Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ έδωσε στη δημοσιότητα 4σέλιδη περίληψη του πορίσματος Μιούλερ, στον οποίο είχε ανατεθεί να βρει εάν υπήρξε «εγκληματική συνωμοσία μεταξύ Ρωσίας και Τραμπ» στα πλαίσια του δίχως προηγούμενο ενδοσυστημικού εμφυλίου με στόχο την εκδίωξη του Τραμπ. Η κυβερνητική ανάγνωση του πορίσματος λέει ότι δεν υπήρξε συνωμοσία του Τραμπ με τους Ρώσους ώστε να εκλεγεί πρόεδρος, αλλά αφήνει αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να παρεμποδίσει τη σχετική έρευνα. Ήδη οι Δημοκρατικοί και τα μεγάλα ΜΜΕ, όπως οι New York Times, προβάλλουν «ανώνυμες μαρτυρίες μελών της ερευνητικής ομάδας» ότι τα συμπεράσματά τους παραποιήθηκαν. Ο ενδοαμερικανικός εμφύλιος θα συνεχιστεί!

► Παρ’ όλα αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να εφαρμόζει, έστω και μετ’ εμποδίων, την πολιτική του, κοντράροντας ισχυρές πτέρυγες του παραδοσιακού βορειοαμερικανικού κατεστημένου. Και είναι ο μόνος που έχει ήδη μπει στην κούρσα των επόμενων προεδρικών εκλογών. Αντίθετα, στους Δημοκρατικούς επικρατεί και πάλι αβεβαιότητα: ο Σάντερς αποφάσισε να διεκδικήσει εκ νέου το χρίσμα, παρότι τράπηκε σε φυγή το 2016 όταν το βαθύ κράτος του Δημοκρατικού Κόμματος επέβαλε πραξικοπηματικά την υποψηφιότητα της Κλίντον – με τα γνωστά αποτελέσματα… Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν τον Σάντερς πρώτο στις προτιμήσεις των νεαρών Δημοκρατικών ψηφοφόρων με 31%, έναντι 20% για τον δεύτερο Τζο Μπάιντεν.

► Ο Τραμπ τουίταρε και αυτήν την εβδομάδα κάτι που θεωρήθηκε μία από τις γνωστές χοντράδες του: έγραψε ότι η ομοσπονδιακή βοήθεια προς το Πουέρτο Ρίκο, αποικία των ΗΠΑ στην Καραϊβική η οποία χτυπήθηκε σκληρά από τυφώνες, δίνεται «σε βάρος των ενισχύσεων που έχουν ανάγκη οι αγρότες μας». Η δήλωση προκάλεσε την υποκριτική οργή «καθώς πρέπει» αναλυτών. Στην πραγματικότητα τέτοιες «χοντράδες» εντάσσονται στην προεκλογική εκστρατεία που έχει ήδη ξεκινήσει ο Αμερικανός πρόεδρος – και όλοι γνωρίζουν ότι, σε αντίθεση με τους αγρότες, οι Πορτορικάνοι δεν αποτελούν μέρος του ακροατηρίου του. Εξ ου και η συνέχεια στο τουίτ, υπό μορφήν διαρροής από τον Λευκό Οίκο: «Ο πρόεδρος δεν θα στείλει ούτε ένα δολάριο στο Πουέρτο Ρίκο».

► Θύμωσαν οι ΗΠΑ για την απόφαση της Ρωσίας να στείλει στρατιωτική μονάδα στη Βενεζουέλα. Θύμωσαν και για την απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας να άρει τη βουλευτική ασυλία του πραξικοπηματία Γκουαϊδό. Η αλήθεια είναι ότι, όσο περνά ο καιρός δίχως να επιτυγχάνεται η ανατροπή του Μαδούρο, οι αντίπαλοί τους ξεθαρρεύουν. Έτσι η οργισμένη αντίδραση του Μπόλτον («Η ρωσική παρουσία στο δυτικό ημισφαίριο αποτελεί άμεση απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια») έδειχνε μάλλον αδυναμία. Και απαντήθηκε… χαριτωμένα από τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ, ο οποίος σε συνέντευξή του έδειξε έναν χάρτη με 800 αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις ανά την υφήλιο, χαρακτηρίζοντας «αυθάδη» την απαίτηση των ΗΠΑ να μην έχουν και οι Ρώσοι βάσεις όπου θέλουν!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!