Πρωτοφανής απόφαση καθηγητών που «κόβουν» μαθήματα λόγω μειωμένης προσέλευσης φοιτητών στο Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας

Ο πρόεδρος του τμήματος δηλώνει στον Δρόμο ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί κανονικά

 

Αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή απόφαση βρέθηκαν οι φοιτητές στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης. Η Γενική Συνέλευση του τμήματος αποφάσισε να μην πραγματοποιούνται τα θεωρητικά μαθήματα εάν δε συμπληρώνεται ο αριθμός των 10 φοιτητών στην παρακολούθησή τους. Εφόσον όμως χαθούν πάνω από 3 παραδόσεις ενός μαθήματος, τότε το συγκεκριμένο μάθημα δεν μπορεί να δοθεί στην εξεταστική, καθώς θεωρείται ότι δεν έχει διδαχθεί η προκαθορισμένη ύλη. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν αφαιρεθεί ήδη 6 μαθήματα από τις δηλώσεις των φοιτητών. Τρία από αυτά, μάλιστα, είναι προαπαιτούμενα για τις Εποπτείες (Εργαστηριακή Πρακτική Άσκηση).

Φοιτητές του τμήματος, με επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα, ενημερώνουν ότι «η εφαρμογή αυτού του μέτρου αναγκάζει τους φοιτητές να παρατείνουν τις σπουδές τους, μένοντας στο Ηράκλειο». Ισχυρίζονται επίσης ότι έχουν αρκετά εργαστήρια και εποπτείες, ενώ τονίζουν ότι «είναι γνωστό ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η παρακολούθηση είναι προαιρετική για τα θεωρητικά μαθήματα και υποχρεωτική για τα εργαστήρια». Πρόκειται μάλιστα για ένα μέτρο «συλλογικής ευθύνης» αφού τιμωρεί αδιακρίτως όλους τους φοιτητές επειδή πολλοί από αυτούς δεν παρακολουθούν ένα μάθημα.

«Είναι μία απόφαση αυθαίρετη, παράνομη και ένα παράδειγμα ακραίας καθηγητικής αυθαιρεσίας. Είναι απαράδεκτο, τιμωρητικό και κατάχρηση εξουσίας, αυτό το αυταρχικό και διοικητικό μέτρο» τονίζουν οι φοιτητές, υποστηρίζοντας ότι οι καθηγητές τους «μάλλον δεν έλαβαν υπόψη τους ότι στα ΤΕΙ φοιτούν σπουδαστές των πιο αδύναμων οικονομικών στρωμάτων και γι’ αυτό το λόγο ένα μεγάλο ποσοστό εργάζεται». Δεν είναι όμως αυτός ο μοναδικός λόγος για την μειωμένη συμμετοχή. Όπως λένε και οι ίδιοι, «στα περισσότερα θεωρητικά μαθήματα, ο καθηγητής δεν αλληλοεπιδρά με τους φοιτητές. Αντίθετα δίνει την εντύπωση ότι προβαίνει σε μία διεκπεραιωτική διαδικασία. Οι καθηγητές συνήθως διαβάζουν σημειώσεις από το e-class που είναι στη διάθεση των φοιτητών ή προτιμούν μονολόγους, χωρίς να γίνεται καμία συζήτηση». Όπως ενημερωνόμαστε, πάντως, από την αρχή του εξαμήνου, οπότε και εφαρμόστηκε το μέτρο, δεν παρατηρήθηκε καμιά αύξηση της προσέλευσης, κάτι που αποδεικνύει ότι είναι, εκτός των άλλων, αναποτελεσματικό.

Ο Δρόμος επικοινώνησε την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Τμήματος κο Γιάννη Χλιαουτάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε την ισχύ του μέτρου. Ο κ. Χλιαουτάκης μας είπε ότι τα μαθήματα θα χαθούν γιατί είναι «αντιεκπαιδευτικό» να πραγματοποιούνται παραδόσεις με παρουσία ελάχιστων φοιτητών, ενώ δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις με τους φοιτητές ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή τους στα μαθήματα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε χτες στην ιστοσελίδα του ΤΕΙ, η Γενική Συνέλευση του τμήματος συνήλθε εκ νέου στις 21 Ιουνίου και επιβεβαίωσε ότι τα μαθήματα πράγματι δεν θα εξεταστούν. Αρνητική εντύπωση προξενεί η απόπειρα να «ενοχοποιηθούν» όσοι διαμαρτυρήθηκαν για το μέτρο, αφού η ανακοίνωση της Γ.Σ. αναφέρει ότι το κείμενο των φοιτητών που δόθηκε στη δημοσιότητα «χαρακτηρίζει το ήθος των αφανών συντακτών του που έχουν ως στόχο να υπονομεύσουν τον δημοκρατικό διάλογο στην ακαδημαϊκή κοινότητα μας».

 

Γ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!