Αρχική πολιτική Σταθερά ενάντια στα διχοτομικά σχέδια «επίλυσης» του Κυπριακού

Σταθερά ενάντια στα διχοτομικά σχέδια «επίλυσης» του Κυπριακού

Σταθερά ενάντια στα διχοτομικά σχέδια «επίλυσης» του Κυπριακού

Του Δημήτρη Γκάζη

 

Με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2018, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες το 13ο Παγκύπριο συνέδριο της ΕΔΕΚ. Η τελετή έναρξης έγινε στο θέατρο Παλλάς, έναν ιστορικό χώρο, καθώς εκεί έλαβε χώρα πριν 48 χρόνια, με πρωτοβουλία του Βάσου Λυσσαρίδη, το ιδρυτικό συνέδριο της ΕΔΕΚ. Το συνέδριο επεδίωκε και κατάφερε να συσπειρώσει τις δυνάμεις του κόμματος τόσο μπροστά στις προκλήσεις του Κυπριακού όσο και εν όψει των προεδρικών εκλογών, με κύρια στρατηγική την ενότητα των δυνάμεων του δημοκρατικού χώρου απέναντι στην καταστροφική πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Η ΕΔΕΚ επιμένει στην κατηγορηματική απόρριψη της λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), τόσο ως ονομασία όσο και ως προς το περιεχόμενό της. «Η ΔΔΟ, στην πραγματικότητα είναι η χειρότερη μορφή διχοτόμησης. Η εφαρμογή της στηρίζεται σε φυλετικό διαχωρισμό και αποτελεί μορφή ρατσιστικού καθεστώτος. Παραβιάζει μόνιμα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Κανένα πολιτειακό σύστημα το οποίο στηρίχθηκε σε φυλετικό διαχωρισμό δεν επιβίωσε στον χρόνο. (…) Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, στην ουσία διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να ασκεί έλεγχο διά μέσω του τ/κυπριακού τμήματος σε ολόκληρη την επικράτεια και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου», τόνισε στην ομιλία του κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Παράλληλα στην ομιλία του ο κ. Σιζόπουλος επέκρινε την κυπριακή κυβέρνηση για την στάση της στις συνομιλίες για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «οι συνεχείς υποχωρήσεις δεν συνέτισαν τον κατακτητή. Αντίθετα, έχουν εκθρέψει πρόσθετες παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις. Ο κατακτητής, στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, επιχειρεί να μετατραπεί σε περιφερειάρχη με διεθνή εμβέλεια, να ενσωματώσει την Κύπρο ως τμήμα του ζωτικού του χώρου, εισπράττοντας ταυτόχρονα εύσημα – δυστυχώς και με δική μας ανοχή – για δήθεν εποικοδομητική στάση και θετική βούληση επίλυσης του Κυπριακού»

Τέλος επέμεινε στην ξεκάθαρα διατυπωμένη θέση της ΕΔΕΚ πως «η μόνη βιώσιμη λύση είναι η δημοκρατική: ένας λαός, ένα κράτος ανεξάρτητα με την εσωτερική του διάρθρωση, πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από εθνική ή θρησκευτική προέλευση, πλήρης κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις. Αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και απομάκρυνση των αμερικανοβρετανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων».

Όσο αφορά στις προεδρικές εκλογές του 2018, το συνέδριο επικύρωσε ομόφωνα (με δύο αποχές) την συνεργασία της ΕΔΕΚ με το ΔΗΚΟ και το κίνημα Αλληλεγγύη, και εξέφρασε την στήριξη του στο πρόσωπο του κοινού υποψηφίου Νικόλα Παπαδόπουλου. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και εσωστρέφειας που προκάλεσε η αδυναμία των 5 κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου(ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύη, Οικολόγοι) να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο, και την ξεχωριστή ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γ.Λιλλήκα από την Συμμαχία Πολιτών. Η έγκαιρη αυτή απόφαση της ΕΔΕΚ, αναμένεται να της δώσει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, ενόψει των συζητήσεων για το πολιτικό πρόγραμμα της συνεργασίας. Σύμφωνα με το κείμενο απόφασης του Συνεδρίου, στόχοι της πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας είναι μεταξύ άλλων: Αλλαγή της διακυβέρνησης και απαλλαγή απ’ την καταστροφική πολιτική Αναστασιάδη, αλλαγή πορείας στο Κυπριακό με την υιοθέτηση νέας τακτικής με την οποία να σταματήσουν οι απαράδεκτες μονομερείς υποχωρήσεις, τερματισμός της διαπλοκής και της αδιαφάνειας, και τέλος η ενίσχυση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για το τέλος αφήνουμε τα λόγια του Β. Λυσσαρίδη, ιστορικού ηγέτη της ΕΔΕΚ και γενικότερα του Δημοκρατικού και Πατριωτικού κινήματος στην Κύπρο, παραθέτοντας ένα μικρό απόσπασμα απ’ το μήνυμα που απεύθυνε στην εκδήλωση έναρξης του συνεδρίου. «Σήμερα επιβάλλεται μια νέα πανεθνική στρατηγική, γιατί ο Τουρκικός επεκτατισμός απειλεί τον ελληνισμό στο σύνολο του. Απειλεί με διχοτόμηση και συγκυριαρχία το Αιγαίο, με κυπροποίηση τη Θράκη, με Ιμβροποίηση την Κύπρο. (…) Εμείς κανενός τα νόμιμα δικαιώματα δεν αμφισβητούμε, αλλά και σε κανέναν δεν εκχωρούμε τα δικά μας. Ζωή χωρίς Ελευθερία και Αξιοπρέπεια δεν έχει νόημα. Κι αν είναι να πεθάνει κανείς για Αξιοπρέπεια και Λευτεριά, αξίζει να έχει χίλιες ζωές.  εν θα αυτοκτονήσουμε για να μη μας δολοφονήσουν. Θα αγωνιστούμε με πάθος και σωφροσύνη για λεύτερη πατρίδα».

Σχόλια

Exit mobile version