Ένας ιστορικός θεσμός που φέτος κλείνει τα 30 του χρόνια.

Παρά το αδιαφιλονίκητο της αντιποιητικής εποχής, το είδος ανθίσταται σθεναρά αφού όλο και περισσότεροι φαίνεται πως καταφεύγουν στις ιαματικές του ιδιότητες… Εκατοντάδες οι ποιητικές συλλογές, χιλιάδες ίσως οι ιστοσελίδες και οι ιστότοποι, δεκάδες οι εκδηλώσεις, τα συνέδρια, τα συμπόσια.
Ένα απ’ αυτά (ιστορικό μάλιστα) είναι το Συμπόσιο Ποίησης της Πάτρας που φέτος κλείνει αισίως τα τριάντα του χρόνια και θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως την 4η Ιουλίου στο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου της αχαϊκής πρωτεύουσας. Η πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στα τριάντα χρόνια του Συμποσίου με τον ποιητή και εκδότη του Μανδραγόρα, Κώστα Κρεμμύδα, να παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία από τα τριάντα χρόνια του Συμποσίου, αλλά και τον αφιερωματικό τόμο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Το δόντι», με ανθολογημένα αποσπάσματα από εισηγήσεις των 29 προηγούμενων χρόνων του Συμποσίου και ποιήματα των ποιητών που παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Ακόμα, το CD Φωνές του Συμποσίου με ηχογραφημένα αποσπάσματα ομιλητών και ποιήματα ποιητών.
Το κύριο μέρος του Συμποσίου θα ξεκινήσει την Παρασκευή το πρωί με δεκαπεντάλεπτες ελεύθερες προσεγγίσεις από προσκεκλημένους ομιλητές και μέλη της οργανωτικής επιτροπής (Σωτήρης Π. Βαρνάβας, Ξενοφών Βερύκιος, Βούλα Επιτροπάκη, Δημήτρης Κατσαγάνης, Κώστας Κρεμμύδας – ποιητής, Αλέξης Λυκουργιώτης – καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Ξένη Σκαρτσή – ποιήτρια, Γιώργος Τσιρώνης – ποιητής, Αλέξανδρος Φωσταίνης – ποιητής, Δημήτρης Χαρίτος – κινηματογραφικός κριτικός και ποιητής), ενώ στο δεύτερο μέρος θα γίνουν πεντάλεπτες παρεμβάσεις συνέδρων. Ακολουθούν δεκαέξι εισηγήσεις σε τρεις συνεδρίες που αναφέρονται στη φύση της ποίησης ως «μελλοντικής πράξης», τη σχέση της με το παρελθόν και την πορεία της προς το μέλλον στη διάρκεια του 20ού αιώνα, διερευνώντας τα χαρακτηριστικά και το μέλλον της ποίησης στον 21ο αιώνα.   Η συνεδρία του Σαββάτου, τέλος, θα είναι όπως πάντα αφιερωμένη στην παρουσίαση παλαιότερων και νεότερων ποιητών από κριτικούς: ο Σωτήρης Σαράκης παρουσιάζει τον Δημήτρη Χαρίτο, ο Αλέξης Ζήρας τον Γιώργο Μπλάνα, ο Γιάννης Δάλλας τον Στέλιο Μαφρέδα, ο Χρίστος Αλεξίου τον Θεόδωρο Βαή και την Ελένη Καρασαββίδου, ο Κώστας Κρεμμύδας τη Χαρά Χρηστάρα, ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής τον Δημήτρη Κωστήρη, η Χρυσούλα Σπυρέλη τον Βασίλη Νιτσιάκο, ο Γιώργος Παναγιωτίδης τον Παναγιώτη Αργυρόπουλο, ο Χάρης Μελιτάς τον Γιώργο Νικολόπουλο, ο Μανόλης Τζάβλας τον Γιάννη Βούλτο, και ο Βάκης Λοϊζίδης τον Θοδωρή Ρακόπουλο.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!