Λείπουν οι φωνές που να τοποθετούν το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση. Που να επιμένουν πως δεν γίνεται να υπάρξει πραγματική δικαιοσύνη στο νησί, αν δεν ανατραπούν τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής, αν δεν αντιστραφεί ο εποικισμός και τα σχέδια εκτουρκισμού. Αν δεν ανατραπούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Αν δεν οικοδομηθεί μια κοινή στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου, σε συνεργασία και με άλλους λαούς και χώρες της περιοχής κόντρα στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Στον δημόσιο λόγο επιβάλλεται η λογική της «λύσης» και του «διαλόγου». Κόμματα, πανεπιστημιακοί, ΜΚΟ και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, επιχειρούν να χτίσουν τις γέφυρες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων βασισμένες πάνω στη λήθη. Όμως έτσι το μόνο που καταφέρνουν είναι να εδραιώνουν τα τετελεσμένα της κατοχής.

Είναι μόνο η καθαρτήρια δύναμη της μνήμης, εκείνη που μπορεί να εγγυηθεί ένα διαφορετικό μέλλον για το νησί. Μόνο μέσα από την αναμέτρηση με τις ανοιχτές πληγές, μπορεί να οικοδομηθεί ένα κοινό μέλλον για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Οικοδομώντας μια πραγματικά ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα, και όχι ένα κουτσουρεμένο προτεκτοράτο, μια ρατσιστική και ανεδαφική «ομοσπονδία», όπως αυτής που σχεδιάζουν οι ειδικοί στην Ε.Ε. και τον ΟΗΕ, κλείνοντας το μάτι στις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας.

Υπάρχουν όμως και εκείνες οι φωτεινές εξαιρέσεις, που επιμένουν να αντιστέκονται στον διαρκή «Αττίλα», να λένε τα πράγματα με το όνομα τους. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, που δεν μηρυκάζουν θεωρίες από τα εγχειρίδια των πανεπιστημίων του Λονδίνου, επιμένοντας πως οι λαοί μπορούν να ζούνε ελεύθεροι, σε ελεύθερες πατρίδες.

Δημοσιεύουμε σήμερα, μια διακήρυξη που υπογράφουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, που έχουν δώσει αγώνες ενάντια στην τουρκική κατοχή, δηλώνοντας όπως αναφέρουν, «την ακλόνητη δέσμευσή στον αγώνα για την Ελευθερία της Κύπρου και στεκόμαστε ενωμένοι στην επιδίωξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.» 

Με την παρούσα, δηλώνουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας στον αγώνα για την Ελευθερία της Κύπρου και στεκόμαστε ενωμένοι στην επιδίωξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Θεωρούμε και διαπιστώνουμε τα ακόλουθα:

Το Κυπριακό πρόβλημα έχει τις ρίζες του στον επεκτατισμό της Τουρκίας και διαιωνίζεται από την αδιαλλαξία της. Κατέληξε δε στην στρατιωτική κατοχή και τη δημογραφική αλλοίωση λόγω του αναγκαστικού εκτοπισμού των Κυπρίων και του εποικισμού.

Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου. Μια διευθέτηση τύπου απαρτχάιντ με δύο συστατικά κράτη, με πολιτική ισότητα και ξεχωριστή κυριαρχία, θα διευκόλυνε την Τουρκία σε αυτήν της την επιδίωξη.

Μια βιώσιμη και δίκαιη λύση μπορεί να επιτευχθεί με τη θέληση των Κυπρίων: καμία δύναμη ή διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας την παραχωρήσει ή να μας βοηθήσει να την αποκτήσουμε.

Στοχεύουμε στα ακόλουθα:

Την απόσυρση όλων των Τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων από τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εδραίωση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής της ακεραιότητας καθώς και την απαλλαγή της από την παρουσία όλων των ξένων στρατευμάτων και στρατιωτικών βάσεων στο νησί.

Τη διασφάλιση του δικαιώματος και των συνθηκών ασφαλούς επιστροφής όλων των εκτοπισμένων ατόμων.

Την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έμφαση στην ενότητα της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών κρατικής εξουσίας, σε ολόκληρη την επικράτειά της. Εγγύηση για αυτά μπορεί να διασφαλιστεί αποτελεσματικά από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ένα μέλλον όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν την ελευθερία να εγκαθίστανται και να μετακινούνται σε όλη την Κύπρο, να έχουν δικαίωμα εργασίας σε οποιονδήποτε επιθυμητό τομέα και να ασκούν δικαιώματα ιδιοκτησίας και να απολαμβάνουν τις δημοκρατικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, βάσει της δημοκρατικής αρχής «ένα άτομο, μια ψήφος».

