Αρχική στήλες εν τέλει Στου Ραΐνη, στη Βασιλική…

Στου Ραΐνη, στη Βασιλική…

του Χριστόφορου Σφακιανάκη

Το καφενείο του Δημήτρη Ραϊνάκη (Ραΐνης), στη Βασιλική Ιεράπετρας, είναι για μένα όπως και για αρκετούς φίλους, σημείο αναφοράς καλοκαιρινών και χειμερινών κρασοκατανύξεων μακριά από την πιάτσα της πόλης.

Στου Ραΐνη θα πάμε για να κουβεντιάσουμε «σα τζα ανθρώπους» με χαμηλή ή καθόλου μουσική. Για να φάμε φαγητά, καλά και φτηνά, σε κανονικές μερίδες από ντόπια προϊόντα. Για να πιούμε ανόθευτη ρακή και δικό του κρασί.

Στου Ραΐνη, όπως και να τύχει, ένα τραπεζάκι θα βρεθεί. Είτε το καλοκαίρι κάτω από τις μουρνιές, δίπλα στο τρεχούμενο ενυδρείο, είτε το χειμώνα δίπλα στη μαντεμένια ξυλόσομπα με τις οφτές πατάτες.

Στου Ραΐνη δεν θα βρεις επώνυμα κρασιά και ξενόφερτες γκουρμεδιές, ούτε θα δεις πολύ κόσμο να τραβάει σέλφι και να ταγκάρει την τοποθεσία.

Στου Ραΐνη μπορεί να συναναστραφείς με κόσμο που δεν φαντάζεσαι. Μπορεί να βρεθείς να εξασκείς τα αγγλικά σου με σημαντικούς αρχαιολόγους της Αμερικάνικης Αρχαιολογικής Σχολής που βρίσκεται λίγο παρακάτω στην Παχειά Άμμο ή με συνταξιούχους Ευρωπαίους που έχουν επιλέξει να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους δίπλα στον «μεγαλύτερο Μινωικό οικισμό» (Γουρνιά), «στο ψηλότερο φαράγγι της Μεσογείου» (Χα), «στην αρχαιότερη ελιά παγκοσμίως» (Καβούσι).

Στου Ραΐνη θα πας γιατί είναι ο Ραΐνης. Άνθρωπος ντόμπρος, λαϊκός και μεγάλο πειραχτήρι, με ένα πηγαίο σαρκασμό για τους «άρχοντες» και τους «παράγοντες».

Του Ραΐνη το καφενείο κάηκε… αρχές Ιουνίου, την περίοδο που ήταν κλειστό λόγω περιορισμών για τον Covid-19.

Η συμπαράσταση των φίλων του καφενείου μεγάλη, ανθρώπινη, πραγματική θα ξαναδώσει ζωή στο αγαπημένο στέκι. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Γιατί το μοναδικό καφενείο στην Βασιλική, όπως πολλά «μοναδικά» καφενεία στην κρητική και ελληνική ύπαιθρο, δεν «ανήκουν» σε έναν, ανήκουν στην κοινότητα και είναι μέρος της ταυτότητάς της.

Για όσους είναι κοντά στην Ιεράπετρα ή έχουν φίλους στην περιοχή, μπορούν να προμηθευτούν λαχνούς οικονομικής στήριξης που έχουν εκδοθεί από τον Πολιτιστικό-Μορφωτικό Σύλλογο Βασιλικής, τηλ. επικ. 6974822972

* Ο Χριστόφορος Σφακιανάκης είναι εκπαιδευτικός

Σχόλια

Exit mobile version