Μετά από εβδομάδες πισώπλατων μαχαιρωμάτων και παζαριών χωρίς αρχές, οι συνιστώσες του «δημοκρατικού τόξου» της ευρωβουλής κατέληξαν σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα: να γλύφουν εκεί που έφτυναν, και τανάπαλιν. Περί της διαδικασίας έγκρισης της νέας Κομισιόν ο λόγος, που πλέον φαίνεται να οδεύει σε αίσιο τέλος. Αυτό επιτεύχθηκε αφού η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά κατέληξε ότι ο ακροδεξιός Ιταλός Φίτο τελικά δεν είναι και… πολύ ακροδεξιός, και η ευρωπαϊκή δεξιά ανακάλεσε την κατηγορία ότι η κεντροαριστερή Ισπανίδα Ριμπέρα είναι συνυπεύθυνη για το έγκλημα στη Βαλένθια. Έτσι οσονούπω και οι δύο θα στεφθούν αντιπρόεδροι της Κομισιόν, υπό την υψηλή επιστασία της μακιαβελικής Ούρσουλα, η οποία έβγαλε τις υποχρεώσεις της προς την Μελόνι εκβιάζοντας δεξιά κι αριστερά. Τώρα η νέα Κομισιόν μπορεί να πέσει με τα μούτρα στη δουλειά – και πρώτα απ’ όλα να προωθήσει τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης με θύμα, ξανά, τα λαϊκά στρώματα.
Στο μεταξύ η Γερμανία οδεύει προς πρόωρες εκλογές μετά την κατάρρευση της συγκυβέρνησης Σολτς, με την κοινωνική δυσαρέσκεια να βαθαίνει και την πολιτική κρίση να μην βρίσκει διεξόδους εκτόνωσης. Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, οι Χριστιανοδημοκράτες «νικούν» με… 33%, ακολουθεί η ακροδεξιά AfD με 19%, οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται τρίτοι με 16%, οι Πράσινοι κατρακυλούν στο 11%, το νέο κόμμα της Βάγκενκνεχτ αποσπά 7%, ενώ Φιλελεύθεροι και Αριστερά μάλλον μένουν εκτός βουλής. Δηλαδή είναι πλέον αμφίβολο εάν ακόμη και ένας «Μεγάλος Συνασπισμός» Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών θα συγκέντρωνε κοινοβουλευτική πλειοψηφία!
Στον έτερο πάλαι ποτέ πυλώνα της Ε.Ε., τη Γαλλία, ξέσπασαν νέες αγροτικές κινητοποιήσεις με αφορμή την επικείμενη υπογραφή μίας ακόμη συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου», αυτή τη φορά με τη Mercosur. Η αρχή έγινε την Κυριακή, όταν εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους κατευθύνθηκαν σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Παρίσι, απ’ όπου ο Μακρόν αναχώρησε για να συμμετάσχει στη σύνοδο G20. Από τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις κάλυψαν όλο σχεδόν το έδαφος της Γαλλίας, αν και χωρίς συνεννόηση μεταξύ της συντηρητικής FNSEA και των «Κίτρινων Καπέλων» του ριζοσπαστικού Αγροτικού Συντονισμού. Οι Γάλλοι αγρότες μπλοκάρουν αποθήκες, αυτοκινητόδρομους, γέφυρες, λιμάνια και άλλες υποδομές, αγνοώντας επιδεικτικά τον υπουργό Εσωτερικών, που προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση έχει «μηδενική ανοχή προς όσους παραβιάζουν τον νόμο».
Η Ε.Ε. δεν έχει σχολιάσει τις κινητοποιήσεις, καθώς είναι μειοψηφία –στην οποία όμως περιλαμβάνεται η Γερμανία– τα κράτη μέλη που επιδιώκουν τη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου». Αυτή προβλέπει την αδασμολόγητη εισαγωγή γεωργικών προϊόντων από τη Λατινική Αμερική στην Ε.Ε., με αντάλλαγμα την αδασμολόγητη εξαγωγή ευρωπαϊκών (διάβαζε γερμανικών, κυρίως) αυτοκινήτων και μηχανημάτων…