Τη διασφάλιση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασισμένης σε ένα πολιτικό σύστημα που να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης πλουραλιστικής δημοκρατίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτευχθεί μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Στην επιδίωξή μας για σωτηρία και απελευθέρωση της πατρίδας μας και για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης, προτείνουμε και υποστηρίζουμε:

  • Την Παγκύπρια ενότητα και αλληλεγγύη.
  • Την ανάπτυξη μιας πολυεπίπεδης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής για τη σφυρηλάτηση στρατηγικών συμμαχιών με γειτονικά και άλλα κράτη βάσει κοινών συμφερόντων.
  • Την προσπάθεια μέσω διεθνών και Ευρωπαϊκών μηχανισμών για την εφαρμογή μέτρων κατά της Τουρκίας ενόσω συνεχίζεται η κατοχή.
  • Την έναρξη μιας παγκόσμιας εκστρατείας μποϊκοτάζ και κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω των εγκλημάτων πολέμου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Εμείς, οι συμμετέχοντες σ’ αυτή την πρωτοβουλία, συμμεριζόμαστε το όραμα που σκιαγραφείται σε αυτή τη Διακήρυξη. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ούτω καλούμενη λύση που περιλαμβάνει διχοτόμηση, δύο κράτη ή οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση με γεωγραφικό διαχωρισμό βασισμένη σε φυλετική καταγωγή, όπως συνομοσπονδία ή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) που με τις προβλεπόμενες χωριστικές ρυθμίσεις αναπόφευκτα οδηγεί σε δυο κράτη. Υποστηρίζουμε σθεναρά μια πλήρως ανεξάρτητη, πραγματικά δημοκρατική και ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπογράφοντες:

Άριστος Μιχαηλίδης – Δημοσιογράφος, Χαρά Σαββίδου Ιερίδου – Αρχιτέκτων, Σενέρ Λεβέντ – Δημοσιογράφος / Εκδότης, Σίλεια Παυλάκη – Επιχειρηματίας, Κυριάκος Τσιμίλλης – Χημικός, PhD, Χάρη Σπανού – Ιατρός / Συγγραφέας, Ιμπραχίμ Αζίζ – Γεωπόνος / Δημοσιογράφος, Θάλεια Τάσου – Δικηγόρος / ποιήτρια / ζωγράφος, Ντίνος Τουμάζος – Διευθυντής Δεξαμενής Σκέψης, Μαρία Ρωσσίδου – Αρχιτέκτων, Οζ Καραχάν – Πολιτικός Αναλυτής, Στέφανος Κωνσταντινίδης – Ακαδημαϊκός / Συγγραφέας, Αζίζ Σαχ – Δημοσιογράφος, Τώνια Σταυρινού – Δημοσιογράφος, Στέλιος Δρυμιώτης – Δικηγόρος, Καμίλ Σαλντούν – Σεναριογράφος / Σκηνοθέτης, Χρυσάνθη Σαββίδου – Ακαδημαϊκός, Γιώτης Χριστοφόρου – Επιχειρηματίας, Δέσπω Πρίγκη – Καλλιτέχνις, Πανίκος Παναγίδης – Αρχιτέκτων / Πολεοδόμος, Ιωάννα Ορφανού – Οδοντίατρος, Σολέχ Ζαχράεϊ – Σεναριογράφος / Σκηνοθέτης, Νέαρχος Παλάς – Πρέσβης επί Τιμή, Αννίτα Αφάμη – Διεύθυνση επιχειρήσεων, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης – Μεταλλειολόγος / Σύμβουλος, Στέφανος Κουρατζής – Φωτογράφος / Αρθρογράφος, Σταύρος Κίκας – Καλλιτέχνης / Εκπαιδευτικός, Λία Ιωάννου – Ακτιβίστρια, Μαρία Ευσταθίου – Ακτιβίστρια, Ερέν Αλή – Ακτιβίστρια, Αβραάμ Χατζητζιοβάννης – Καλλιτέχνης / Σύμβουλος, Άρτεμις Χατζηβαρνάβα – Οικονομολόγος, Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλέρ – Συγγραφέας / Ποιήτρια, Πάολα Χριστοφόρου – Διεύθυνση ξενοδοχείων, Γιάννης Σιεκέρσαββας – Ηλεκτρομηχανολόγος, Φανούλα Αργυρού – Δημοσιογράφος / Ερευνήτρια, Ανδρέας Καπανδρέου – Βιβλιοθηκονόμος, Εύα Ιερίδου – Επιχειρηματίας / Διευθύντρια εκδηλώσεων, Αλέξης Τουφεξής – Ερευνητής, Εμμανουέλα Οικονομοπούλου – Μηχανικός Δεδομένων, Κώστας Χαραλαμπίδης – Ερευνητής / Συγγραφέας, Ζήνα Πουλλή – Αρθρογράφος / Εκπαιδευτικός, Μιχάλης Γεωργιάδης – Σκηνοθέτης, Κλεοπάτρα Μακρίδου Robinet – Xημικός / Ποιήτρια, Πέτρος Χατζηχριστοδούλου – Αθλητικογράφος, Νίκη Κατσαούνη – Ποιήτρια / Κριτικός Τέχνης και Πολιτικής / PhD, Πάμπος Χαραλάμπους – Ακτιβιστής.Αντωνία Θεοδοσίου – Αρχιτέκτων / Μηχανικός Περιβάλλοντος, Λώρα Στυλιανού – Δικηγόρος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!