Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Στο κόκκινο το ΑΠΘ για τα συμβούλια διοίκησης

Στο κόκκινο το ΑΠΘ για τα συμβούλια διοίκησης

Φοιτητές ακύρωσαν την συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής. Του Γιάννη Βορινού.

Μαίνεται ο πόλεμος στο ΑΠΘ μεταξύ φοιτητών και καθηγητών που αντιδρούν στην πραγματοποίηση των εκλογών για τα συμβούλια διοίκησης και μικρής μερίδας καθηγητών που συνεχίζουν τις προεκλογικές διαδικασίες, χωρίς την παραμικρή νομιμοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ όλα τα συλλογικά όργανα -συνδικαλιστικά και διοικητικά- του ιδρύματος έχουν πάρει αποφάσεις για μη διενέργεια των εκλογών, με πραξικοπηματικό, αλλά σύννομο τρόπο, οι πρώην πρυτανικές Αρχές δηλώνουν ότι στις 15 Φλεβάρη το ΑΠΘ θα έχει καινούργια διοίκηση.
Τη σύσκεψη της εφορευτικής επιτροπής που συνεδρίαζε στην Ιατρική Σχολή για τις εκλογές των συμβουλίων που έχουν οριστεί για τις 15 Φεβρουαρίου διέκοψαν φοιτητές και καθηγητές του ΑΠΘ.
Νωρίτερα, φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενοι του ΑΠΘ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου 4009/11 και στις εκλογές για το συμβούλιο του ΑΠΘ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων και των συλλόγων φοιτητών ο «ν.4009/11 επιταχύνει και ολοκληρώνει για το δημόσιο πανεπιστήμιο τη θεσμική, οργανωτική και οικονομική του διάλυση. Εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές της πιο άγριας λιτότητας και της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Προβλέπει τη μετατροπή των ΑΕΙ σε επιχειρηματικούς ομίλους, την άρνηση της πολιτείας από την υποχρέωσή της να χρηματοδοτεί την Παιδεία, και προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός φτηνού μαζικού και “ευέλικτου” επιστημονικού δυναμικού που θα εργάζεται με επισφαλείς και ελαστικές σχέσεις εργασίας, κάτω από το μόνιμο εκβιασμό της απόλυσης και της ανεργίας».
Στις τοποθετήσεις τόσο καθηγητών του ΑΠΘ όσο και των εργαζομένων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα κοινής δράσης όλων των μερών της πανεπιστημιακής κοινότητας προκειμένου, όπως λένε, να «ματαιώσουμε τις εκλογές για το συμβούλιο του ΑΠΘ, να αποτρέψουμε την εφαρμογή του νόμου 4009/11, να τον καταργήσουμε στην πράξη – για ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο ταγμένο στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των επιχειρήσεων».
Στη συνέχεια οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία προς την Ιατρική Σχολή, όπου γινόταν η σύσκεψη της εφορευτικής για τις εκλογές των συμβουλίων. Μετά από αρκετή ώρα στην αίθουσα και έντονη διαμάχη με τον πρώην πρύτανη Α. Μάνθο που προκαλούσε διαρκώς τους φοιτητές, η διαδικασία διακόπηκε.

Αντιδράσεις από Διαμαντοπούλου και ΔΗΜΑΡ
Τον αποτροπιασμό της για τα επεισόδια στο ΑΠΘ εξέφρασε με γραπτή δήλωσή της η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. «Είναι θλιβερό την ώρα που δίνεται η μάχη για την οικονομική επιβίωση της χώρας και το ξημέρωμα μιας επόμενης καλύτερης μέρας, σε ορισμένα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να γίνεται επίδειξη των συμπεριφορών που μας έφεραν σε αυτό το τραγικό σημείο. Δογματικές μειοψηφίες επιβάλλουν το νόμο της βίας, περιφρονούν τις αποφάσεις του ελληνικού λαού και καταλύουν κάθε έννοια Δημοκρατίας. Είναι ευθύνη της διοίκησης, αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας να ανταποκριθούν στην απαίτηση του ελληνικού λαού για τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας. Αυτός ο φαύλος -στην κυριολεξία- κύκλος της ανομίας, θα σπάσει», ανέφερε η υπουργός. Ανακοίνωση εξέδωσε και η νεολαία της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν χθες εργαζόμενοι, πανεπιστημιακοί και φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι νεολαίοι της ΔΗΜΑΡ καταδικάζουν απερίφραστα το συμβάν, ενώ χαρακτηρίζει τα γεγονότα ως «έκτροπα» που προκλήθηκαν από «θλιβερή πανεπιστημιακή μειοψηφία».
«Καθένας έχει το δικαίωμα να διαφωνεί με ένα νόμο του κράτους και να κάνει ό,τι νομίμως περνάει από χέρι του για τον αλλάξει. Εντούτοις, ο τρόπος που επέλεξε αυτή η θλιβερή πανεπιστημιακή μειοψηφία θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές. Ως νέοι της Δημοκρατικής Αριστεράς μπορεί να έχουμε ταχθεί κατά του νόμου, αλλά το γεγονός ότι τα έκτροπα προκλήθηκαν από τις δυνάμεις, αφενός της Αριστεράς και της προόδου, και αφετέρου της ακόμα αριστερότερης Αριστεράς και ακόμα μεγαλύτερης προόδου, δημιουργεί συνειρμούς που προσβάλλουν την Αριστερά στο σύνολό της. Οι Νέοι της Δημοκρατικής Αριστεράς καταδικάζουμε απερίφραστα το συμβάν, επισημαίνοντας ότι οι νόμοι δεν καταλύονται πραξικοπηματικά, αλλά βελτιώνονται ή και αλλάζουν ριζικά μέσω διαλόγου, όταν διαπιστωθεί στην πράξη ότι έχουν αξεπέραστα προβλήματα», αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Σχόλια

Exit mobile version