Αρχική πολιτική Στο φουλ οι μηχανές για τη «νέα» κεντροαριστερά

Στο φουλ οι μηχανές για τη «νέα» κεντροαριστερά

Οι μηχανές για τον μετασχηματισμό της κεντροαριστεράς έχουν μπει στο φουλ, με πολύ θόρυβο από τον ενδοκομματικό πόλεμο στο ΣΥΡΙΖΑ που εκτυλίσσεται στις τηλεοπτικές εκπομπές της πρωινής ζώνης. Το σκυλοφάγωμα έχει πάρει διαλυτικές διαστάσεις με την ανεξαρτητοποίηση του ευρωβουλευτή Σ. Κούλουγλου ενώ παράλληλα ορισμένοι από τους διαφωνούντες έχουν ήδη κάνει λόγο για επικείμενη διάσπαση και τον σχηματισμό ενός νέου κόμματος με ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Το τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το σίριαλ κινείται γύρω από την πρόταση του Στ. Κασσελάκη για διαγραφή των Ν. Φίλη, Δ. Βίτσα και Π. Σκουρλέτη που έγινε σε συνέχεια της πρότασης για διαγραφή του Στ. Τζουμάκα, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ οι τηλεοπτικές δηλώσεις τους υποσκάπτουν τον ΣΥΡΙΖΑ και άρα θέτουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος. Ενδεικτικές για την κατάσταση που επικρατεί είναι οι παρακάτω δηλώσεις. Ο Ν. Φίλης στις δηλώσεις του έκανε λόγο για «επιλογή μετάλλαξης, μετακόμισης τους ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους χώρους» ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχει αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, με εξωπολιτικούς παράγοντες». Ο Θ. Δρίτσας μέσα από ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε τον Στ. Κασσελάκη «να πάρει τη γενναία απόφαση να θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και να ιδρύσει ένα νέο κόμμα». Ο Π. Σκουρλέτης αναφερόμενος και αυτός στον πρόεδρο του κόμματος είπε πως «έχουμε έναν πρόεδρο που στην καλύτερη των περιπτώσεων υποστηρίζει θέσεις που είναι έξω από οποιοσδήποτε φάσμα της Αριστεράς». Ενώ ο Δ. Βίτσας προχώρησε προαναγγέλλοντας τη δημιουργία νέου κόμματος δηλώνοντας πως «η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική Αριστερά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μία ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο».

Η τοξική κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατακλύσει την επικαιρότητα και εν πολλοίς περισσότερο θολώνει παρά αποκαλύπτει το αμερικανικής κοπής σχέδιο για την αναμόρφωση της κεντροαριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε βαθιά κρίση που δίκαια εισπράττει την κοινωνική τιμωρία για τις επιλογές του είτε ως κυβέρνηση είτε ως –εξαρχής ανύπαρκτη– αντιπολίτευση. Η εξαγορά του, σφραγίδα της οποίας είναι η εκλογή Κασσελάκη, έχει συντελεστεί σε διάφορες φάσεις και ο ρόλος του στον μετασχηματισμό της κεντροαριστεράς ενώ είναι δεδομένος ως προς τη συμμετοχή παραμένει ανοικτός ως προς τη μορφή. Είτε προχωρήσει σε διάλυση, είτε έχουμε διάσπαση, είτε μετασχηματιστεί σε ένα συμπληρωματικό κόμμα στη διακυβέρνηση, η νέα κατάσταση θα κινείται αμιγώς προς το κέντρο, πράγμα που συμπεριλαμβάνει το πέταγμα κάθε αριστερίζοντος χαρακτηριστικού ή στελέχους. Το ίδιο έχει γίνει και σε άλλες χώρες, όπου μέσα σε μια νύχτα εκπαραθυρώθηκαν ιστορικά στελέχη, πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς από τους προαναφερθέντες.

Επιπλέον, οι διαμαρτυρόμενοι μόνο ανεύθυνοι δεν είναι για αυτή την πορεία. Όσα είπε ο Κασσελάκης στο ΣΕΒ τα είχε υπονοήσει ο Τσίπρας σε προηγούμενες παρόμοιες συναντήσεις και στις εκλογές. Ο προσωποπαγής χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο έβρισκαν χώρο διάφορα καπετανάτα, έχει προωθηθεί και εξυπηρετήσει και τους ίδιους. Άλλωστε όσοι σήμερα κόπτονται για την Αριστερά και το μέλλον της, ήταν μπροστάρηδες στην υλοποίηση των μνημονίων, στις Πρέσπες, στα σενάρια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου αλλά και στην αυταρχική εκτροπή που συντελέστηκε με αφορμή την πανδημία. Ακόμη και σήμερα δεν μιλούν για την αμερικανική εξαγορά του ΣΥΡΙΖΑ, μένουν σε επίτηδες γενικόλογες πολιτικολογίες ενώ στην καλύτερη περίπτωση κάνουν λόγο για «κάποια κέντρα» που προωθούν τη διάλυση. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα που αδιαφορεί πλήρως για τη χώρα και την κοινωνία, σε πυρκαγιές και πλημμύρες ασχολούνταν με τα εσωκομματικά του ενώ τώρα που έχει ξεσπάσει άλλος ένας πόλεμος στην περιοχή και προετοιμάζονται σημαντικές και επικίνδυνες παραχωρήσεις προς την Τουρκία, ο αρχηγός του έφυγε ταξιδάκι στις ΗΠΑ και πολιτεύεται αναρτώντας τραγουδάκια.

Η διαδικασία αναμόρφωσης της κεντροαριστεράς έχει δημιουργήσει «προσδοκίες» τόσο στον χώρο του ΠΑΣΟΚ όσο και σε αυτόν του ΚΚΕ. Και τα δύο κόμματα έχουν απευθύνει κάλεσμα ενότητας και ενίσχυσης προς τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας αμφότεροι να ενισχυθούν από τα υλικά της διάλυσης ενόψει των αλλαγών που θα έρθουν στο πολιτικό σύστημα. Το μεν ΚΚΕ έχει λάβει το μήνυμα ότι η αναμόρφωση του κέντρου δεν χωράει άλλη αριστερά και του έχει αφεθεί –προσωρινά– χώρος για να προσεγγίσει άστεγο αριστερό κόσμο. Το ίδιο με τη σειρά του, έχει δώσει το μήνυμα ότι «όλοι οι καλοί χωράνε αρκεί να μην πολυμιλάνε» μέσα από τις προσωπικότητες που συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτιά του στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Το δε ΠΑΣΟΚ ελπίζει να ενισχυθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ώστε να μην αναγκαστεί να περάσει από αντίστοιχες τρικυμίες. Άλλωστε η συνάντηση Τσίπρα-Παπανδρέου και η ενεργοποίηση κύκλων του σκληρού κέντρου που βρίσκονται έξω από την επιρροή του Ν. Ανδρουλάκη, προμηνύουν εξελίξεις και σε αυτό το χώρο.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η δημιουργία ενός νέου πόλου στο κέντρο, έχει πολλά επεισόδια ακόμη, θα περάσει μέσα και από τις τρικυμίες που πιθανόν θα φέρουν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όπου οι πιέσεις αναμένεται να είναι μεγάλες και δεν θα αφήσουν κανέναν ήσυχο.

Σχόλια

Exit mobile version