το πλοίο «Juliano», κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από τα Κύθηρα στην Κρήτη. Το Λιμενικό προκειμένου να επιτρέψει τον απόπλου ζήτησε ακόμα και να κατέβουν τα πανό που είχαν φτιάξει τα παιδιά από σχολεία των Κυθήρων, ενώ όταν το πλοίο έφτασε στα Χανιά δεν του επετράπη η είσοδος στο λιμάνι λόγω… έλλειψης χώρου.
Το «Juliano» διατάχθηκε να κατευθυνθεί στη Ναυτική Βάση της Σούδας, κάτι που οι ακτιβιστές αρνήθηκαν, ενώ το Λιμενικό απαγόρευσε και την έξοδο κάθε άλλου πλωτού μέσου από το λιμάνι των Χανίων, για να μην έρθουν σε επαφή με το πλήρωμα του «Juliano» δημοσιογράφοι και αλληλέγγυοι πολίτες που ήδη είχαν συγκεντρωθεί στην αποβάθρα των Χανίων. Τελικά το «Juliano» πήρε πορεία προς το Ηράκλειο. Και εκεί εκτυλίχθηκαν εικόνες ντροπής με σκάφη του Λιμενικού να εμποδίζουν την προσέγγιση στο λιμάνι, ενώ μετά από πολλή ώρα επετράπη ο κατάπλους στο χώρο του λιμεναρχείου. Κατόπιν άρχισε η περιπέτεια με τη σημαία του πλοίου, καθώς η Σιέρα Λεόνε δέχτηκε πιέσεις να αποσύρει τη σημαία της. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής (15/7) το πλοίο παρέμενε εγκλωβισμένο στο Λιμάνι του Ηρακλείου, διεκπεραιώνοντας ατέλειωτες διατυπώσεις.
Και στη Βουλή
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, τονίζοντας πως η στάση της Ελλάδας εκτός του ότι είναι εχθρική προς τον παλαιστινιακό λαό, είναι κυρίως μια de facto αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση του παράνομου, σύμφωνα και με το Διεθνές Δίκαιο, αποκλεισμού των παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ.
Ο κ. Δρίτσας ερωτά τον υπουργό Εξωτερικών αν συναινεί η κυβέρνηση στον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας αλλά και όλων των παλαιστινιακών εδαφών που έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τον οικονομικό στραγγαλισμό των Παλαιστινίων, αν συμφωνεί με την επίσημη θέση του κράτους του Ισραήλ ότι τα μέλη της Διεθνούς Συμμαχίας Freedom Flotilla II αποτελούν τρομοκρατική απειλή και όχι διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και αν θα άρει όλες τις απαγορεύσεις απόπλου των πλοίων ώστε να πραγματοποιηθεί η ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα.